Понеделник, 2 Октомври 2023, 11:54

Над 300 самодейци се включиха в 10-ия фолклорен фестивал „За пояс“ в с. Петърч

25 Септември 2022, 10:57
(0) (0)
Костинброд - Новини
Прочетена: 511 0


На 24-ти септември /събота/ 2022 г. в с. Петърч се проведе 10-то юбилейно издание на Фолклорния фестивал “За пояс” 2022. Организатор на събитието е Народно читалище „Нов живот – 1919“ с подкрепата на кметство Петърч и община Костинброд.
Точно в 14.00 ч. започна юбилейният фестивал, с дефиле на над 300 самодейци, облечени с народни носии, които преминаха по маршрут - от центъра в село Петърч, през ОУ „Отец Паисий“ до храм „Св. вмчк. Георги“. С гайди и тъпан начело на дефилето, то бе водено от кмета на село Петърч - Борислав Борисов и ръководството на община Костинброд, в лицето на кмета - Трайко Младенов. В шествието се включиха много приятели и гости на селото. Отец Желязко Симеонов отслужи водосвет за здраве и поръси със светена вода всички участници и организатори, като им пожела още дълги години да се провежда фестивала.

Водещият Рангел Вангелов - създал душата и сърцето на фестивала, откри тазгодишното му издание.

Борислав Борисов – кмет на село Петърч даде начало на фестивала „За пояс” и заедно с председателя и секретаря на Читалището наградиха заслужилите деятели за организацията на фолклорното събитие и за приноса им то да се превърне в едно от най-посещаваните в София област!

Създатели на фестивала са Таня Стоянова, която преди 10 години, заедно с тогавашния читалищен секретар – Надежда Михайлова, поставят началото.

На сцената на централния площад в село Петърч се изявиха групи и индивидуални изпълнители от община Костинброд и Софийска област, сред които Танцова формация "Животвор", с. Пролеша, Танцов клуб "Полянци" - с. Петково, общ. Елин Пелин и др.

Ансамбъл “Релакс” при НЧ “Нов живот – 1919” с. Петърч, с ръководител Иван Александров, показаха като домакини, богатството и разнообразието на шопската фолклорна област.

Фолклорният фестивал "За пояс" завърши с концерт на обичания народен певец Илия Луков.Източник: balkanec.bg

Коментари (0)

Няма добавени коментари

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички

Анкета » коментари (38)

Кой трябва да бъде националният празник на България?

Анкета » коментари (38)

Кой трябва да бъде националният празник на България?

отговори
3 март – Денят на Освобождението (624)
70% Complete
24 май – Денят на българската писменост и култура (83)
70% Complete
6 септември – Денят на Съединението (45)
70% Complete
22 септември – Денят на Независимостта (51)
70% Complete
Тази дискусия е излишна, само се чудят как да разделят хората (106)
70% Complete