Събота, 27 Юли 2024, 02:24

"Нашата минно-суровинна промишленост е на световно ниво и се използват щадящи за околната среда технологии", инж. Владимир Александров (ВИДЕО)

21 Май, 13:57
(0) (0)
Етрополе - Новини
Прочетена: 2654 0


„Нашето послание и целта на конференцията е да покажем на обществеността, че минният бранш е силен, че се работи много в посока опазване на околната среда и че минните предприятия в България прилагат последните иновативни решения, за да се спазват всички норми, директиви и закони в тази насока.“

Това заяви в интервю за „Балканец“ доц. д-р инж. Кремена Деделянова – председател на Научно-техническия съюз по минно дело, геология и металургия, по чиято инициатива се проведе в Етрополе двудневна Национална научно-техническа конференция „Екологични аспекти в минерално-суровинния отрасъл на България”.

Тя е организирана от Научно-технически съюз по минно дело, геология и металургия в партньорство с Елаците-Мед АД, Федерация на научно-техническите съюзи в България, Българска минно-геоложка камара, Минно-геоложки университет „Св. Иван Рилски“, Българско геологическо дружество, Геологически институт - БАН и Секция Науки за Земята - Съюз на учените в България.

„Аз съм изключително радостен, че като кмет мога да приветствам такъв форум, защото всички знаем, че рударството е историята на нашия град“, каза пред камерата ни кметът на Етрополе инж. Владимир Александров и допълни: 

„Тези научни конференции се мястото, където се дискутират темите за опазването на въздуха, почвите и водите.
Всички граждани на Етрополе и Средногорието трябва да знаят какви са световните постижения и че нашата минно-суровинна промишленост е на световно ниво. Използват се много щадящи за околната среда технологии, видно и от направените презентации на конференцията. 
Както знаете наскоро бе направена първа копка на трета пречиствателна станция в „Елаците-Мед“ и аз не се и съмнявам, че тя ще заработи успешно."

„Както всяка компания Елаците си партнира с всички научни среди на територията на България. Използваме техния опит, освен за обучение на персонала, включваме ги в началните стадии на проекти, предпроектни проучвания, идейни проекти, рецензии, становища, които ползваме при вземането на важни решения. Работим с тях по обучение на студентите ни в задочна форма на обучение и стимулираме нашите служители да продължат тяхната квалификация целенасочено.“ 

В това увери д-р инж. Ивайло Николов – генер. директор на „Елаците-Мед“.

Той посочи и примери за добри практики в кръговата икономика – част от минния отпадък се оползотворява и успешно се влага в строителната индустрия – производството на бетонови смеси, асфалтови смеси, в изграждане на земна основа при пътните настилки. Така се намалява генерирането на минен отпадък и той се  включва в т. нар. кръгова икономика – практика, която „Елаците-Мед“ прилага вече 5 години.

Видеоинтервюта по темата може да видите тук:




Източник: balkanec.bg

Коментари (0)

Няма добавени коментари

Добави коментар:

Ако искате да споделите и Вашето мнение, трябва да се регистрирате или да влезете с профила си.
Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички

Анкета » коментари (8)

Доволни ли сте от изборните резултати?

Анкета » коментари (8)

Доволни ли сте от изборните резултати?

отговори
Да (48)
70% Complete
Не (167)
70% Complete
Не гласувам. Предпочитам други да избират вместо мен. (15)
70% Complete
Не виждам алтернатива. (43)
70% Complete
Всички са маскари. (71)
70% Complete