Петък, 19 Април 2024, 22:14

Национален протест на пътните строители, блокираха ключови места (СНИМКИ)

13 Април 2022, 11:19
(0) (1)
Ботевград - Новини
Прочетена: 1409 13


В София шествието им започна от Народното събрание
Пътностроителните фирми излязоха на национален протест, организиран от Българската браншова камара "Пътища", с искане да им бъдат изплатени дължимите от държавата над 1,1 млрд. лв. за извършени от тях дейности.

Протестиращите от пътностроителния сектор се насочиха към Министерството на финансите и след това към Министерския съвет. По-рано в сряда те се събраха на национален протест пред сградата на Парламента. Движението по бул. "Цар Освободител" беше блокирано.
Протест има и на шосето Хасково - Димитровград. Пътни строители от най-голямата фирма в бранша в Хасковска област - "АБ", излязоха да изразят недоволството си. Около 30 души от персонала и близо 20 машини се събраха в 9:00 часа на разклона за село Крепост. Техниката предприе няколко обиколки на трасето, от кръговото кръстовище до завода на "Язаки" до пътния възел с магистрала "Марица", като за кратко блокира изходите към аутобана. Протестиращите опитаха да излязат на платната на четирилентовия път, но бяха възпрени от органите на реда.

Протестиращи блокираха и движението по АМ "Хемус" на изход от Варна.

Дължимите суми са за периода до 31 декември миналата година, като основната част от тях са от миналата пролет, когато пътната агенция спря да възлага дейности.

Причината за днешния протест е отказът на НС да гласува предложеното от регионалното министерство и внесено от депутати решение, което да даде възможност да започне решаването на проблемите в сектора, коментира за БТА председателят на Управителния съвет на Българската браншова камара "Пътища" Стефан Чайков.

Правителството е готово да плати веднага над 600 млн. лева на пътните фирми, заяви вчера министър-председателят Кирил Петков. Решението обаче следва да получи санкцията и на парламента. Средствата ще бъдат платени под условие, че другата половина от парите ще бъде разплатена след гаранции и пълна проверка, че са налице реално и напълно извършени дейности.
"Предлагаме над 600 млн. лв., което е около 50 на сто от парите, да се платят веднага на пътностроителните фирми след санкция на парламента. Останалите 50 на сто да минават през парламентарни комисии, след като има доклад на експерти, че тези дейности са реално извършени. Последното нещо, което искаме да направим, е да платим пари за дейности, които не са извършени напълно", каза Кирил Петков вчера на среща с превозвачи.

Петков: Предлагаме 600 млн. лв. да се платят веднага на строителните фирми

На този етап сме само на обещания, тези обещания ги слушаме вече твърде дълго, коментира думите на премиера Чайков. Той обаче изрази надежда да се стигне до общо коалиционно решение по предложението. Тук сме само за натиск, каза Чайков.
Според него няма експертиза в която и да е парламентарна комисия да проверява договорите на пътностроителните фирмите, включително и в създадената междуведомствена комисията по проверка на сертификатите за изпълнени дейности, където има един строителен инженер. Той отбеляза, че това е и обидно към пътната администрация. Всеки сертификат за изпълнени дейности, които сега се претендират за плащания, вървят с подписа на седем души от пътната администрация, коментира председателят на браншовата организация.
Въпреки тези опасения, ръководството на камарата се надява да бъде спазен поетият ангажимент междуведомствената комисия да приключи работа по сертификатите до 7 май, а задължението по договорите с пътностроителните фирми предвижда цялостното разплащане с тях да стане до 30 юни.
Средствата за разплащането на фирмите трябва да дойдат от бюджета на пътната агенция за тази година. Там обаче има пари по други пера, има 1,2 млрд. лева за поддържане на пътищата, но за нови възлагания, а не за старите, коментира Чайков. Той допълни, че вероятно сумата ще бъде компенсирана в бюджета на Агенция "Пътна инфраструктура" за 2022 г. през актуализацията на бюджета на държавата това лято.

Чайков напомни, че в проекторешението на парламента плащането към фирмите е само една от точките. Другите точки са за възможността на пътната агенция да възлага дейности по текущ ремонт на пътната инфраструктура.

Председателят на браншовата организация не изключи и утре да има протест пред парламента, когато се очаква да има яснота по проекторешението. Днес протестиращите се очаква да изразят недоволството си и пред Министерството на финансите и Министерския съвет.


Източник: БТА, Дарик

Коментари (13)

  • Отговори (9) (1)
    1. добавен от: Анонимен 13 Април, 15:00

    Не може 12 години да си затварят очите за подкупите и корупцията която се случва и сега да стачкуват и да настояват за пари. Инспектори разписват асфалт който фактически не е там,и се прибират пари пред тях, и всички работници на обекта си затварят очите. Сега се правят на "заложници". Айде моля ти се

  • Отговори (4) (1)
    2. добавен от: Анонимен 13 Април, 15:36

    Да питат Дебелаците как стоят нещата!

  • Отговори (7) (1)
    3. добавен от: Анонимен 13 Април, 18:53

    Сигурно 12 години са си получавали заплатите и всичко си е било нормално а сега заплати през крив макарон.

  • Отговори (6) (3)
    4. добавен от: Анонимен 13 Април, 19:51

    Да си искат заплатите от Тиквоча :x Парите сме ги дали ние, а че не са стигнали до работниците, е друг въпрос

    • (4) (5)
      1. добавен от: Анонимен 13 Април, 20:59

      Тиквоч си ти,парите ги имаше,но Кирчо и Кокорчо да питат къде са.....

  • Отговори (8) (2)
    5. добавен от: Анонимен 13 Април, 20:15

    Всеки от тези работници, знае, или поне началникът му знае, каква трябва да е средната дебелина на асфалта който полагат. Не ти трябва да си инжинер, да видиш реално колко асфалт полагаш на пътя. Щом са си мълчали толкова време, и са си затваряли очите, сега да гладуват, продажници!

  • Отговори (5) (2)
    6. добавен от: Мичи 13 Април, 20:53

    Много правилно номер 5. Техника подписва чесове на машините, които неса работени и нафтичката се взема. Няма как да се получи качество на настилката, но няма и заплати. Много просто обяснение. Ако някой се съмнява в това да мине през стария път за София, през Витиня и всичко ще се изясни. Хубава вечер......

  • Отговори (2) (1)
    7. добавен от: анонимен 14 Април, 16:15

    народа в община ботевград няма ли да излезе на протест защото употребява най неподдържаните пътища в областта?

  • Отговори (0) (0)
    8. добавен от: Анонимен 14 Април, 21:10

    stani ti mashina oplachi se ti za chasovete podpisvam i masinatas e opravena

  • Отговори (0) (0)
    9. добавен от: Анонимен 14 Април, 21:11

    nqkoi da iska bommmbonce

  • Отговори (4) (1)
    10. добавен от: Анонимен 14 Април, 22:48

    Не се правете на откачени ако гледате поне малко новини ще знаете колко пари останаха след Бойко .Те изчезнаха и даже се теглиха още заеми и те изчезнаха и с какво живота ви стана по- добър.

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (168)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (121)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (41)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (49)
70% Complete