Неделя, 19 Май 2024, 15:35

Най-големите длъжници от наеми на общински жилища са в блок 63 в ж.к. "Васил Левски"

25 Февруари 2016, 22:58
(0) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 3768 28


Има масово неплащане на наеми на общински жилища не само в блоковете 15 и 16 в ж.к „Сранск”, но и в новоизградения преди няколко години блок 63 в ж.к „Васил Левски”. Там има наематели, които изобщо не са заплащали наем до момента. Сумата е над 500 хил.лв. Това заяви кмета Иван Гавалюгов днес на заседание на Общински съвет Ботевград по повод поставено питане от д-р Веселка Златева от БСП не е ли твърде малката сумата от 10 296 лв, събрана като средномесечен приход на Община Ботевград от наеми. Питането на д-р Златева бе по повод разглеждането на Докладна записка относно приемане на Стратегия на Община Ботевград за управление на общинската собственост за периода 2016-2019 г.  Инж. Румяна Запорожанова -   Началник отдел „Общинска собственост обяви, че тези наеми са от частна общинска собственост, а не от наеми на жилища. Това възбуди темата за некоректните платци на наеми от общински жилища.

Въпросът бе подет от кмета Гвалюгов и в дебата се включи общинският съветник от ОББО Георги Георгиев.
По думите на градоначалника голяма част от  задълженията на некоректните наематели вероятно вече са изтекли по давност. Кметът заяви, че е време да се предприемат законови мерки вече тези наематели да започнат да плащат или да напуснат жилищата. Мотивът на му бе, че има подадени над 600 молби, които кандидатстват за настаняване в общински жилища. Той посочи, че при просрочени задължения Общината има право да прекрати договора с некоректните платци. Гавалюгов разкри и намерението на Общината да разсрочва плащанията на натрупаните в годините задължения за наеми на наематели, които желаят да се издължат.  
 
„Тези гласоподаватели в края на града са най-големите длъжници. В блок 63, където наемите са от 20 до 80 лв, има неплатени суми в размер между 7 и 8 хил.лв”, каза кметът Иван Гавалюгов.

Общинският съветник Георги Георгиев изрази явно несъгласие с твърдението на Гавалюгов, че Общината не е търсила некоректните платци. По думите му Общината е изпращала писма до наемателите да се издължават. Това потвърди преди изказването на Георгиев общинският съветник Дамян Маринов от ГЕРБ.
 
Кметът попита Георги Георгиев, защо е допуснато да се натрупат хиляди левове невзети задължения от наеми и какви мерки са били взети в предходните 12 години за извеждането на некоректни платци. Георгиев заяви, че са изведени не повече от 5 човека. Той не се съгласи и със сумата от 500 хил.лв, която Гавалюгов посочи, като несъбрана от наеми „По вашата логика ние трябва да толерираме социално слабите и да ги оставим да не плащат, в същото време да строим общински жилища с такава цел”, зави Гавалюгов.
 
По отношение на Докладната записка кметът Гавалюгов бе категоричен, че от тук нататък Община Ботевград няма да продава имоти- общинска собственост без да са ясни инвестиционните намерения на купувачите. Според него има много терени , включително и в центъра на Ботевград, които са се превърнали в „сгради – призраци”, които за са закупени, но с години стоят нефункциониращи.  


Източник: balkanec.bg

Коментари (28)

  • Отговори (0) (0)
    1. добавен от: Анонимен 25 Февруари, 23:22

    За сведение на горнопишещия, в ж. к. "Саранск" или така наречения Север, номерата на блоковете стигат до №15. Няма блок №16.

  • Отговори (0) (0)
    2. добавен от: Анонимен 25 Февруари, 23:24

    Ха сега

  • Отговори (0) (0)
    3. добавен от: Анонимен 26 Февруари, 06:46

    БраВО КМЕТА

  • Отговори (0) (0)
    4. добавен от: Анонимен 26 Февруари, 07:23

    #3.А" тутурутка",рано сабахлем?

  • Отговори (0) (0)
    5. добавен от: Анонимен 26 Февруари, 07:25

    Г-н Гавалюгов не се е сблъсквал с опита да се изхвърли социално слаб от Общинско жилище.Това на практика е почти невъзможно.Което не значи,че е редно,да се толерират.

  • Отговори (0) (0)
    6. добавен от: Анонимен 26 Февруари, 08:44

    Айде стига да хрантутим толкова недобросъвестни наематели.Проверете че в блок 63 изобщо няма такива.Повечето работят имат автомобили и живеят много по добре от такива които са работили за да си купят собствено жилище.

  • Отговори (0) (0)
    7. добавен от: Симеонов 26 Февруари, 09:00

    А колко от живеещите в блок 63 са социално слаби?

  • Отговори (0) (0)
    8. добавен от: Анонимен 26 Февруари, 09:06

    Поздравления Г-н Гавалюгов, продължете все така и разкрийте докрай всички завери на Георгиев и компания.

  • Отговори (0) (0)
    9. добавен от: чиче 26 Февруари, 09:15

    "голяма част от задълженията на некоректните наематели вероятно вече са изтекли по давност. "- Ама разбира се че ще изтечат. Именно това е била идеята, тези хора да бъдат верни гласоподаватели, но НИЕ, РЕДОВНИТЕ ДАНЪКОПЛАТЦИ ДА ПЛАЩАМЕ С НАШИТЕ ПАРИ затова, че крадливото новаченче да бъде во вевки веков кмет.

    „Тези гласоподаватели в края на града са най-големите длъжници. - Разбира се, но ние като добри християни сме съгласни да плащаме на место тях и това ни доставя удоволствие.

    Гушев, благодари се на овцедушието и търпението на хората, че иначе да сме те линчували, а не да седиш в общинския съвет и да плещеш само и единствено лъжи.
    Аз не желая на животните в циганските гета да им плащам за безконтролното множене и да живеят на гърба на трудещите се .Вън,вън,вън мръсна паплач.

  • Отговори (0) (0)
    10. добавен от: Анонимен 26 Февруари, 09:56

    Нищо добро не го очаква този град с толкова много и нагли паразити!

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (253)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (138)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (52)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (71)
70% Complete