Петък, 19 Април 2024, 07:51

"Най-големият проблем на пътя Ботевград-Литаково е липсата на маркировка" - Ив. Гавалюгов (ВИДЕО)

20 Януари 2023, 18:19
(4) (1)
Ботевград - Новини
Прочетена: 2191 21


„Пътят между Ботевград и Литаково официално се води в строеж, а когато е в строеж трябва да е затворен. Този път се ползва полуофициално с благословията на собственика и стопанина – АПИ. Проблемът е защо не се довършва този път – поставял съм въпроса неколкократно и отговорът е: неуредени отношения между изпълнителя и възложителя. В част от пътя не е положен износващия слой. Това не пречи да се постави дори временна пътна маркировка. Най-големият проблем е липсата на маркировка, а там доста често има мъгли и няма видимост. Аз мисля, че една маркировка не е някаква сериозна инвестиция в този 10 км. участък и би могла да се положи дори и пътят да не е завършен.“

Това коментира Иван Гавалюгов по повод проверката на Литаковското шосе извършена от експерта Диана Русинова към Европейския център за транспортни политики.

Припомняме, че на 18-ти януари 2023 г. по инициатива на председателя на Комисията по обществен ред и сигурност и зам. председател на Общинския съвет-Ботевград Дамян Маринов, Диана Русинова посети път III-161 между Ботевград и село Литаково. Този път е част от републиканската пътна мрежа и се поддържа и стопанисва от Агенция „Пътна инфраструктура“.

Проверката за състоянието на пътя започна от кръстовището при бившия хлебозавод. Още в началото на пътя има поставен знак В2 и под него допълнителна табела с текст „Не важи за живущите“. Съобразно действащите норми допълнителната табела пояснява значението на пътния знак, а не го отменя. По този начин поставени пътни знаци В2 и Т13 на практика принуждават участниците в движението да извършват нарушения.

Ремонтът на пътя е започнат преди 2 години и впоследствие е изоставен недовършен. Припомняме, че ЕЦТП многократно сигнализира за пътища, които са изоставени, без да са довършени. Това е тенденция, която беше създадена от служебното правителство, управлявало през лятото на 2021 г. Впоследствие тези пътища така и не бяха довършени, което създаде редица опасности за движещите се по тях.

Състоянието на моста над р. Бебреш е добро, като ремонтът на мостовото съоръжение е направен добре. В случая сериозен проблем е, че той буквално е изоставен недовършен без ограничителни средства отстрани, както и без съответните пътни знаци. Неприемливо е обяснението на държавните органи, че липсват средства за довършването на пътя. Ако преди две години е била такава ситуацията, то миналата година бяха отпуснати почти 2 милиарда лева, които в края на годината се оказа, че не са похарчени.

Пътят е изоставен, без да са поставени необходимите пътни знаци, изцяло липсва и пътна маркировка. На мостовите съоръжения не са поставени нито пешеходни парапети, нито ограничителни системи за пътища. Преди с. Литаково са поставени шахти по средата на платното за движение, които стърчат с повече от 5 см.

Пътят от Ботевград до с. Литаково е осеян с паметни плочи на хора загинали при пътни инциденти. Той е много опасен и поради наличните дървета в страни от пътя, които не са обезопасени по никакъв начин. Вероятно идеята за ремонт е била да се предостави повече безопасност, но към настоящия момент единственото, което е постиганото, е той да стане още по-опасен отколкото е бил преди.

Необходимо е да се вземат спешни мерки за довършването на пътя, както и за това дърветата встрани, които често дори падат, да бъдат обезопасени, а където е необходимо и премахнати. От своя страна г-н Маринов като председател на Комисията по обществен ред и сигурност към ОбС Ботевград многократно е повдигал пред АПИ въпроса за довършването на ремонта и обезопасяването на дърветата, но на този етап от страна на АПИ не могат да посочат решение на проблема.

снимки: ЕЦТП




Източник: balkanec.bg

Коментари (21)

  • Отговори (6) (10)
    1. добавен от: Анонимен 20 Януари, 19:36

    Але але але,седим си в кабинета и ни е добре,а другите да обикалят

    • (6) (4)
      1. добавен от: Анонимен 20 Януари, 21:20

      Там с маторя вдигам 280.....

  • Отговори (7) (2)
    2. добавен от: Анонимен 20 Януари, 19:43

    1, знаеш ли, много се лъжеш, че кметът си седи в кабинета... Случайно се убедих, че не е така.

    • (0) (0)
      1. добавен от: Анонимен 20 Януари, 21:19

      И на мен ми трябва да си поговорим

  • Отговори (2) (5)
    3. добавен от: Анонимен 20 Януари, 19:57

    Специалист по всичко

  • Отговори (9) (4)
    4. добавен от: Аноимен 20 Януари, 20:52

    Точно кмета не се седи в кабинета.Лично той обикаля и инсектира всички обекти,защото около него са търтей и нагаждачи.Дамян Маринов,да не показва,когато наближат избори,да не си прави пиар ,че неговата партия вече е тръгнала нанадолнището и въпрос на няколко още предсрочни избори да оттече в канализацията.На всички избори ,само се перчи Маринов и после го няма.Къде беше цяло лято та не отиде да сигнализира за този път Ботевград Литаково???Хайде стига,Маринов,има много неща да се учиш,а не само пиар да си правиш.Нали казваше че ще се борите със ХАУСА,нали щяхте да сте велики.Спри се ,че народа се събужда и не вярва на нито един от всички вас!

    • (2) (4)
      1. добавен от: Анонимен 20 Януари, 21:52

      Дамян Маринов можеш да го видиш навсякъде,а че има избори през три месеца е нормално така да говориш!

    • (1) (3)
      2. добавен от: Анонимен 20 Януари, 21:54

      Поне е довел експерт,а не да мърмори само в кабинета си.Дано има резултат от работата му.

    • (3) (5)
      3. добавен от: Анонимен 21 Януари, 00:53

      въртите едно и също,а момчето не спира да работи!Дано има повече като него!

  • Отговори (6) (3)
    5. добавен от: Анонимен 20 Януари, 21:03

    Сега ли се сетих те бе клепари, я ходете нс майната си, досега, къде бех те бе,все едно това е от вчера .Глупендъри.

    • (1) (0)
      1. добавен от: Анонимен 21 Януари, 00:54

      дали пък да не инспектират ремонтите в общината?

  • Отговори (4) (4)
    6. добавен от: Анонимен 20 Януари, 21:45

    Г-н Гавалюгов, не се оправдавайте с АПИ за всички е ясно, че зависи от тях. Прежалете 200лв. и сложете временна маркировка. Живота на гражданите е по важен от една боя, и спора за чия сметка да е тя!!!

    • (3) (0)
      1. добавен от: Анонимен 21 Януари, 09:25

      Качествена маркировка е доста повече от 200лв. , а и няма как да я направи в чужда собственост

  • Отговори (2) (1)
    7. добавен от: Петър 20 Януари, 22:30

    Най големия проблем е липса на контролите органи.

  • 8.

    Коментарът беше изтрит поради използването на нецензурни или неуместни изрази!

  • 9.

    Коментарът беше изтрит поради използването на нецензурни или неуместни изрази!

  • Отговори (1) (0)
    10. добавен от: Анонимен 21 Януари, 00:26

    Българина е тъп и крадлив

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (168)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (121)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (41)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (49)
70% Complete