Понеделник, 6 Май 2024, 04:47

Най-после: Общината ще ремонтира общите части в бившата поликлиника и Паметник-костницата в Скравена

15 Януари 2016, 16:36
(0) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 1831 32


Общински съвет даде съгласие Община Ботевград да кандидатства по проект  „Красива България" на Министерство на труда и социалната политика. Това стана вчера на първото извънредно заседание на ОбС-Ботевград. Срокът за внасяне на проектното предложение е 18 януари 2016 г. Проектът  ще се реализира посредством две мерки.

През настоящата година предстои честване на 140 години от смъртта на Ботевите четници, чиито черепи са положени в Паметник-костница в с.Скравена. По този повод общинското ръководство предвижда неговият цялостен ремонт. Той ще бъде включен в мярка М01 „Подобряване на обществената среда в населените места" - за финансиране на Проектно предложение:  „Ремонт на Паметник-костница   на Ботевите четници в с.Скравена и прилежащите й пространства" на стойност до 102 000.00 лв. с ДДС.

По думите на зам.кмета Цветелин Цветков, основният проблем е проникването на водата откъм основите на костицата, поради което стените са в мухъл, вследствие на което мазилката се рони. С усвояване на средствата по проекта ще се направи дренаж с цел отводняване и заустване в канализацията, ще се демонтира облицовката с камък и ще се подмени с нова. Предвижда се още изграждане на осветление, вграждане на три пилона и  пренареждане на пътеките около костницата.

По втората мярка Община Ботевград първоначално е имала замисъл да ремонтира Кухненския блок в МБАЛ. Впоследствие инвестиционните й намерения се променят. Окончателно средствата по мярка М02 „Подобряване на социалната инфраструктура" ще бъдат за финансиране на Проектно предложение: „Ремонт на помещения в сградата на доболнична помощ  - гр.Ботевград" на стойност до 180 000.00 лв. с ДДС.

„Имахме намерения да помогнем на МБАЛ по едни предписания от 2015 г на Министерство на земеделието и храните относно Кухненския блок, но тъй като Община Ботевград със решение на ОбС го прехвърли в активите на МБАЛ, но не ни разрешиха”, обясни зам. кмета Цветелин Цветков.  Ремонтът ще бъде в 4-етажната масивна сграда на бившата поликлиника (доболнична помощ). Там ще се сменя дограмата  в коридорите и в източния и западен авариен изход. Също така ще бъде направена отоплителна инсталация в тези общи части.

В хода на разискванията общинският съветник Йорданка Лалчева попита не се ли предвижда ремонт и на тоалетните в поликлиниката. Зам. кметът отговори, че няма да стигнат средствата. На свой ред тя отново попита, не може ли от парите за Паметник - костницата да бъдат прехвърлени за поликлиниката. Цветков заяви, че няма начин. „Правили сме постоянни консултации с оперативната програма, но не ни разрешават”, мотивира се той.
По проекта Община   Ботевград   ще извърши  съфинансиране   с   50%   от   стойността на реализацията на всяка от мерките. .
 


Източник: balkanec.bg

Коментари (32)

  • Отговори (0) (0)
    1. добавен от: пациент 15 Януари, 16:48

    Тоалетните не са толкова зле. Трябва да има само течаща вода

  • Отговори (0) (0)
    2. добавен от: Анонимен 15 Януари, 16:49

    О, Нада циганката ли намерихте да снимате? Блокът пропищя от нейните цигании.

  • Отговори (0) (0)
    3. добавен от: Анонимен 15 Януари, 16:57

    Събраните пари да се използуват за тоалетните а всеки лекар може да подсигури желаните пейки за пациентите- при добро желание.

  • Отговори (0) (0)
    4. добавен от: Анонимен 15 Януари, 17:04

    Другари IT-"специалисти", пак не сте в час, както винаги! Това, че овчинският съвет е "дал съгласие" за нещо, ИЗОБЩО не означава, че някой ще даде пари за него! Спрете да лъжете 11-те хиляди балами!

  • Отговори (0) (0)
    5. добавен от: Анонимен 15 Януари, 17:12

    Йордана ,като толкова реве за кенефите ,не че няма нужда от ремонт защо не ги ремонтира по време на нейното и на тулата царуване ,а само се коркаха от снимките и демонсрираше тоалети и кокове.
    Дето беше казал един виден интелектуалец от миналия век-НИЕ ИЗБЯГАХМЕ ОТ СЕЛО , НО СЕЛОТА НИКОГА НЯМА ДА ИЗБЯГА ОТ НАС.

  • Отговори (0) (0)
    6. добавен от: Анонимен 15 Януари, 17:16

    Стефке,така се задави от безсилие,та хептен обърка правописа.Защо ли толкова много те боли?

  • 7.

    Коментарът беше изтрит поради използването на нецензурни или неуместни изрази!

  • 8.

    Коментарът беше изтрит поради използването на нецензурни или неуместни изрази!

  • Отговори (0) (0)
    9. добавен от: Анонимен 15 Януари, 17:23

    Иванеее за това ли те избрахме, вместо да крадеш ти болницата ще ремонтираш :lol:

  • Отговори (0) (0)
    10. добавен от: Анонимен 15 Януари, 17:31

    Прави впечатление, че за по-малко от 2 месеца новото ръководство на Общината кандидатства за пари по десетина проекта. Дано да успеят! Всичко, което се направи за хората, все е добре.

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (217)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (130)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (48)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (63)
70% Complete