Четвъртък, 16 Май 2024, 13:27

"Не на Бат Сали! Не на подмяната" скандират в София

27 Октомври 2014, 11:45
(0) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 1110 2


Два протеста ще посрещнат депутатите пред НС в първия им работен ден - срещу Бат Сали от ДПС и Ана Баракова от ББЦ. Преди това беше блокиран центърът на София.
Около 500 протестиращи спряха движението на бул. „Христо Ботев” в знак на протест срещу влизането на Александър Методиев от ДПС в парламента.
За целта десет автобуса с жители на община Кюстендил отпътуваха тази сутрин за столицата, друга част потеглиха със собствен транспорт, предаде БТА.
Шествието в София започна малко след 11 часа от площад "Македония", като целта е да бъде блокирана централата на ДПС на бул. "Александър Стамболийски" и да не бъде допуснато Бат Сали да положи клетва като депутат.
Недоволните граждани са получили разрешение от Столична община от 9 часа до приключване на протеста автобусите им да могат да паркират на централното пътно платно на бул. „Македония”.
В района има засилено полицейско присъствие.
Протестиращите развяват българското знаме, като част от лозунги им са:
„Бат Сали ни тури и Кюстендилския мир разтури”, „Кюстендил казва не”, „Не искаме Бат Сали и протестираме”, „ Мая, ти ни лъжеш най-добре”, „Не на Бат Сали! Не на подмяната!", предаде "Фокус".
На протеста присъства кметът на Община Кюстендил Петър Паунов и Иван Андонов, председател на Общински съвет – Кюстендил.
"Нима гласовете ни са незаконни, нима някой е избрал този човек?", попита риторично Паунов.
Той заяви, че още преди три дни в подписката срещу Методиев са се включили над 40 000 души и отново призова ДПС да оттеглят от НС "този човек".
По-късно шествието ще продължи към Народното събрание, където ще бъде внесено искане за промяна на избирателната система, изключваща налагането на депутати с незначителен брой гласове.
Заради протеста от 8 часа до приключването на парламентарното заседание се забранява престоят и паркирането на пътни превозни средства, с изключение на автомобилите на участниците в мероприятието на пл. ”Народно събрание”, обявиха от Столична община.
СДВР е осигурила охрана.
Протест отново ще има и в Дупница. Той ще започне в 12.00 ч. от площад "Демокрация" и ще стигне до главния път Е-79. Инициативният комитет, съобщи, че е получил разрешение от кмета на общината Методи Чимев протестът да продължи до 12.30 часа.
Междувременно в 14 часа, когато трябва да започне първото парламентарно заседание, пред Народното събрание ще се съберат и членове и симпатизанти на "България без цензура", които ще протестират срещу избора на пловдивската учителка Анна Баркова. Тя стана депутат благодарение на феномена 13/13 - съвпадението между нейния номер в листата и този на партийната бюлетина.
Протестът не е организиран централно от ББЦ, а от пловдивската структура, заяви пред Нова телевизия председателят на парламентарната група на Светлин Танчев. Според него причина за недоволството на хората от града под тепетата е, че те не са доволни от нейната постъпка - Баракова беше призована да се откаже от депутатското място, но тя отказа.
Учителката дори заяви, че е била заплашвана и затова се отцепи от ББЦ още преди да влезе в Народното събрание.
Лидерът на партията Николай Бареков коментира преди дни, че тя е попаднала случайно в листите.
Междувременно във Фейсбук беше създадена група "Ана Баракова вън от парламента".

Източник: Dir.bg

Коментари (2)

  • Отговори (0) (0)
    1. добавен от: Анонимен 27 Октомври, 13:38

    Е, да, в София скандират, а ние в Ботевград дремем...то нас не ни засяга

  • Отговори (0) (0)
    2. добавен от: Анонимен 27 Октомври, 15:14

    ТИПИЧНО ЗА НАС БЪЛГАРИТЕ :x :x :x

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички
виж всички

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (243)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (137)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (51)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (70)
70% Complete