Четвъртък, 18 Април 2024, 07:48

Нерешените проблеми на с. Чурек /общ. Елин Пелин/

19 Януари 2022, 09:27
(2) (0)
Елин Пелин - Новини
Прочетена: 2665 3


Вече 4-та година народният представител от БСП за Софийска област – Иван Ченчев поставя на вниманието на различни министри на Регионалното развитие и благоустройството наболели проблеми на жителите на с. Чурек, община Елин Пелин.

Вече 4-та година жителите на с. Чурек чакат властимащите от различни политически партии да предприемат мерки за разрешаването на 3 сериозни инфраструктурни проблеми на селото: 1. липса на канализация; 2. окаяното състояние на стария път за Ботевград /Републикански път 1/ и 3. липсата на шумоизолиращи панели на АМ „Хемус“.

Село Чурек се намира на 26 км. от София. Голяма част от къщите и имотите на хората са разположени в близост до Автомагистрала „Хемус”. Местните споделят, че тази натоварена пътна артерия не разполага с плътна шумоизолираща преграда и че усещат движението на превозните средства като звуков терор в домовете си.

На място е измерено нивото на шума, което е над 90 децибела при допустима норма по европейските изисквания за населено място с интензивно движение - до 60.

Липсата на шумоизолация влияе и на замърсяването на въздуха на селото, разположено на юг от вр. Мургаш.
Поставянето на шумоизолиращата плътна стена ще намали и отклони шума от преминаващите превозни средства, което значително ще допринесе за подобряването на жизнената среда на хората.

Подобно съоръжение може да бъде съставено от три части във височина - плътна, прозрачна и пореста.
Първата има за цел поглъщането на големи вибрации и отклоняването им нагоре.

Втората пропуска светлина с цел по-добра осветеност на пътното платно, а третата поглъща слаби вибрации, отклонени от първите две.

В зависимост от ширината на пояса шумът може да бъде намален с до 30 децибела.

Поставянето на плътна преграда ограничава вредните вещества, отделяни от транспортните средства, да не се разпространят в защитаваните зони.

Не на последно място, шумозащитните бариери не позволяват на животните да достигнат до транспортните артерии, което осигурява и безопасното мигриране на видовете.
Местното население на Чурек настоява за издигането на такава стена от началото на експлоатационния период на магистралата.

Другият нерешен проблем за жителите на с. Чурек е лошото състояние на пътя, който минава през Елешница, Потоп и Чурек – стария път за Ботевград /Републикански път 1/, който се поддържа от АПИ и е част от първокласните отсечки в Републиканската пътна мрежа.
Хората търсят обходни маршрути, за да стигнат до града.

Липсата на канализация и нездравословната среда, в която живят хората в с. Чурек е третият проблем, който чака своето решение.

1.Кога ще бъде поставена необходимата на населението шумоизолираща преграда над с.Чурек?
2.Предвижда ли се ремонт на пътя Чурек-Елешница и в какве срокове?
3.Кога ще бъде изградена канализация в с.Чурек?

Това са въпросите, които народният представител Иван Ченчев зададе за пореден път на поредния министър на регионалното развитие и благоустройството – Гроздан Караджов по време на парламентарния контрол на 14-ти януари 2022 г.

Дано този път намерят отговор!






Източник: balkanec.bg

Коментари (3)

  • Отговори (0) (6)
    1. добавен от: Анонимен 19 Януари, 09:40

    А тя досега как са живеели

  • Отговори (5) (0)
    2. добавен от: Анонимен 19 Януари, 14:38

    Браво на депутата Ченчев

  • Отговори (0) (0)
    3. добавен от: МИРЧО ГЕНКОВ 31 Март, 14:04

    РОДНОТО МИ СЕЛО

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (168)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (120)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (39)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (48)
70% Complete