Петък, 29 Март 2024, 07:40

Ниските температури увеличават консумацията на електроенергия на домакинствата

12 Януари 2019, 08:04
(0) (1)
Ботевград - Новини
Прочетена: 2771


Нарасналата консумация на ток показва, че все повече домакинства се отопляват на електричество

Г-жо Насева, ЧЕЗ Разпределение отчете нарастване на товарите по мрежата в Западна България с близо 10% през първата седмица на годината спрямо същия период на миналата година. Какво означава това - предупреждение да очакваме по-високи сметки ли е?
- Товарите са пренесената електроенергия по електроразпределителната мрежа в определен момент. Разбира се, те пряко отразяват потреблението на ток от домакинствата и бизнеса в този определен момент – колкото по-голямо е потреблението, толкова по-големи са и товарите. Но индивидуалната консумация е тази, която, на практика, определя сметката на всеки клиент. Изнесената информация от електроразпределителното дружество ЧЕЗ Разпределение е снимка към даден момент. Каква е индивидуалната консумация, обаче, зависи от множество фактори – моделът на потребление през целия месец (от един отчет до друг), ако хората не са си вкъщи по празниците, потреблението им ще бъде по-ниско и обратното – ако са били вкъщи по празниците, ако са приготвяли богати празнични трапези, то със сигурност потреблението им ще е по-високо, както и сметката им за електроенергия.

От какво зависи сметката за ток?
- Това колко плащаме за ток много зависи и от това какви електроуреди ползваме в домовете и в офисите си. Ако се отопляваме на ток, сметката за електроенергия през зимата логично скача, защото в нея е включена и сметката за отопление. Когато стане много студено, както е в момента, консумацията на отоплителните електроуреди логично се увеличава. Добре е хората да предвидят, че студеното време и повишената консумация на отоплителни уреди пряко ще се отразят върху консумираната от тях електроенергия през месеца. Винаги трябва да помним тази зависимост.
Жителите на по-големите градове имат възможност да се ползват централно топлоснабдяване. Неотдавна в Потребителския съвет на ЧЕЗ заедно с потребителски и експертни организации разгледахме сметките на двама реални клиенти – единият, живеещ в топлофицирано жилище, а другият, който се отоплява на електроенергия, като и двете жилища са санирани и със сходна квадратура. Оказа се, че в студените месеци потреблението и респективно сметката за електроенергия за жилището, отоплявано на ток, скачат почти 10 пъти!
Сериозното увеличение на товарите по мрежата, отчетено от ЧЕЗ Разпределение при спада на температурите през последните дни, се дължи в голяма степен и на факта, че все повече домакинства в големите градове разчитат на отопление с ток.

Какво ще посъветвате клиентите, за да не бъдат изненадани после от сметката си за използваното от тях електричество?
- На първо време ще ги посъветвам да използват енергийно ефективни електроуреди. Прилагането на мерки за енергийна ефективност могат да спестят до 20% от разходите ни за енергия. В България стандартите за топлинна изолация са доста ниски, затова има огромни възможности за подобрение енергийната ефективност и в старите, и в новите сгради. Изчисленията на ЧЕЗ показват, че близо половината от консумацията на едно домакинство отива за отопление през зимата, а още една четвърт - за затопляне на вода. Например от сметка 100 лева, 58 лева плащаме за отопление или охлаждане. Невероятно е, но ако направим жилището си енергийно ефективно, можем да спестим от 70 до 90 на сто от парите, които даваме за топло и студено!
Вложените средства в енергоспестяващи мерки обикновено се изплащат до 5 години, благодарение на по-ниската консумация на енергия. Така домакинството спестява разходи и увеличава комфорта в жилището си. Ще ви дам един пример с популярната в България печка тип „духалка“ - ако работи по 4 часа на ден, това ще ни струва 100 лева, а след като я изключим, в жилището отново бързо става студено, ако не е добре изолирано.

Бихте ли дали конкретни съвети как да намалим разходите си за отопление – сега след празниците, когато семейният бюджет е изтощен до крайност?
- Най-лесното, което всеки може да направи, без допълнителни средства, е да огледа дограмата, ако е от старите дървени дограми. Добрата изолация на дома и запечатването на дребните пролуки в стените, изпускащи въздух, са най-бързите и нискоразходни начини да намалим загубата на енергия и да спестим пари. Преди да сложим изолацията, дори и най-евтината, трябва да сме убедени, че въздушните течове са запечатани, защото изолационните материали не блокират течовете.
Вече има голям избор от изолации – вътрешни и външни, направени от различни материали. Когато избирате, обърнете внимание не само на цената, но и на техните технически характеристики.
Прозорците могат да бъдат едно от най-привлекателните места в дома ни – те осигуряват гледка и дневна светлина. За съжаление през тях се губи между 10 и 25% от топлината в жилището. Затова по здрач през зимата пуснете завесите, за да предотвратите загубата на топлина през прозорците. Още по-добре ще бъде, ако имате възможност да смените дървената дограма с алуминиева или ПВЦ, а когато избирате стъклопакет, е да се обърнете към специалисти, които ще ви дадат най-точен съвет.
Избягвайте да поставяте мебели пред отоплителните тела. Монтирайте рафтове над радиаторите и сложете фолио зад тях. Всичко това ще ви позволи без допълнителни средства да съхраните топлината в жилището и колкото се може по-рядко да прибягвате до енергийни вампири от типа на печката „духалка“. Повече съвети може да се намерят на страницата на ЧЕЗ в раздел „За клиента“, секция „Енергийна ефективност“.

Маргарита Насева, Председател на потребителския съвет към ЧЕЗ България.

Потребителският съвет към ЧЕЗ е създаден през 2013 г. В него членуват потребителски, граждански и експертни организации, които припознават като своя кауза защитата на правата на клиентите и подобряване на процесите на обслужване в съответствие с най-добрите европейски практики – Комисията за защита на потребителите, Българска национална асоциация АКТИВНИ ПОТРЕБИТЕЛИ, Федерация на потребителите в България, Независим съюз на потребителите в България, Европейски потребителски център, Български потребителски център, Институт за енергиен мениджмънт, Техническия университет – София.

Източник: balkanec.bg

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички

Анкета » коментари (2)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (2)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (105)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (110)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (31)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (36)
70% Complete