Неделя, 28 Април 2024, 00:45

Нов параклис на Св. Димитър в с. Мусачево

26 Октомври 2021, 21:14
(0) (0)
Елин Пелин - Новини
Прочетена: 1035 1


На Димитровден, с тържествена Света литургия отслужена от трима свещеници, бе осветен и официално открит в с. Мусачево (общ. Елин Пелин), параклис носещ името на Св. вмчк. Димитър Чудотворец.

На освещаването, освен кметът на Елин Пелин - Ивайло Симеонов и кметът на с. Мусачево - Милян Илиев, присъстваха и множество жители на Елин Пелин и Мусачево.

Историята около съграждането на Параклиса е изключително интересна, разказва за "Балканец" д-р Йордан Петров, който заедно с Георги Станчев изграждат Светия храм:

"На мястото на параклиса има камък-оброчище (на снимката), който е бил престолен камък в голяма църква в района, разрушена от турците при падането ни под робство. Неизвестен селянин от Мусачево докарва камъка в селото, като му прави малко параклисче. То обаче, впоследствие попада в имота на друг човек от Мусачево, който разрушава всичко и изхвърля оброчния камък край селото. Човекът е сполетян от голямо нещастие.
До преди 70 години, на Димитровден всяка година се извършва водосвет на камъка. Традицията е прекъсната, но миналата година, аз и Георги Станчев изровихме камъка и решихме след водосвет да изградим параклис. Когато идеята ни се разчу, десетки хора дадоха средства и аз го построих. Днес бе осветен с курбан."

Параклисът е изрисуван от художника Пламен Петров, братовчед на д-р Йордан Петров.

В с. Мусачево ще има четири параклиса, които ограждат селото като кръст от всичките му посоки, за защита от зли сили, споделя още д-р Петров.

Източник: balkanec.bg

Коментари (1)

  • Отговори (0) (0)
    1. добавен от: Анонимен 27 Октомври, 20:53

    Бог да ви благослови! Чудесна новина!

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (191)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (124)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (47)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (55)
70% Complete