Неделя, 19 Май 2024, 06:15

Нов Студентски град в подножието на Витоша

25 Август 2012, 12:39
(0) (0)
България - Новини
Прочетена: 1707 0


Проектът ще струва близо 500 млн. лева

Нов Студентски град с парк като в Кеймбридж ще бъде изграден в близост до столицата, като най-вероятният вариант е той да бъде в Панчарево.
Други места, които се оглеждат, са свободни терени в селата Лозен, Горубляне и Нови хан, съобщи ректорът на Медицинския университет в София проф. Ваньо Митев, по чиято идея ще се осъществи проектът. Неговата идея е подкрепена и от главния архитект на столицата Петър Диков. На новия терен, ще бъдат построени 50 блока за 30 000 студенти.
Предварителните разчети по казват, че инвестицията ще бъде в размер на 470 млн. лева.
Тези средства няма да са от джоба на данъкоплатеца, а средствата ще са на частни инвеститори, които отсега са проявили интерес към проекта. Сред тях има и чужденци, посочи проф. Митев.
Мнението на ректора на Медицинския университет в София е, че инвеститорите ще си възвърне парите за по-малко от пет години, тъй като такова вложение е печелившо заради нуждата от стаи за студентите.
Новият комплекс ще представлява кампус с парк и всички удобства за учащите, а не
разграден двор с казина, кръчми и дискотеки, каквито сега се срещат на всяка крачка в Студентския град, подчерта проф. Митев. На неговата територия освен общежития ще има спортни съоръжения, тенис кортове, басейни, няколко закусвални и кафенета, в които обаче алкохол няма да се продава.
Студентите ще могат да ползват специално изградена библиотека с читални както за книги, отпечатани на хартия, така и за трудове в електронен вариант, които ще се четат в специално оборудвана компютърна зала.
На територията на комплекса се предвижда да има още салон и концертна зала.  
Така са структурирани кампусите в Кеймбридж, Харвард и всички останали елитни университети по света.   
Комплексът ще е ограден и охраняван по подобие на елитните селища в подножието на Витоша.
Това съвсем не означава, че младите хора няма да могат да приемат гости. Външните хора обаче ще минават през един-единствен вход с портиер и бариера, отделяща кампуса от околните сгради, подчерта проф. Ваньо Митев. На гостите ще се дават пропуски, тип карта за чекиране. Домакините няма да бъдат ограничавани как и с какво да ги гощават.
За шумни компании обаче  студентите ще бъдат глобявани и дори изгонвани от общежитията.    
Предвижда се блоковете за живеене да бъдат съвършено различни от панелките в Студентския град сега. Архитектурно те ще бъдат изградени в един стил, но няма да са еднотипни.
В стаите ще бъдат настанявани максимум по двама души, а не както е сега по трима-четирима. Освен с баня и тоалетна всяка от тях ще разполага и с кухненски бокс.
В кампуса ще живеят само студенти, няма да се настаняват преподаватели и служители на университетите, както сега се практикува повсеместно в Студентския град, каза още професор Ваньо Митев.


Източник: novinar.bg

Коментари (0)

Няма добавени коментари

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (249)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (138)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (52)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (70)
70% Complete