Понеделник, 6 Май 2024, 18:21

Нова кампания на "ЕКОПАК" за разделно събиране и рециклиране

5 Август 2015, 11:08
(0) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 3389 2


В осем български общини стартира информационно-образователна кампания за разделно събиране и рециклиране на картонени опаковки от течности. Кампанията е организирана от ЕКОПАК България, най-голямата в България организация за оползотворяване на опаковки и Тетра Пак, най-големия в света производител на този тип опаковки. Партньори са общините Враца, Дупница Кюстендил, Монтана, Перник, Ботевград, Пещера и Пазарджик
Информация за етапите, през които ще премине кампанията, както и интересни новини, факти, снимки и филми можете да следите на сайта на Екопак http://www.ecopack.bg/ и във Фейсбук страницата на организацията.
 
В тази кампания обръщаме  внимание на композитните (многослойни) отпадъци от опаковки и по-специално на картонените кутии за течности – сок, мляко, домати, вино, сметана и др.  Материалите, от които са направени – картон, пластмаса и алуминий, подлежат 100% на рециклиране и могат да се използват многократно. Ползите от разделното им събиране са много и засягат всеки един от нас. Например:
• Пестим ценни природни ресурси, като понижаване на потреблението на енергия и суровини от 70 до 90%;
• При рециклирането на 1 тон стара хартия се използва с 60% по-малко енергия, отколкото при производството на нов материал; спасяваме от изсичане около 13 дървета и спестяваме 31 780 литра вода, 4 100 киловатчаса електроенергия, 2,5 барела нефт и 4 куб. м от обема на сметището.
 
Кампанията ще се проведе на два етапа – информационно-образователен и серия от специални събития. Първият етап стартира от 01 август и включва разпространяване на информационни брошури и плакати в осемте общини. 
Вторият етап ще се проведе в почивните дни на септември и октомври, в които във всяка община ще гостува уникалният ЕКО ЛАБИРИНТ. Очаквайте подробна информация и конкретните дати за всеки град.
Отговорното отношение към природата показва отношение към самите нас, нашите близки и това какво ще оставим на поколенията след нас.  
 
За повече информация, моля обръщайте се към Мариана Петкова, Мениджър връзки с обществеността и стратегически проекти, ЕКОПАК България, MPetkova@ecopack.bg, тел.: 02 40 19 100.
 


Източник: balkanec.bg

Коментари (2)

  • Отговори (0) (0)
    1. добавен от: Ани 5 Август, 11:42

    Тъжното е, че и тези люде, криейки се зад природозащитни идеи, крадат страшно много пари от европейските фондове! Защо никой не поставя въпроса къде отива разделно събраният боклук?!? Нали всички контейнери се събират от един камион! Каква е ползата от тези контейнери като непрекъснато ги палят, а отровният пушек ние го дишаме! Каква е ползата от листовки и плакати, като по този начин още повече замърсяват. Ходят по селата с един автобус и пускат филмчета за разделното събиране - кой контейнер за какво е .... а ползата каква е като на село кой ти е виждал тези контейнери?!? Нека първо проучат как стоят нещата с разделното събиране в Европейския съюз, пък тогава да се хвалят какви кампании правят! На никого не помагат по този начин - пък още по-малко на природата!

  • Отговори (0) (0)
    2. добавен от: Анонимен 5 Август, 14:21

    Добра инициатива, но е нужно да бъдат поставени навсякъде контейнери за разделно събиране и след това да стартира.

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (218)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (130)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (48)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (64)
70% Complete