Събота, 18 Май 2024, 09:13

Новата ГПСОВ-Ботевград построена по японски метод

23 Декември 2015, 18:20
(0) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 3104 74


Цената на един кубик пречистена вода най-вероятно ще остане в границите на 0,12 и 0,38 лв в резултат на откриването на новата Градска пречиствателна станция за отпадни води (ГПСОВ) Ботевград. Това заяви  проф. Жеко Ганев – главен технолог на екологичното съоръжение по време на днешната пресконференция от 15.30ч в общинската администрация. Участници в нея бяха кметът на общината Иван Гавалюгов, зам. кметът Румен Христов, Петър Петров- Главен проектант, инж.Каталина Борисова – от фирмата извършила строителен надзор „Трансконсулт БГ”, местни и национални медии и други.
 
"С откриване на това модерно пречиствателно съоръжение Ботевград става по-модерен европейски град. С реализацията на проекта се изгради битова канализация и на вилна зона Зелин”, с тези уводни думи кметът Иван Гавалюгов очерта предимствата на водното съоръжение за общината.
 
С пускането в експлоатация на ГПСОВ-Ботевград се предотвратява замърсяването на околната среда с непречистени канализационни водо, подобрява се грдаската среда, повишава се надеждността и обхвата на ВиК – мрежата и отвеждането на отпадъчните води от Ботевград и околностите му, се посочва  в пресъобщение до местните медии, разпространено по време на пресконференцията. Педи построяването й община Ботевград бе една от 36-те общини в България, определени като спешно нуждаещи се от нова ГПСОВ. Старата пречиствателна станция бе проектирана само за механично пречистване през 1960 г и експлоатационният й срок изтече през 2001г.
 
„ С новата пречиствателната станция се решава един много наболял проблем, тъй като старата такава от години не работеше. Отпадните води се отправяха към речната  система”, заяви Петър Петров – проектант на ГПСОВ, който даде обща информация по изграждането на новото екологично съоръжение. Финансирането е по ОП”Околна среда”. Договорът за строителството е подписан на 14 август 2012 г. с Министерство на околната среда и водите и „Басейнова дирекция"Дунавски район"”. 20 млн. лв а допустимите разходи по изграждането, 3 млн. лв са недопустимите, обхващащи предимно ДДС  и дейности, които не се финансират от оперативната програма. Проектът се съфинансира 20% от националния бюджет. Около 730 хил. лв е финансирането от общински бюджети. Сериозно затруднение в изграждането на обекта е имало през 2014 г с общи спиране на финансиранията по ОП”Околна среда”, отчете Петров. В петък- 19 декември обектът е приет от държавна комисия и има издадено разрешение за ползване. Предстои да бъдат финализирани окончателните плащания между Община Ботевград и строителните фирми и с оперативната програма, който са в размер 4 млн.лв, съобщи Петров. „Това е вторият обект с голямо значение за жителите на общината след Регионалното депо”, посочи той.
 
Професор Жеко Ганев оповести, че ОП”Околна среда 2009 -2013” се базира на безвъзмездна помощ на японското правителство, извършвана в периода 1994-1997 г., където са картотекирани всички по-големи замърсители на околната среда. В новата ГПСОВ са използвани дистанционни японски методи, поради което при аварии не е необходимо човешко присъствие, подчерта проф. Ганев. ГПОС е два пъти по-евтина от всички, реализирани до момента. Няма ПС , където цената на кубически метър пречистена вода да е под 0,85 и 0,95 лв. Целта е цената на пречистената вода в Ботевград да е максимум 0,38-0,39 лв, коментира професорът. По думите му въпреки, че в идейния проект не е заложено е възможно пречистената вода за в бъдеще да се използва за напояване на селскостопански площи или за обгрижване на аквакултури. Той не изключи и възможността да се реализира и една допълнителна енергийна ефективност в порядъка на 1 мегават. „Това означава, че всички територии около пречиствателната станция могат да станат зона за оранжерии с площ 2 хил.декара. Това ще даде възможност за един затворен цикъл”, посочи главният технолог на съоръжението. Той увери, че ГПСОП е 100% микро-биологически обезопасена, която е втората  по рода си в Европа. Използва се дълбочинно пречистване на отпадните води до степен 25 мg кислород. Относно запитване в залата за опасност от генериране на вредни емисии от взаимодействие на двата обекта – ГПСОВ и Регионалното депо, проф. Ганев отрече това да стане възможно.  „Двата процеса са независми един от друг. Никъде в световната практика няма такава опасност”, каза той. 
Идейният проект, разработен от Проф. Жеко Ганев и инж. Соня Велева са заложили няколко отделни стъпала на ГПСОВ, а именно:
  1. Инсталация КИПиА и SCADA, гарантираща напълно автоматизирани процеси’
  2. Входна помпена станция с груба решетка и потопяеми канални помпи
  3. Стъпало за биологично пречистване с активна утайка. SB реактори.
  4. Стъпало за дефосфотизация.
  5. Инсталация за обеззаразяване на пречистената вода с озон.
  6. Третиране на утайките
  7. Стъпало за стабилизиране и уплътняване на излишнаъа утайка
  8. Инсталация за механично обезводняване на стабилизираната уплътнена утайка.
  9. Въздуховодна станция.
 


Източник: balkanec.bg

Коментари (74)

  • Отговори (0) (0)
    1. добавен от: Анонимен 23 Декември, 18:45

    Нали обжалвахте заема и прочие , а сега най- модерната.

  • 2.

    Коментарът беше изтрит поради използването на нецензурни или неуместни изрази!

  • Отговори (0) (0)
    3. добавен от: Анонимен 23 Декември, 20:01

    :lol: :twisted: :roll: Ама вярно, май и аз минавам в опозиция!

  • Отговори (0) (0)
    4. добавен от: Анонимен 23 Декември, 20:09

    "Цената на водата най-вероятно ще остане в границите на 0,12 и 0,38 лв в резултат на откриването на новата Градска пречиствателна станция за отпадни води (ГПСОВ) Ботевград." :shock: :shock: :shock:
    Драги малоумници, в момента цената на водата е 1 лв! Ако стане 12 ст, ще отида, ще разцелувам кмета и ще го призная за способен да направи поне едно нещо смислено!

  • Отговори (0) (0)
    5. добавен от: Анонимен 23 Декември, 20:45

    Не бе, не си разбрал! Ще стане 12 стотинки, ама за 100 грама! Вече цените така се обявяват, не си ли видял в Кауфланд?

  • Отговори (0) (0)
    6. добавен от: Анонимен 23 Декември, 20:58

    Бадете информирани тази станция е за отпадната вода демек фекалите ,а питейната вода идва от друга станция и става с новото ръководство на по висока цена.А съвсем скоро новото недуразумение Гавалюгов ще ликвидира цялата система щом прехвърли безвъзмездно вик към областното ,и ни остави в изгнание огромна грешка.

  • Отговори (0) (0)
    7. добавен от: Анонимен 23 Декември, 21:00

    Колко жалко и смешно е!Знаеше само да плюва и да гласува против финансирането , а сега реже лентата и "колко била модерна".

  • Отговори (0) (0)
    8. добавен от: Анонимен 23 Декември, 21:06

    Наистина това момче което беше избрано се оказа огромна грешка ,и много вече съжеляват че са гласували за него ей така на майтап но резила е на лице.Че тая станция я има благодарение на Георгиев,но Иванчо постоянно беше против и плюеше а сега е станал радетел щом са му дали да резне лентичката .

  • Отговори (0) (0)
    9. добавен от: Анонимен 23 Декември, 21:25

    Хихих тульовчета от злоба я доживеете Коледа, я не !

  • Отговори (0) (0)
    10. добавен от: Анонимен 23 Декември, 21:36

    Хихих, който се смее последен, се смее най-добре! Няма да сте вие, вЕрвай ми!

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (247)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (138)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (52)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (70)
70% Complete