Сряда, 15 Май 2024, 20:41

Нови правила в работата на личните лекари

12 Август 2014, 14:57
(0) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 2302 6


Министерството на здравеопазването разработва  проект, свързан с въвеждането на нов медицински стандарт по обща медицина. Всеки общопрактикуващ лекар трябва да приема пациенти след записан час. И сега тази възможност е налице, но не е задължителна.
Ако бъде приет новият медицински стандарт по обща медицина обаче, личните лекари ще подлежат на глоба, ако не спазват реда за прием на пациенти или не вдигат телефона си.
За да се намалят опашките пред кабинетите на личните лекари, се предвижда местата в чакалните да се намалят до 2 вместо 6, както е в момента.
Освен това, общопрактикуващите лекари ще трябва да въведат задължителни домашни консултации за бременни и малки деца.
Остава в сила и задължението за записване на часове за домашни посещения за тежкоболни и трудноподвижни пациенти.
Нововъведение е, че джипитата ще могат да дават консултации по телефона и по интернет в рамките на работното си време.
От гилдията коментират с различни нюанси новия проект. Преобладаващо е мнението, че трудно може да се спазва графикът за прием на пациенти с предварително записване, защото не са редки случаите, когато пристигат пациенти с необходимост от бърза лекарска намеса.
Според д-р Пламен Ангелов, специалист „Обща медицина” в Ботевград, консултациите по телефона са  доста често срещаща се практика. Особено сега, в летните месеци, пациентите се обаждат от местата, където са на почивка, доста често, за да се консултират  и получат съвет за лечение. „За петнадесет години практика, вече разпознавам пациентите по гласовете им и в съзнанието ми възниква не толкова името, колкото здравословните проблеми, които има”, споделя лекарят.
Според него консултациите по интернет, чрез Skype, са едно естествено продължение на процесите, съответстващи на модерните технологии. Той подкрепя едно такова нововъведение, но има и доста въпросителни, които трябва да намерят отговор, преди влизането в ежедневната практика.
Така например, през Skype, всеки може да поиска консултации, даже и лицата, които не са здравноосигурени. Съществува известен риск при поставяне на диагноза и медикаменти за лечение, защото много вероятно е възрастен да изпрати снимка за някакъв обрив, да речем на дете, и, ако това не се уточни – за кого се отнася лечението, предписаните лекарства може да навредят, вместо да помогнат. Друг е въпросът, как ще се издава рецепта през интернет.
„В крайна сметка мога да кажа по въпроса – да, може, в определени случаи, до определено ниво. Ориентировъчно, насочващо – „да”, но определено „не” за случаи, изискващи категорично поставяне на диагноза и начини на лечение”, заключава  д-р Пламен Ангелов.
 

Източник: balkanec.bg

Коментари (6)

  • Отговори (0) (0)
    1. добавен от: Анонимен 12 Август, 15:45

    Кой измисли тази простотия?Човек трябва да си вземе час предварително и тогава да се разболе! :( :( :(

  • Отговори (0) (0)
    2. добавен от: Анонимен 12 Август, 17:08

    В ТАЗИ ДЪРЖАВА НЯМА НИЩО ДА Е КАКТО ТРЯБВА ТА И ТОВА ! ! ! ! ! ! !

  • Отговори (0) (0)
    3. добавен от: Анонимен 13 Август, 06:58

    :x Аман от идиотщини! Това служебно правителство май ще бъде рекордьор... :uups:

  • Отговори (0) (0)
    4. добавен от: Анонимен 13 Август, 07:34

    предложенията за прием на пациенти от общопрактикуващите лекари не са откритие на нашите експерти-такава практика е налице в много страни.Всеки от нас има близки, които живеят в чужбини и сигурно са разказвали как се ходи на лекар там-след предварително записване.Спешните случаи-в Спешна помощ.За преглед при специалист-може и след месеци.Можем да сме много недоволни от нашите лекари, но трябва да признаем едно-че у нас човек може да разреши дадаен проблем в рамките на няколко дни.

  • Отговори (0) (0)
    5. добавен от: anonimen 13 Август, 09:49

    golema tapotia.znaeli 4ovek koga sht se razbolee.taka samo sht se vzemat 4asove bezrazborno a za tozi koito mu se nalaga hema da ima i kakvo pravim togawa sas bolnia 4ovek dali shte do4aka pomosht

  • Отговори (0) (0)
    6. добавен от: Тити 15 Септември, 12:53

    На мен идеята за онлайн консултациите ми харесва. Това отдавна се прави по света, хората така си практикуват и няма нищо страшно в това. Разбира се когато случаят НЕ изисква преглед. Защо да губиш време, да се разкарваш и евентуално да се заразиш в чакалнята пред лекарския кабинет, когато понякога се оказва, че не е необходимо физически да си при доктора? А дали идеята ще успее в България - не знам, ние сме си малко скептични по отношение на нововъведенията .

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички
виж всички

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (241)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (136)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (51)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (70)
70% Complete