Неделя, 8 Септември 2024, 02:35

НСОРБ критикува новия закон за ВиК: Неглижиране на общинските предложения и централизация на ВиК услугите

11 Юли, 16:25
(2) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 1315 2


На заседание на Управителния съвет (УС) на Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ) беше приета официална позиция по проекта на Закон за водоснабдяване и канализация (ЗВиК) (юни 2024 г.). Това е петият вариант на законопроекта, внесен от Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ), като в него отново не са взети предвид предложенията на НСОРБ.

Основният мотив за разработването на закона е изпълнението на Националния план за възстановяване и устойчивост (НПВУ). В предходните варианти на закона окрупняването беше обосновано като „изискване от Брюксел“, което според НСОРБ не е било поставяно, а е предложено от българска страна. По този начин достъпът до европейски средства за ВиК проекти остана привилегия само на консолидираните ВиК оператори.

Основни Проблеми в Законопроекта

1. Промени в Границите на Обособените Територии и Премахване на Общинските ВиК Дружества:
Законопроектът предлага промени в границите на обособените територии и премахването на общинските и частни ВиК дружества. ВиК дружествата ще трябва да бъдат единствено публични предприятия по смисъла на Закона за публичните предприятия (ЗПП).

2. Липса на Обществен Дебат:
НСОРБ многократно е заявявало необходимостта от сериозен обществен дебат за ролята и отговорностите на основните участници във ВиК сектора. До момента такъв дебат не е проведен, което показва нежелание от страна на МРРБ.

3. Неадекватно Планиране на Инвестициите:
През 2022 г. НСОРБ предложи механизъм за планиране на инвестициите и обмен на информация за предстоящи строителни дейности с общините. Това предложение също не беше възприето.

4. Двукомпонентна Цена на Водата:
За първи път се въвежда двукомпонентна цена на водата - фиксиран компонент за достъп до услугите и променлив компонент за цена на куб.м потребени количества.

5. Намалени Срокове за Консолидация:
В Преходни и заключителни разпоредби (ПРЗ) са намалени сроковете за консолидация на ВиК операторите от 6 месеца на 3 месеца от влизане в сила на закона.

Позиция на НСОРБ

В становището на НСОРБ се подчертава, че европейската практика е еднозначна: местните власти са отговорни за ВиК услугите, независимо от начина на предоставяне и териториалния обхват и статут на ВиК операторите. Законът трябва да отчита правото на различни форми на собственост и да дава гъвкава рамка за стопанисване и експлоатация на ВиК съоръженията.


Пълният текст на становището на НСОРБ по представения за обществено обсъждане Закон за водоснабдяване и канализация е публикуван на сайта на Сдружението.

Източник: balkanec.bg

Коментари (2)

  • Отговори (2) (0)
    1. добавен от: Пенчо 12 Юли, 13:17

    Та то водата изчезва,кви цени на въздуха по тръбите?Селата наоколо обезводняха съвсем.

  • Отговори (1) (0)
    2. добавен от: Анонимен 12 Юли, 13:42

    Курове

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (11)

Доволни ли сте от изборните резултати?

Анкета » коментари (11)

Доволни ли сте от изборните резултати?

отговори
Да (65)
70% Complete
Не (228)
70% Complete
Не гласувам. Предпочитам други да избират вместо мен. (20)
70% Complete
Не виждам алтернатива. (65)
70% Complete
Всички са маскари. (105)
70% Complete