Петък, 3 Май 2024, 23:34

Няма данни за "изборен туризъм" в община Ботевград

20 Май 2015, 11:39
(0) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 1077 3


В община Ботевград на този етап няма признаци на засилена адресна пререгистрация  или както през последните години усилено се говори за „изборен туризъм”, за разлика от други райони в страната. Това съобщиха днес от общинската администрация. Според Закона за местна власт в дадено населено място могат да гласуват само хора, които имат постоянен или настоящ адрес в общината поне 6 месеца преди изборите. По няколко пъти са се увеличили хората, сменили настоящия си адрес в областите Видин, Враца, Кюстендил, Монтана, Перник, Хасково преди местните избори. Според източници на balkanec.bg известен интерес има в с.Трудовец. Това обаче на този етап не може с категоричност да се твърди, че е обвързано с изборния процес, коментират запознати.
В предвид на изискването за уседналост преди произвеждане на вота, който най-вероятно ще бъде на 25 октомври, датата 25 април е началото на периода за адресна регистрация.

От справка в Община Ботевград става ясно, че в периода от 1-ви януари  до 25-ти април за 2015 г  на територията на общината са се регистрирали общо 269 нови лица, които са с 13 души повече от миналата 2014 г. За същия период тогава са се регистрирали 256 човека.
От цифрите става ясно, че от началото на годината най-много нови адресни регистрации са направени в Трудовец – 60, а през миналата година за този период са 31. Ето и останалите данни  на адресно регистрираните лица по настоящ адрес в община Ботевград:
Ботевград – 180 (2014г ) – 166 (2015г)
Врачеш – 12 (2014г) – 21 (2015 г)
Новачене – 3 (2014) – 1 (2015)
Литаково – 16 (2014г ) – 15 (2015 г)
Скравена – 14 (2014) – 6 (2015)
 
Припомняме, че в Закона за административно-териториалното устройство има промяна от март 2014 г, която касае малките населени места с жители над 100 души вече са със статут на кметства, а не на кметски наместничества. Това означава, че в тях вече ще се провеждат избори и ще се избират кметове на кметства. За община Ботевград това селата Радотина и Гурково.
 
С промени в Закона за гражданската регистрация депутати от левицата се опитват да ограничат предизборното регистриране на десетки лица на един адрес преди предстоящия местен вот.  Мая Манолова и група народни представители от БСП внесоха в парламента проектозакон, с който се дава възможност за извършване на служебна проверка на направените в последните месеци регистрации, както и на заличаване при открити нарушения и налагане на глоби.
 
Според проекта кметовете на общини ще трябва да оповестят публично списък на хората с адресни регистрации, извършени между 1 февруари и 30 април 2015 г., а определена от кметовете по места комисия трябва да направи служебна проверка дали те отговарят на закона.
 
Ще се проверява дали броят на лицата, регистрирани по настоящ адрес на едно жилище надвишава разрешеното от закона - "повече от три пъти броя на лицата, които обичайно могат да обитават съответното жилище". Регистрации, извършени в нарушение, ще бъдат автоматично заличавани от регистрите от дирекция "Гражданска регистрация и административно обслужване" към Министерството на регионалното развитие и благоустройството.
 
Проектът предвижда проверки да могат да се правят и за други периоди – по подаден писмен сигнал, по искане на собственика на дадено жилище или по инициатива на кмета на общината. В такъв случай конкретният кмет трябва в 7-дневен срок да определи комисия, която ще има 14 дни за извършване на проверка.
 
Хората, чиито адресни регистрации бъдат заличени са длъжни в едномесечен срок да подменят личните си документи, предвижда законопроектът.
 
В него се създава нов член, според който се въвеждат глоби от 500 до 3 хил. лв. за извършването на адресна регистрация в нарушение на закона.
 
Вносителите на проекта обосновават предложенията си с "мащабна кампания по "заселване" на избиратели", която според тях се е разгърнала в последните месеци в малките населени места и общини, с цел да се повлияе на изборните резултати.
 
"Явлението "вътрешен изборен туризъм" не е ново. Различното, с днешна дата, е че промените на адресната регистрация в по- голямата си част се извършват в нарушение на закона. Въпреки законодателните мерки, които бяха предприети за ограничаване на това порочно явление", се посочва в мотивите към законопроекта.


Източник: balkanec.bg

Коментари (3)

  • Отговори (0) (0)
    1. добавен от: Анонимен 20 Май, 12:08

    Трудовец винаги са избирали драганов с циганите на дърварите, какво очаквате да се случи и тази година?

  • Отговори (0) (0)
    2. добавен от: Анонимен 20 Май, 12:21

    Драганов няма да бъде избран тази година защото се пребоядиса за Герб , а Трудовец е бил винаги червен .
    Сори Веселине сбърка много яко , а сега и от ГЕРБ няма да има кой да те подкрепи .Каква стана тя ....

  • Отговори (0) (0)
    3. добавен от: Анонимен 20 Май, 16:11

    Те на тулата хората и роднинете са регистрирани в Ботевград още когато трябваше да се гласува за Дитко и оттогава са си ботеврадчани винаги готови да дадат правилния глас.

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (211)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (128)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (48)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (61)
70% Complete