Вторник, 14 Май 2024, 13:56

Обръщение на Общински съвет-Ботевград до директора на "Напоителни системи"

3 Ноември 2016, 12:03
(0) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 4385 55


По повод приетото предложение на общинските съетници от групата на ГДБОП, до изпълнителния директор на "Напоителни системи" Галина Панайотова, публикуваме неговото съдържание, без редакторска намеса.

На основание чл. 21, ал. 2 от ЗМСМА и във връзка с чл. 64, ал. 5 от Правилника за организацията и дейността на Общинския съвет,
Общински съвет – Ботевград приема да бъде изпратено Обръщение от името на Общински съвет – Ботевгръд към госпожа Галина Панайотова, изпълнителен директор на „Напоителни системи“ ЕАД – гр. София
със следния текст:
 
 
 
До изпълнителния директор
на Напоителни системи“ ЕАД,
гр. София
 
Обръщение
от името на общинските съветници при Общински съвет – Ботевград,
мандат 2015-2019г.
 
Уважаема г-жо Панайотова,
обръщаме се към Вас във връзка с изключително важен проблем, първостепенен по отношение жизнените нужди на жителите на община Ботевград, а именно – проблема с водоснабдяването на повече от 33 000 граждани на РБ.
 
Основен водоизточник за питейни нужди на населението от община Ботевград е язовир „Бебреш“, който се стопанисва към момента от управляваното от Вас държавно дружество. 
На /дата..../ от „Напоителни системи“ /София или Ботевград?.../ е постъпило официално писмо, в което се казва, че в язовир „Бебреш“ е достигнат така нареченият мъртав обем на водния запас, вследствие на което една голяма част от жителите на общината вече са на воден режим от 10 дни. 
Общинското ръководство прави всичко възможно за справяне с водната криза, но голяма част от проблемите всъщност са от компетенцията на „Напоителни системи“ ЕАД, тъй като то е собственик на язовир „Бебреш“. Във тази връзка и предвид многобройните въпроси, поставящи се в публичното пространство от жителите на община Ботевград, ние, общинските съветници – като техни представители – Ви молим да ни предоставите официална информация по следните въпроси:
 
1. Кои са причините, довели до изчерпването на полезния воден обем в стопанисвания от „Напоителни системи“ ЕАД язовир „Бебреш“, и произтеклото от това сериозно влошаване на водоснабдяването на населението в община Ботевград, което се случва за първи път от построяването на водното съоръжение?

2. Какви количествата вода „Напоителни системи“ предоставя на МВЕЦ – Бебреш по договор и на практика, както и какъв е  минималният воден обем, при който държавното търговско дружество има право да доставя вода до водната електроцентрала. 

3. Във връзка с въпрос №2 - при наличието на какъв воден обем в язовир „Бебреш“ през тази година /2016г./ бе преустановено водоподаването към МВЕЦ - Бебреш и има ли осъществено водоподаване към електроцентралата при воден обем в язовира, по-малък от допустимия, съгласно нормативните изисквания и съгласно сключения търговски договор между държавното и частното дружество. 

4. Има ли изградена свързаност с тръбопровод/и - собственост на „Напоителни системи“ ЕАД, между язовир „Бебреш“ и язовир „Правец“ и ако това е така - дали по този тръбопровод/и се пренася вода до язовир „Правец“ ?
 
Уважаема г-жо Панайотова,
очакваме Вашите коректни и ясни отговори на тези въпроси, защото от тях зависят мерките, които община Ботевград би могла да предприеме в така създалата се кризисна ситуация, и защото жителите на една 30-хилядна община в РБ имат право да знаят, предвид безпрецедентната липса на най-жизненоважния ресурс – водата, без който никое човешко същество не може да оцелее!
 
 


Източник: balkanec.bg

Коментари (55)

  • Отговори (0) (0)
    1. добавен от: Анонимен 3 Ноември, 12:08

    Ботевгръд :o:

  • Отговори (0) (0)
    2. добавен от: Анонимен 3 Ноември, 12:20

    Sega s pisma li ste si korespondurate.Vinovni pak niama da ima.A nie bez voda ste prodalgim da si stoim.Predlagam ako ne se podobriat nestata s vodata do 10 dni,da obiavim gragdansko nepodchinenie i da zatvorim magistralata pri Zelin.

  • Отговори (0) (0)
    3. добавен от: Анонимен 3 Ноември, 12:21

    Отговорите не биха напълнили язовира...Прекалено закъсняла реакция...

  • Отговори (0) (0)
    4. добавен от: Анонимен 3 Ноември, 12:23

    Неадекватното поведението на местната власт и липсата на всякакви превантивни мерки за овладяване на кризата показва липсата на всякакав управленски опит и компетентност за управление. В други страни се подава веднага отавка, а тук се рие проблема.

  • Отговори (0) (0)
    5. добавен от: Анонимен 3 Ноември, 12:24

    Проблема се крие във въпрос номер 4 и отговора го знаем всички,с изключение на Гачо,Вачо и шефа на ВиК.

  • Отговори (0) (0)
    6. добавен от: Анонимен 3 Ноември, 12:29

    Защо вече няколко дни има необявен режим на водата в Ботевград? Това е пренебрежитвлно отношение към нас гражданите-данъкоплатци. При нас вода има и можем да я ползваме от 00 часа до 11 часа сутрин. Пълен абсурд. Некадърници!

  • Отговори (0) (0)
    7. добавен от: Анонимен 3 Ноември, 12:33

    Кмета да си подаде оставката

  • Отговори (0) (0)
    8. добавен от: баш кмета 3 Ноември, 12:34

    Доста закъсняла реакция, една сега някой пита дали има източване на язовира. И какво като отговорят на писмото, нищо няма да се промени. Ще последват още писма само.

  • Отговори (0) (0)
    9. добавен от: Анонимен 3 Ноември, 12:35

    В други страни никой не купува избори на недоразумения без образование, за им ходят после по гайдата!
    В други страни никой не си продава гласа за 25 евро, за да му откраднат после 250 000 евро!
    В други страни... та дори и в бълХария, но в други градове...

  • Отговори (0) (0)
    10. добавен от: Аз 3 Ноември, 12:47

    Хора , спрете се малко........за какъв воден режим говорите......думата "режим" сама по себе си предполага такъв - на Зелин 5ти ден няма и капка вода........режим според мен означава,че примерно един час има вода , един няма.......тук чешмите отдавна пресъхнаха , за какъв режим говорите?????????????

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички
виж всички

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (240)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (133)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (49)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (70)
70% Complete