Понеделник, 6 Май 2024, 16:04

ОбС Ботевград прие предложението на Дамян Маринов за запазване пазара на глинени съдове на Разпети петък

1 Април 2016, 12:40
(0) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 3799 102


Докладната записка относно отдаване под наем на временни търговски площи в Градския парк по време на Великденските празници породи различни изказвания и предложения от съветниците по време на вчерашната редовна сесия на ОбС Ботевград. Общинският съветник от ГЕРБ и секретар на Постоянната комисия за работа с децата и младежта, спорта и туризма Дамян Маринов отправи предложение, целта на което е да запази дългогодишната традиция за закупуване на глинен съд на Разпети петък и с което той разграничи тази традиция от пазарът и веселието.

Публикуваме позицията на Дамян Маринов:
„Това е единственият ден в годината, в който Община Ботевград привлича най-много туристи. В качеството си на секретар на ПК работа с децата и младежта, спорта и туризма, не мога да остана безразличен към промяната, която се планира да се приеме. Смятам, че тя ще доведе до негативни последици, а именно отлив на посетителите на града, които идват специално за този ден. Много хора, които са напуснали града по една или друга причина, се връщат в родния си град само заради този ден и емоцията, която носи.
По традиция трябва да се купи нещо калено за здраве. Съдът трябва да е кален, тъй като Мария-Магдалена, когато помолила за опрощаване на греховете, събирала сълзите си в кален съд. Закупуването на такъв съд на Разпети петък символизира желанието на човек да бъдат опростени греховете му. На този ден се събират търговци и производители от цялата страна. С изместването на централната градска част в парка възпрепятствате търговската дейност на местния бизнес и търговия, това са хора, които осигуряват целогодишно работни места, плащат данъци и наеми и Вие ще им отнемете един от най-силните дни в годината?
Предвид състоянието на парка не смятам, че е удачно да е мястото, където да се помещава най-посещаваният ден в годината. Освен неразумно би могло и да стане опасно, защото както знаем трафикът в тази част на града е натоварен, там се намират изходни пътища/булеварди на града и опасността от инциденти е голяма. Как ще се осигури безопасността на стотиците жители, търговци и гости на града?
Моето предложение е:
- Запазване на тази стара традиция, като търговска дейност за глинени и дървени съдове да започне в петък, както е било до сега.
- Ежегодното събиране да бъде на познатото място за всички граждани и гости на Ботевград, а именно в централната градска част на града. Така няма да бъдат ощетени местният бизнес и търговците;
- Разрешителните за временното ползване на търговски площи за питейно-хранителната дейност да се изместят в дните неделя и понеделник в Градския парк.

Наше задължение е да поддържаме традициите, а не да ги променяме. В почивен ден да лишим хората от Разпети петък такъв, какъвто и където е бил винаги – е неприемливо.”

 
Предложението му обаче не срещна одобрението нито на групата на ГДБОП, нито на кмета на общината Иван Гавалюгов. Като аргумент те отново изтъкнаха, че на този тъжен за християните ден като Разпети петък е недопустим какъвто и да е вид развлечение.
По думите на д-р Веселка Златева от БСП, общината няма време за компромисни решения, тъй като издадените разрешителни на търговците са за дните неделя и понеделник и предложението би довело до усложняване на администрацията. Последва въпрос на Дамян Маринова относно забраната за отдаване под наем на търговски площи на Разпети петк: „Не трябваше ли това решение да бъде взето първо от ОбС Ботевград”, попита съветникът, но конкретен отговор не бе даден.
Съветникът от ОББО Йордан Йорданов пък изказа своето неодобрение към докладната записка и заяви, че по този начин се нарушава една традиция, за която знаят хора от различни краища на България. Тъй като е невъзможно всички от тях да се осведомят, Йорданов добави, че на Разпети петък Ботевград ще се напълни с посетители, които ще очакват деня да протече както досега.
 
Предложението на Дамян Маринов бе прието с 16 гласа „за”, 8 „против” и 1 се въздържа. Докладната записка за отдаване под наем на търговски обекти в Градския парк също бе одобрена с 25 гласа „за”.
 
По време на днешния брифинг с медии кметът Иван Гавалюгов коментира, че търговски места в централната градска част не са определени.
„Ако постъпят запитвания от търговци, ще преценим къде е най-удачно да бъдат настанени. Дори и да има такива, отсега заявявам, че местата ще бъдат силно ограничени. Категорично отстоявам мнението, че пазар на Разпети петък не трябва и няма да се състои. Не се притеснявам да променя не традицията, а порочната практика. Знам, че болшинството ботевградчани не одобряват това, което се случваше на този ден, аз също съм един от тях”, каза градоначалникът. „Убеден съм, че това, което ще организираме в Градския парк на 1 и 2 май, ще хареса на ботевградчани”.
 
За тази цел новосъздаденото ОП БКС ще има задачата да направи нужното почистване на парка и да осигури неговия приветлив вид във великденските дни. Ще бъдат поставени и нужния брой преместваеми ЕКО-тоалетни. Освен паркът, преди християнския празник ще бъдат почистени и основните улици в града.


Източник: balkanec.bg

Коментари (102)

  • Отговори (0) (0)
    1. добавен от: Анонимен 1 Април, 12:59

    И нека оплюването да започне :)

  • Отговори (0) (0)
    2. добавен от: Анонимен 1 Април, 13:00

    Лоши съветници имаш момче (кмете)!

  • Отговори (0) (0)
    3. добавен от: ¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤ 1 Април, 13:08

    Г авалюгов
    Д а не си въобразява,че ще
    Б утне
    О бичаите на хората,
    П разниците и традициите

  • Отговори (0) (0)
    4. добавен от: Анонимен 1 Април, 13:18

    Това е ден, на който и птиците не летят! Браво на Кмета, това е истински православен християнин!

  • Отговори (0) (0)
    5. добавен от: Анонимен 1 Април, 13:19

    Аз предлагам да се направи отдел към общината от поне 10 човека ,който да поправя правописните грешки в коментарите и да следи за пунктуацията !
    Просто е належащо ,вече не се издържа .

  • Отговори (0) (0)
    6. добавен от: Анонимен 1 Април, 13:20

    3 - TI SI KON!

  • Отговори (0) (0)
    7. добавен от: Анонимен 1 Април, 13:21

    6-TI SI PUQK.

  • Отговори (0) (0)
    8. добавен от: Анонимен 1 Април, 13:26

    Не може да се свързват обичаите на хората с веселие на Разпети петък,тази порочна практика може да се промени и Ботевградчани ще се радват на правилността от тази стъпка.

  • Отговори (0) (0)
    9. добавен от: Анонимен 1 Април, 13:27

    Тъп но упорит кмет си имаме.Не зачита решение на общинския съвет.Това е опасно другарю кмет.

  • Отговори (0) (0)
    10. добавен от: Анонимен 1 Април, 13:29

    Не може да се налага на хората кога да се веселят или тъжат.Някой би ли си позволил да затвори на Разпети петък пазара в Димитровград например?

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (217)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (130)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (48)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (64)
70% Complete