Събота, 27 Април 2024, 14:16

ОбС Етрополе не подкрепи предложението за разсрочване на общинския дълг

28 Март, 11:52
(0) (0)
Етрополе - Новини
Прочетена: 1338 0


С 8 гласа „за“, 7 „против“ и един „въздържал се“ общинските съветници в Етрополе отново не подкрепиха предложението на кмета инж. Владимир Александров да се предоговори кредита, теглен от Димитър Димитров от „Фонд ФЛАГ“ ЕАД в края на мандата му през лятото на 2023 г.

Кметът предлага Общината да води разговори за разсрочване на общинския дълг, за да могат вноските по кредита значително да се понижат.

Практика е общините да теглят заем за максималния срок от 15 години, с което погасяването му няма да се усети и да натежи на съответния общински бюджет. Целта е да се поискат по-изгодни условия за Общината, поради факта, че настоящите клаузи са неприемливи.

При сегашните условия, Община Етрополе е длъжна да внася всеки месец по 56 200 лв. в период на 5 години и половина.

Основният аргумент за рефинансиране е, че с намаляването размера на месечната погасителна вноска, ще се освободи финансов ресурс, който да бъде насочен и използван за реализиране и на други приоритетни дейности. Реално, с разликата в месечната вноска, която ще трябва Община Етрополе да погасява, ако се предоговорят условията, ще може всеки месец да се строи по една детска площадка в града и населените места, или да се използва за други належащи нужди.

За предложението гласуваха: Лъчезар Лазаров, Даниел Даков, Евгени Илиев, Цветолюб Пенчев, Боряна Керемидска, Тодор Василев, Силвия Недкова и Спасимир Божков от МК „БСП за България“ (Коалиция „БСП за България“, „Правото“). Против бяха: Димитър Димитров, Пламен Патев, Кристина Димитрова, Янка Цветкова, Христо Стаменов, Николай Николов и Васил Василев от МК „Коалиция Левицата!“ (ПП „ЗС Александър Стамболийски“), а Николай Иванов от ПП „ГЕРБ“ се въздържа.



Източник: balkanec.bg

Коментари (0)

Няма добавени коментари

Добави коментар:

Ако искате да споделите и Вашето мнение, трябва да се регистрирате или да влезете с профила си.
Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (191)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (124)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (46)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (54)
70% Complete