Сряда, 15 Май 2024, 12:06

ОбС освободи предсрочно д-р Филев като управител на МБАЛ-Ботевград

13 Октомври 2016, 17:55
(0) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 4551 62


Общински съвет Ботевград освободи  д-р Филип Петров Филев като управител на „Многопрофилна болница за активно лечение -Ботевград" ЕООД, считано от 14.10.2016 година по взаимно съгласие. Двадесет и четири съветници гласуваха ”за”  и  трима не участваха-Мартин Тинчев, Тихомир Найденов и Дамян Маринов.
Втора точка от същата Докладна записка не събра необходимия брой гласове и тя не бе приета. Тя гласеше: „Не освобождава от отговорност, освободения от длъжност управител на Многопрофилна болница за активно лечение -Ботевград" ЕООД”. Осем съветници гласуваха „за” , двама бяха против и 13 се въздържаха.
 
„При внасянето ми на Докладната записка съм се ръководил само от факти. Няма да остана безучастен, когато виждам, че има назряващи и нерешаващи се проблеми в болницата”, посочи вносителят на Докладната записка, кметът Иван Гавалюгов. Той призова съветниците да бъдат безпристрастни и обективни при вземането на решението. „Нека болницата поеме нов по-добър курс на управление”, заяви Гавалюгов. Той открито изрази несъгласие с водената управленската политика на д-р Филев в момента.
Нарече я умишлена пасивност, но все пак подчерта „Бих се радвал един такъв добър хирург, да остане да работи в болницата”.

По време на извънредното заседание на Общински съвет-Ботевград в залата присъстваха лекари, подкрепящи д-р Филев. Наред със съветниците от ОББО, те изразиха категорична подкрепа за него. Чуха се разностранни мнения, които обаче доведоха до продължителна сесия, която приключи малко след 21ч. 

Общинският съветник от ОББО Йордан Йорданов припомни факти от работата на д-р Филип Филев. „Аз имам лична причина да боготворя този човек. Водил съм при него 100 човека, на които е помогнал.
Как е дошъл в Ботевград като управител не е важно, важно е че дойде след дълги пазарлъци”. Йорданов припомни, че д-р Филев е бил нападнат и пак не се е отказал да управлява болницата. "1млн. 200 хил.лв фирми не са ги търсили преди него, защото са искали да бъде приватизирана болницата. Човек, който превърна болницата в нещо, за което говорят на други места. Това ли заслужава този човек, с този обвинителен акт. Той иска да бъде освободен не като престъпник", заяви Йорданов и даде предложение управителят на МБАЛ да бъде освободен от ОбС по взаимно съгласие.
Йорданов упрекна Гавалюгов, че за 8 години като общински съветник не е стъпил в болницата.
В отговор кметът заяви, че няма намерение да вади кирливи ризи и желанието му е да се разделя с д-р Филев е да бъде по достоен начин. Той подчерта, че уважава д-р Филев като хирург и е чувал само добри отзиви за неговата професионална работа.
 
Думата бе дадена на д-р Златева, която заяви:” С напускането на д-р Филев ще отпаднат някои от клиничните пътеки на болницата, но трябва да уважаваме желанието на всеки”. Според справка направена в Търговския регистър и която д-р Златева е оповестила по време на заседанието на Постоянната комисия, д–р Филев от 2 декември  2011 г е и управител на СБАЛ „Вита арт Хирургика”.
 
По този повод д-р Филев обясни, че през 2006 г тази болница е създала хирургията в Сандански, където не е имало такава.  „Пет асистенти отидохме по молба на главния лекар д-р Тонев и кмета Тотев. Тази хирургия заработи от 2006 г”. По думите му тази болница е спряла дейността си от 2008г. На този етап само съществува в търговските регистри, но не функционира, откакто е дошъл в Ботевград. Д-р Филев припомни, че тогава на стола на МБАЛ е седял синдик, като впоследствие на 3 инстанции са спечелени делата срещу нея.


Общинският съветник от ОББО Георги Георгиев заяви, че здравеопазването през последните 8 години в общината се дължи на д-р Филев. Той предложи кметът Гавалюгов да оттегли по думите му тази „позорна  докладна записка с тези позорни мотиви”. Според Георгиев, д-р Филев е спасил 1 200 живота. „Нашата болница не дължи нито един лев в момента. Д-р Филев бе най-успешният управител”.
 
„Въпреки с несъгласието си от управлението на досегашният управител на МБАЛ съм склонен да се разделим по достоен начин. Затова и на редовната сесия изтеглих докладната. Ако бяха постъпили други доводи, щях да съобразя”,подчерта Гавалюгов. Той заяви, че не приема обвиненията относно това, че иска да изкара д-р Филев престъпник.
 
„Вълнувам се, че ще се разделим с д-р Филев”, заяви Петя Кочкова. Тя му благодари, че е направил невъзможното по повод материалната база в болницата. „Това не може да не се оценява в този труден момент за всички болници. Той бе медийно опозорен, без да му се даде думата, след резултатите от одитния доклад", каза Кочкова.
"Част от възраженията на д-р Филев отпаднаха като констатации. Той е имал възможност на предварителния доклад да възрази, посочи Гавалюгов в отговор на казаното от Кочкова.
 
Коцо Коцев от БСП  заяви, че това което е казала д-р Златева, е потвърдено от д-р Филев. „Това , което каза докторът е истина. Той все още се води управител на фирма без дейност. Така, че нищо лошо не е казано”, заяви Коцев в отговор на обвиненията на Георгиев и Кочкова, че съветниците от БСП възпроизвеждат клевета.
 
Спасен Ценов от ГДБОП застана зад думите на кмета, според които няма недоволен пациент в Ботевград. „Темата трябва да бъде самото здравеопазване. Нека да изпратим д-р Филев с аплодисменти”, каза Ценов.
 
Д-р Петко Петков заяви „Не ме карайте да се срамувам, че ви познавам. Разбирате ли какво става, в Етрополе няма болница, също и в Пирдоп, Своге, Враца. Само две болници работят – в Ботевград и Самоков.В Елин Пелин работи само Спешна помощ.Защо сме зад д-р Филев – защото е добър администратор и добър хирург”. По думите му Ботевград ще остане без болница, но изтъкна, че министър Михайлов не случайно е дошъл да се оперира тук. „Възрастните хора са хронично болни. Ще затворите болницата. От цяла Северозападна България идват, заради хирургията. В Монтанската болница закриват отделения.”, заяви д-р Петков. В отговор Гавалюгов защо смятате , че не съм се допитвал до лекари. Един от проблемите на нашето общество е хората да говорят открито. „Много доктори са на различно мнение от вашата оценка. 
.
 
Д-р Иванович (хирург)  заяви, че болницата е трябвало да оцелява в условия на все по- засилващия се кадрови недоимък, в борба със Здравната каса и министерството. „МБАЛ е подновена изцяло ресурсно – стерезлизационна, перални помещения, ремонт в операционната, нов рентген и т.н. Те са много и целесъобразни. Направено е и много за пациентите. Тази болница обучи поне 10 специалисти с парите на болницата. Не мисля, че тези 8 години са пропиляни”.
 
Двама малди лекари също взеха отношение по Докладната записка.
Д-р Деян Томовски се изказа от трибуната, че като млад кадър – хирург е назначен в МБАЛ-Ботевград. Дадена му била възможност за развитие от д-р Филев. Д-р Владимирова, която от 1,5 г специализира ендокринология в Александровска болница, заяви, че д-р Филев й е дал възможност да се развива. "Това е човек, който не е управител, а човек , който е учител. Свидетел съм на стотици спасени животи. Това днес , което се случва е обидно”.
 
 
Общинският съветник от ГЕРБ Дамян Маринов припомни, че  когато се е гледал одита на МБАЛ в Общински съвет, д-р Филев е заявил, че няма да работи с новото общинско ръководство.
 
„Едно неопитно младо момиче извърши одита на болницата по поръчка. Финансовите ревизори преди години констатираха 3 глоби по 500 лв и една по 2 хил.лв. Те бяха истински мастити”, заяви управителят на МБАЛ. По думите му държавната политика в здравеопазването е съсипия. Той сведе в пример обстоятелството, че висшите медицински училища във Враца и Благоевград, вече са закрити.
Кадрите в Западна Европа отиват в САЩ, а от Източна Европа отиват на Запад. С тези думи д-р Филев прекрати участието си в заседанието на ОбС и напусна залата. 
В отговор на обвиненията, че одита на МБАЛ е пристрастен, Тихомир Найденов от ГДБОП зави, че в него има констатирани 41 нарушения на ЗОП. „Вие си позволихте да обиждате общинска служителка. Фактите обаче са констатирани през  2011г ”.
 
„Голяма част от управляващите в залата търсите собствено лично оправдание, за да оплюете д-р Филев. Вие, г-н Гавалюгов, забърквате проблеми и ни ги хвърляте на нас съветниците да ги решаваме”, заяви Йорданка Лалчева от ОББО.
 
Кметът Гвалюгов не се съгласи с нея и подчерта, че има 140 подписали се доброволно в подписката. „Вие забъркахте проблеми миналата година. Аз съм обаче човекът, който забележи ли проблеми, ви сигнализира. Вашето изказване не е особено коректно. Темата е изключително деликатна. Не си заравям главата в пясъка, когато виждам, че болницата има проблеми. Съветниците решават, могат да не ме подкрепят”, каза Гавалюгов.  
 
Д-р Иван Багелейски заяви по отношение на подписката. „Интересно ми е как нито един лекар не се изказа негативно за д-р Филев, като мениджър и хирург”.
Д-р Златева заяви, че целта й с поднасянето на информацията за участието на д-р Филев в управлението на друга болница не е свързана с това да наложи лош имидж на професионалните му качества. Нещо повече, тя подчерта, че препоръчвала нейните пациенти да се лекуват в МБАЛ-Ботевград, а не в други лечебни заведения извън Ботевград.
 
Филип Филипов от ГЕРБ изрази несъгласие с тона на Лалчева. Той посочи, че много лекари са загрижени за бъдещето на тази болница, но не искат да го кажат на глас. „Да направим така че да изберем един постоянно действащ управител. Всички пропуснаха , че общината помогна за един заем на болницата”.
 
По днес обсъжданата тема, Мартин Тинчев заяви, че когато става въпрос за болницата, трябва да се подходи отговорно. „Легитимното управление на МБАЛ е след назначаване на управител, след проведен конкурс. Аз няма да участвам в оставането на болницата без управител”, каза Тинчев. Той даде предложение д-р Филев да остане като управител, до избирането на нов след конкурс. 


Източник: balkanec.bg

Коментари (62)

  • Отговори (0) (0)
    1. добавен от: Анонимен 13 Октомври, 18:20

    Честито, говеда! Вече можете да разчитате да ви лекуват само ветеринарите, доколкото и такива са останали! Но и то е до време - говедата се убиват с чук по тъпата тиква от циганин и заминават за кайма.

  • Отговори (0) (0)
    2. добавен от: Анонимен 13 Октомври, 19:08

    Говедата са в общинския съвет гласували с/у Филев.

  • Отговори (1) (0)
    3. добавен от: Анонимен 13 Октомври, 19:20

    Нищо подобно! И те са говеда, ама малко по умни от онези 11 хиляди... Защото ги доят!

  • 4.

    Коментарът беше изтрит поради използването на нецензурни или неуместни изрази!

  • Отговори (0) (0)
    5. добавен от: Анонимен 13 Октомври, 19:54

    Бай бай болница .....

  • Отговори (1) (0)
    6. добавен от: Анонимен 13 Октомври, 20:14

    Не разбрахме от кметчето, освен, че според него трябва да има по - добро ръковдство на Болницата, каква му е стратегията и виждането за по - добро...
    Освен да казва, че не става няма идея точна и ясна, какво иска да подобри и за порден път доказва, че освен да критикува не знае как да се оправи с нещата.
    Това негово решение е провокирано на емоция и без никакъв разум и знание. Слаб кмет нямам думи.
    Баща му затвори Чавдар, а той Болницата. Специалисти са и двамата.

  • Отговори (0) (0)
    7. добавен от: Анонимен 13 Октомври, 20:15

    Поп Алекси да й отслужи заупокойна литургия! А веднага след това и на червените боклуци, унищожили общината!

  • Отговори (0) (0)
    8. добавен от: Анонимен 13 Октомври, 20:17

    №6, не затвори, а срина със земята! Има разлика! И вместо болницата, правилното е общината!

  • Отговори (0) (0)
    9. добавен от: Анонимен 13 Октомври, 20:21

    Айде стига сте се плюнчили.Филев не е господ.Направи парици,нека си върви.Какво сте заревали като вдовици.Няма да се свършат лекарите.Лалчева всеки път,когато си отвори устата не знае кайво говори.Слагат и думите зирлем,ама то си е просто и толко си може.Ментата да спре да се прави на каубой,а да обърне внимание на щерка си,че целия град и се смее.Кочкова е въртиопашка.Веднъж така,после иначе.Разбраха я всички.Георгиев е бита карта,нема какво да го коментирам.А докторята дето защитават тоя грубиян Филев да си търсят болница като са недоволни.Багелейски срам нямаш ли? Налапа се яко,айде сопри се.
    Петков ми падна в очите тотално с тази му позиция.БАСТА на лекарите търговци.

  • Отговори (0) (0)
    10. добавен от: Анонимен 13 Октомври, 20:44

    Този заявява,онзи заявява и така няколко приближени на управителя.Като е толкова добър управител какво Ви бърка това че би могло да не му се снема отговорността.Няма нищо обидно в товс,нека новият управител установи какво е състоянието на болницата и тогава правете защита за бившия управител.Филев е хитър,знае че все някога ще има и друго мнозинство в общинския съвет и тогава само фактите ще говорят.

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички
виж всички

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (240)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (136)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (50)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (70)
70% Complete