Неделя, 28 Април 2024, 21:49

Обществено обсъждане на отчета на Бюджет 2014г.

15 Декември 2015, 12:28
(0) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 2384 28


Днес в залата на партерния етаж на Община Ботевград се проведе обществено обсъждане на отчета за изпълнение на Бюджет 2014г., на което присъстваха представители на общинската администрация и граждани. В началото председателят на ОбС Ботевград Мартин Тинчев обяви, че до този момент няма постъпили запитвания относно бюджета и поднесе извинения за късното обсъждане, което на практика се провежда през първото тримесечие на годината.
 
Кратко изложение на Бюджет 2014г. представи и.д. главен счетоводител на общината Ирина Григорова. Тя поясни, че провеждането на местни избори и смяната на кмет на общината са оказали влияние върху забавянето на общественото обсъждане. Изложението изглежда по следния начин:
- 100% изпълнение на приходите (взаимоотношения с бюджета на Република България) – разплатени са всички заложени и целеви субсидии и трансфери;
- разходи за издръжка на делегирани от държавата дейности – приходите са на стойност 9 801 250 лева, от които са усвоени 9 449 012млн. Най-голям дял на разходите в делегирани държавни дейност е отделен за функция "Образование" – 71%. В него влиза цялостната издръжка на общинските училища;
- приходите от имуществени данъци за 2014г. са с преизпълнение 11%, като най-голямо преизпълнение има върху данъка за превозни средства. Дирекция „Местни данъци и такси” е преизпълнила плана в този показател с 22%;
- генерирани недвижими приходи – приходи от продажба на нефинансови активи, които по план са приети, са на стойност 3,6млн. лева. Изпълнението на този показател е 12%, което, по думите на г-жа Григорова, говори за едни нереалистични приходи, които не могат да бъдат изпълнени по план по този показател;
- разходи за издръжка на общински дейности - 83% изпълнение. Към 2014г. Община Ботевград е била бенефициент по четири Оперативни програми. В началото на 2014г. по сметките за ОП в наличност е имало 2,4млн. лева, а към края на годината – 3,1млн. лева;
- важни обекти, които общината е изградила – двата Центъра за настаняване на деца от семеен тип (в ж.к. „Саранск” и ж.к. „Васил Левски” в Ботевград) и изграждане на многофункционална зала „Арена Ботевград”, асфалтиране на много улици, изграждане на подпорни стени и др.
 
След резюмираното представяне на отчета, присъстващите получиха възможността да зададат въпроси или изкажат мнения. Тихомир Найденов, общински съветник от ГДБОП, отбеляза една разлика в бюджета за ползване на детски градини: заложените приходи са на стойност 80 000лв, а в бюджета са постъпили 335 000лв. В отговор на неговото питане, от общинска администрация заявиха, че прогнозата е с по-ниска стойност. Г-н Найденов отбеляза още, че отчита добро изпълнение на такса "Битови отпадъци".
Филип Филипов, общински съветник от ГЕРБ, посочи, че подобни обсъждания трябва да се извършват след 17:00ч., т.е. във време, в което ще могат да присъстват повече граждани. По думите му, средствата в бюджета не са разпределени приоритетно.
Един от присъстващите граждани попита защо обсъждането на бюджета се прави в последния месец от годината. Зам.-кметът на общината Борис Борисов отговори, че практиката не е такава и общинската администрация ще направи всичко възможно отчетът на Бюджет 2015г. да се проведе в първото тримесечие на 2016г.
 
Пълният отчет на Бюджет 2014г. е поместен на интернет страницата на сайта на общината. Мартин Тинчев заяви, че в общината се приемат и писмени запитвания относно бюджета, на които ще бъде отговорено на редовната сесия на ОбС, която ще се проведе на 29 декември.


Източник: balkanec.bg

Коментари (28)

  • Отговори (0) (0)
    1. добавен от: Анонимен 15 Декември, 13:28

    Защо го няма старото ръководство да каже какво се случва?

  • Отговори (0) (0)
    2. добавен от: Анонимен 15 Декември, 13:53

    Такъв отчет на общинския бюджет като този публикуван в „Балканец” не съм виждал. Ясно ми е,че нито И.Г., нито Т.Н. имат понятие от такива отчети, но все пак общината има Счетоводство, финансово звено и ми се струва,че те не биха допуснали такъв гювеч. В сайта на общината не успях да вляза,защото упорито бях отхвърлян поради грешна парола, с която успешно влизах цяла година . Все пак по написаното в Балканец: В бюджета има два основни раздели: приходи и разходи и сетне в тях се развиват основните пера: приходи – от държавата и от общината, подробно развити по пера и направените разходи. Няма ясно описание нито на едното, нито на другото. Не зная гл.счетоводител Григорова кой я е учил как се отчита бюджет; мисля,че и предишната гл.счетоводителка й беше в помощ поне 2 седмици, но ако двете биха прочели това, което са предали на е-медията, съмнявам се, че щяха да го дадат за публикация. Дадените пера са така разпокъсани (несвързани) помежду си, че човек може само да се възхищава на умението нищо ясно да не се описва. От посоченото разбрах само,че приходите за делегирани от държавата дейности са на стойност 9,801 млн лв, а усвоените пари са 9 449 МЛН лв, т.е. 9,449 МЛРД лв. Много бе !!! Второто, което разбрах, е, че са били заложени приходи от продажба на нефинансови активи 3,6 млн лв, а изпълнението е 12% - т.е. 0,432 млн лв. или. неизпълнението е 3,162 млн.лв. Годишният бюджет се прави така ,че приходите да бъдат равни на разходите, т.е. необвръзката да бъде нула лв. При посочената по-горе необвръзка само по перото „приходи от продажба на нефинансови активи” от порядъка на 3,162 млн лв какви допълнителни приходи реализирахте , та да „склопите” бюджета? От ГДБОП говорехте за някаква грешка в миналогодишния бюджет от порядъка на 7 млн. лв? Как я отстранихте, защото заради нея не беше приет Г.О. за 2014 г? И как общината работи цели 9 месеца без приет отчет?

  • Отговори (0) (0)
    3. добавен от: Анонимен 15 Декември, 13:57

    Къде са з мил.лева който се издирваха,защо не се говори за тях,как се равни баланса.

  • Отговори (0) (0)
    4. добавен от: Анонимен 15 Декември, 14:48

    Това, което ни интересува като граждани на Б-д (и на общината) е каква необвръзка има на годишния бюджет за миналата година, какви вноски и каква сума сме изплатили за Арена-Ботевград, има ли още да се изплаща за нея; какъв заем сме изтеглили за завършването на ПСОВ, имаме ли погасени вноски и колко още има да изплащаме за нея; има ли риск от евентуални глоби за някои шмекерии, направени от кмета и счетоводството му и на каква стойност. Колко процента спрямо годишния бюджет са изтеглените заеми? Няма нищо по тези проблеми… Иване, Тихомире, засрамете се и разберете,че вече не сте опозиция, а управляващи и като такива ще си носите кръста. Да не останете само с приноса за махането на Г.Г. от кметския стол. PS: Искате присъствие на гражданите за публично обсъждане на бюджета. Но преди това трябва да се запознаем с този пуст отчет и тогава да задаваме въпроси. А какво става с проектобюджета за 2016 г.? Вече сме средата на декември! Публикувайте го в една от двете медии, няма да отнеме повече от 1-1,5 страници. Сменете вече настройката и покажете,че и вие можете да управлявате общината , в т.ч. и града.

  • Отговори (0) (0)
    5. добавен от: Анонимен 15 Декември, 15:36

    За сега няма как да покажат , че са управляващи .Учат се упорито но не им се получава нещо.

  • Отговори (0) (0)
    6. добавен от: Don Chicho 15 Декември, 15:50

    Не съм виждал бюджет без анализ.Такъв вероятно има от Общинският одитор,макар и незаверен.Трудно ще се доверя Тишко да прави анализ.
    И макар,че обичам баскетбола.Означава ли,че всички местни приходи отиват за издръжката на отбора?
    Тези,иначе симпатични момчета са могли да поканят някой опитен счетоводител,поне да ги "светне".Да разсъждават на глас глупости.

  • Отговори (0) (0)
    7. добавен от: Анонимен 15 Декември, 15:56

    А може би всичко е отразено в баланса.Но така е написано,че нищо не се разбира,но с явното внушение,че предишните са маскари.То си е така,но е неубедително случайни хора да го анализират.

  • Отговори (0) (0)
    8. добавен от: анонимен 15 Декември, 16:59

    Боже, боже каква професорка е номер 2. Защо е необходимо до търсиш под вола теле????? До сега професорите , като теб не са го внесли за публично обсъждане ,
    а пък сега не ти харесва как е внесен и представен.
    Такъв отчет и изготвен към 31.12.2014г. такъв отчет са внесли да се обсъжда.

  • Отговори (0) (0)
    9. добавен от: Анонимен 15 Декември, 18:58

    2, а ти какво очакваш от хора без образование, каквито са първите двама, цитирани от теб? От тях очакват нещо само 11 000 идиота, а ти не си от тях!

  • Отговори (0) (0)
    10. добавен от: Анонимен 15 Декември, 19:00

    4, не могат да покажат нищо! Това са хора малограмотни, не ставащи за нещо повече от общи работници!

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (191)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (124)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (47)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (55)
70% Complete