Събота, 18 Май 2024, 18:51

Общественото обсъждане за вкючване на "ВиК Бебреш" във ВиК Асоциацията-София област продължи повече от 2 часа

24 Март 2016, 23:27
(0) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 3791 31


Всички  сме съгласни, че водата, която се продава за питейна, не е за пиене. Това каза кметът на общината Иван Гавлюгов по време на общественото обсъждане за включване на общинското ВиК в Асоциацията по ВиК-София област, в отговор на запитване на адв. Росица Иванова. Тя отправи въпрос към управителя на ВиК- София” ЕООД Никола Нитов, дали след като ботевградското ВиК стане член към Асоциацията, ще се прави нова оценка и категоризация на водата, тъй като в Ботевград и Трудовец тя се продава за питейна, а всъщност е с качества на вода за промишлени нужди, която се продава за 0,37лв, а питейната за 1,19 лв без ДДС.

Адв. Росица Иванова, както и много други присъстващи, изказа своите резерви към присъединяването на общинското ВиК към Асоциацията. По думите й държавата притиска общините да дадат на концесия водните оператори.Мирише ми на монополизъм и централизация. С този финансов механизъм цената на водата в  пъти ще расте”, каза още адв. Росица Иванова. Нитов от своя страна заяви, че водата в Ботевград и Трудовец се продава като питейна и е необходимо да се предвиди за в бъдеще, какво какво ще се прави с пречиствателните станции, които „са като паметници”. 

По отношение притесненията на хората, какво ще се случи с цената на водата кметът Иван Гавалюгов посочи, че в Ботевград се поддържат едни от най-ниските цени. Цитирайки от сайта на Комисията за енергийно и водно регулиране одобрените от ДЕКВР цени, той съобщи техният размер, които за общината са: 0,87 лв без ДДС за доставена вода, 0,12 лв без ДДС за отвеждане на битови и промишлени води, 0,45 лв за вода с непитейни качества. Липсва обаче цена за отпадни води, тъй като доскоро такава услуга не се извършваше. Реално цената за един куб. метър вода е 1,19 лв с ДДС (доставка и отвеждане).
 
Общественото обсъждане протече при голям интерес повече от час и половина. То започна в 18.00 ч. в малкия салон на читалище „Хр. Ботев” Ботевград. Негови гости бяха Никола Нитов – управител на областното ВиК, инж. Росица Итова- „ВиК София „ЕООД, Росица  - главен инженер на Асоциацията по-ВиК-София област, Захаринка Истаткова – главен секретар от Асоциацията, Божко Лилов – главен инженер на „Напоителни системи”- клон София, Венислава Бояджиева- координатор на ОП „Развитие на селските райони” на Министерство на земеделието и други. Поканени бяха да присъстват представители от Министерството на регионалното развитие и благоустройството, но министър Лиляна Павлова се извинила за липсата на възможност да изпрати човек. Поканени бяха и от Министерството на околната среда и водите, но представител от ведомството също нямаше на форума.
 
Кметът Иван Гавалюгов представи в резюме пред присъстващите реформите във ВиК сектора. ВиК операторите по области в страната имат обособени 52 територии, които съвпадат с териториите на действащите ВиК оператора. Двадесет и осем от тях предоставят услуги на повече от една община и 23 дружества, сред които и „ВиК Бебреш” ЕООД, предоставят услуги само на една община. От 28 области в страната, 16 от тях  имат по един ВиК оператор, а  в останалите 12 по два. Това са Габрово, Плевен, Ловеч, В.Търново, София област, Монтана, а най-много са в област Пазарджик – 9 ВиК оператора. С промените за изменение и допълнение на Закона за водите от 2009 г стартира провеждането на реформите в отрасъл ВиК в три основни направления. ВиК инфраструктурата да е държавна и общинска публична собственост, което означава публичният собственик да сключи договор с ВиК оператора за стопанисване, поддръжка, експлоатация на ВиК системите и съоръженията, и предоставяне на ВиК услуги срещу заплащане. Всяка една община предоставя с протокол стопанисването , експлоатацията и управлението на активите на ВиК, които са публична общинска собственост, а не самите активи, подчерта кметът Иван Гавалюгов. Договорът се подписва за 15 години.
 
Ако някоя от общините се откаже от членство от Асоциацията по ВиК,  преди изтичане на 15 годишния срок на договора, то  тя ще бъде задължена да върне размера на  усвоените европейски средства, стана ясно по време на общественото обсъждане.
 
 
„Активите на община Ботевград не преминават като активи в нито едно дружество, нито ще стават активи на държавата.  Те остават активи – публична общинска собственост. Активите, които ще бъдат придобити чрез европейска или национална програма, също стават публична общинска собственост”, подчерта кметът Иван Гавалюгов.
 
 
До средата на 2016 г ще се уредят отношенията с ВиК операторите в 262 общини, които са членове на Асоциацията по ВиК от общо 265 общини в страната. От 28 обособени територии, съвпадащи с 28-те области в страната, в 16 от тях има консолидиран ВиК оператори. За тях се реализират прединвестиционни проучвания, каза кметът. В останалите 12 области, включително и Софийска област, няма такива и съответно финансирането ще започне на по-късен етап. Гавалюгов отново припони, че първите населени места, които ще бъдат финансирани са с еквивалент над 10 хил. жители. Най-много средства ще се отпускат по ОП”Околна среда”. По ОП „Развитие на селските райони” се предвиждат по-малко средства, но при нея общините директно кандидатстват за разлика от ОП”Околна среда”, заяви Гавалюгов.
 
Съгласно необходимите инвестиции, които трябва да се направят, е направено планиране във ВиК сектора и през 2014 г са приети Регионални генерални планове за водоснабдяване и канализация, които са разработени до 2038 г. 103 млн.лв е тяхната индикативна стойност.  Такъв план за „ВиК  Бебреш” ЕООД е приет през 2013 г.

За период от 10 години за страната са необходими близо 12 млрд. лв, с които да се построят ВиК системи за постигане изискванията за европейските директиви в областта на питейните и отпадъчни води, като се поддържа съществуващата инфраструктура към момента.


Източник: balkanec.bg

Коментари (31)

  • Отговори (0) (0)
    1. добавен от: Анонимен 25 Март, 00:36

    Г ответе се за
    Д ълго и
    Б езкрайно
    О чакване на
    П итейна вода

  • 2.

    Коментарът беше изтрит поради използването на нецензурни или неуместни изрази!

  • Отговори (0) (0)
    3. добавен от: Анонимен 25 Март, 07:39

    А тая дърта подлога на Клюнето какво прави до кмета ни?

  • Отговори (0) (0)
    4. добавен от: Анонимен 25 Март, 07:40

    Снимка 3: Новата власт има какво да научи от Гачо.

  • Отговори (0) (0)
    5. добавен от: Анонимен 25 Март, 07:41

    #3, що се учудваш, и двете са на една длъжност при клюнето!

  • Отговори (0) (0)
    6. добавен от: Анонимен 25 Март, 07:47

    До 5-ти!
    Не считам, че Иван е на хранилка при Клюнето вече, но по въпроса усилено се работи и това ще се случи, необратимо е!

  • Отговори (0) (0)
    7. добавен от: Анонимен 25 Март, 08:05

    Къде са кметовете от селата?Тях явно не ги интересува нищо и най-вече да могат да отговарят на избирателите си въпросите им свързани с водата.Селските кметове намериха яма със добра заплата и широк живот и нищо не правят.Нищо хал да са ни -нали ние си ги избрахме.

  • 8.

    Коментарът беше изтрит поради използването на нецензурни или неуместни изрази!

  • Отговори (0) (0)
    9. добавен от: до №8 25 Март, 08:38

    хахахаа, ти ме разби бе, брат.... точно попадение :D

  • Отговори (0) (0)
    10. добавен от: Анонимен 25 Март, 08:57

    Поздравявам Балканец за сн. 3 и 4 !

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (249)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (138)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (52)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (70)
70% Complete