Петък, 17 Май 2024, 13:31

Община Ботевград ще кандидатства по програма "Развитие на селските райони" с проекти за над 7 млн евро

13 Септември 2016, 11:41
(0) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 1717 4


На вчерашната извънредна сесия Общински съвет Ботевград взе решения общината да кандидатства с 5 проекта по Оперативна програма за „Развитие на селските райони” 2014-2020 на обща стойност 7,4 млн евро. Това бе и основната причина местният парламент да се събере извънредно, тъй като срокът за подаване на документи е до 3 октомври 2016.
 
Първият проект се отнася до реконструкция и рехабилитация на водоснабдителни системи и съоръжения в населена места с под 2000 еквивалент жители – в селата Скравена, Литаково и Новачене. За трите населени места ще се изготви общ проект на стойност 3млн евро. Той включва ремонт и рехабилитация на 20км водопровод в Литаково и около 12км в Скравена и Новачене.
Общинският съветник от ОББО Георги Георгиев заяви, че в Литаково е правено най-малко, затова то трябва да е с приоритет пред другите две села. В отговор кметът на общината Иван Гавалюгов посочи, че по-спешен е ремонтът в Скравена, тъй като там подмяната е започната и остават 12км до завършване на трасето.
Освен на водопровода, проектът включва строителство, реконструкция и рехабилитация на нови и съществуващи улици и тротоари.
 
Вторият проект предвижда преасфалтиране, изграждане на тротоари, осветление и подмяна на бордюри по три улици във в.з. Зелин и улици в общинските села. С предимство за тези уличи, които имат излаз на републикански или общински път, тъй като те получават повече точки при разглеждането на проекта. Стойността му е 1 млн евро.
 
Под внимание е взето и лошото състояние на много общински пътища. Третият проект за техния ремонт е на стойност 3 млн евро. В него за включени участъците Ботевград – Зелин, Врачеш – Врачешки манастир „Св. 40 мъченици”, два участъка от пътя Липница – Елов дол, както и участък от трасето Елов дол – Липница.
Пътят Врачеш – Врачешки манастир обхваща 3-километров път, минаващ през самото село, като в проекта е включено полагане на пътна настилка и изграждане на тротоари.
 
От ремонт се нуждаят и читалищата във Врачеш, Трудовец и Скравена. С решение на ОбС, през месец юли те са обявени за частна общинска собственост. Читалищата ще кандидатстват като самостоятелни бенефициенти и по тази причина местният парламент даде съгласие за учредяване на право на строеж. По този начин ремонтът им ще бъде законосъобразен, а той включва саниране на сградите, подновяване на инсталации, подови настилки и др. Стойността на проектите е до 200 000 евро.
 
НЧ „Христо Ботев 1884” в Ботевград също е включено в програмата, само че със закупуване на оборудване. На събрание на 25 август читалищното настоятелство взе решение да бъде изработен проект за закупуване на оборудване и (или) обзавеждане на обекти, свързани с културния живот. С него Общината ще кандидатства пред Министерство на земеделие и храните за 100% безвъзмездна финансова помощ  по подмярка 7.2. „Инвестиции в създаването, подобряването или разширяването на всички видове малка по мащаби инфраструктура” от Мярка 7 „Основни услуги и обновяване на селата в селските райони” по Програма за развитие на селските райони за периода 2014-2020г”. Размерът на финансирането е до 200 000 евро.


Източник: balkanec.bg

Коментари (4)

  • Отговори (0) (0)
    1. добавен от: Анонимен 13 Септември, 18:57

    Значи вече "управляващото" недоразумение ни е обявило официално за селски район?!
    Това обяснява разхождането на кравите, конете, козите и овцете по улиците.

  • 2.

    Коментарът беше изтрит поради използването на нецензурни или неуместни изрази!

  • Отговори (0) (0)
    3. добавен от: Анонимен 14 Септември, 07:26

    Значи #1 писна ми да ти чета глупостите в сайтовете! Кой ти плаща та по цял ден опонираш на всичко написано? А и да ти подскажа нещо ,виж Ботевград в какъв район попада и тогава коментирай.

  • Отговори (0) (0)
    4. добавен от: Анонимен 14 Септември, 10:27

    Струва ми се, че твоето са глупости, а не неговото! А и да ти подскажа нещо - никой не те кара да четеш каквото и да било! Или някой ти плаща, за да го правиш, а? :wink:

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (246)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (138)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (51)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (70)
70% Complete