Вторник, 7 Май 2024, 18:24

Община Ботевград ще подписва спогодба за 4 имота с „ЕРС-Хидро”, решиха съветниците

30 Юли 2015, 13:09
(0) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 1373 6


Община Ботевград ще сключи спогодба с Консорциум „ЕРС-Хидро” за изпълнението на Договор с предмет „ГПСОВ-Ботевград и частично изграждане на битова канализация в кв. Зелин по проект „ГПСОВ Ботевград – съпътстваща и довеждаща инфраструктура към нея”. Това решение взе днес Общински съвет Ботевград. По този повод общинският съветник Иван Гавалюгов попита юриста на Общински съвет адв. Стоян Стоянов къде се разрешава в Закона за общинската собственост  замяната на дълг със собственост върху недвижими имоти. Адв. Стоянов отговори, че Докладната записка не противоречи на Закона за общинската собственост. „Общински съвет е собственик на имотите и той се разпорежда”. Иван Гавалюгов изрази съмнение, че решението на ОбС за сключване на спогодбата ще бъде върнато от Областния управител.

По силата на тази спогодба коинсорциума се задължава да завърши станцията и частично изграждане на битова канализация в Зелин в срок до 31 септември 2015 г във връзка с изпълнението на договора в размер на 3 650 992 лв. Ако същите не бъдат изплатени от Община Ботевград в срок до 31 март 2016 г тя се задължава да прехвърли собствеността върху 4 имоти – частна общинска собстеност. Спогодбата се сключва заради наложената финансова корекция от 25% на Община Ботевград и забавени плащания на ОПОС.

Кметът Георги Георгиев посочи, че с това споразумение се цели да се постигне гаранция за пълното окомплектоване на цялото техническо оборудване на пречиствателната станция. От друга страна той заяви, че Общината води дело срещу наложената финансова корекция и ако Общината не се разаплати до 31 март 2016 г, едва тогава имотите ще се прехвърлят.  

Общинският съветник Йордан Йорданов заяви, че спогодбата може би не е най-добрият вариант, но общината е изправена пред опасността наесен Европейския съюз да си вземе цялата сума по проекта именно от нея. „Това, което се предлага е един изход, тъй като държавата отказа да даде заем, а правителството безлихвен кредит”. Йорданов приведе в примери две общини, които са загубили вече европейски средства по изграждане на пречиствателни станции. Това са общините Криводол и Сопот.  

Общинският съветник Цветан Миньовски нарече пълна безмислица „залагането на 4-те сгрдаи”, тъй като консорциума може да реши проблема с неплащането от страна на Община Ботевград като запорира сметките й.  

Съветникът Филип Филипов предложи Общинският съвет да се срещне с управителя на „ЕРС-Хидро”. Кметът Георгиев покани съветниците в кабинета си в 12.30ч, когато Стефан Даскалов щял да бъде на среща с него и да поставят въпросите си пред него. Другото предложение на Георгиев бе представителят на фирмата да слезне на заседанието на ОбС. Така или иначе Даскалов не се появи в заседателната зала. Не стана ясно той дали се е срещнал с градоначалника. 

Източник: balkanec.bg

Коментари (6)

  • Отговори (0) (0)
    1. добавен от: Анонимен 30 Юли, 13:23

    Кметът с какъв статут е в момента - в болничини, отпуска, на работа или безработен

  • Отговори (0) (0)
    2. добавен от: Анонимен 30 Юли, 13:52

    #1 щом се интересуваш попитай го лично.Аматьори

  • Отговори (0) (0)
    3. добавен от: Анонимен 30 Юли, 15:26

    ако е от приятелите му бих го питала лично, но като публична личност - питам публично

  • Отговори (0) (0)
    4. добавен от: Анонимен 30 Юли, 15:28

    2, като професионалист от общината можете да отговоите на въпроса за статута на кмета

  • Отговори (0) (0)
    5. добавен от: Анонимен 30 Юли, 15:29

    #2, нещастна кметска подлого,не личи от писането ти да си професионалист, а иначе не си струва питането лично, въпросът е, че боклука от навачане продължава да нарушава законите с безумните си действия в които вече личи, че губи здравия си разсъдък/ако изобщо някога го е имал като престъпен мозък :x :idea: :arrow:

  • Отговори (0) (0)
    6. добавен от: Анонимен 30 Юли, 17:10

    #5 горещото време тие повлияло негативно редно е да те охлади опозицията с общото си облекчаване в устата ти

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (219)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (130)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (48)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (64)
70% Complete