Четвъртък, 1 Декември 2022, 04:33

Община Драгоман бе домакин на среща на Надзорния съвет по проект WaterLANDS - за възстановяването на влажните зони на Европа

13 Ноември, 14:14
(0) (0)
Драгоман - Новини
Прочетена: 474 0


На 11-ти ноември, петък, Община Драгоман домакинства втора среща на заинтересовани страни по международния проект WaterLANDS. На срещата присъстваха кметът на Драгоман Андрей Иванов и заместник-кметовете Лидия Банкова и Емилия Милушева, директорът на РИОСВ София Ирена Петкова, ръководителите на проекта от WWF и от Сдружение "Балкани" - Иван Христов и Петко Цветков, и сътрудници на проекта от всички организации.

WaterLANDS е петгодишен проект с 32 партньори от 14 държави, които работят заедно, за да възстановят влажните зони на Европа. Професионалисти от света на науката, бизнеса и природозащитата ще обединят сили с правителствата, за да вдъхнат нов живот на деградирали влажни зони на площ от 10 500 хектара в шест държави – България, Великобритания, Естония, Ирландия, Италия и Нидерландия. Ангажирайки в процеса местните общности и заинтересованите страни, партньорите гарантират, че възстановяването на влажните зони ще доведе не само до съживяване на природата, но и до социално-икономически ползи за населението.

Драгоманското блато е едно от значимите проектни места, където WaterLANDS ще приложи обединената си експертиза за възстановяване и развитие на влажни зони в услуга на природата и хората.

Партньорите обсъдиха напредъка по проекта и разгледаха възможности за нови колаборации и финансиране на неотложни възстановителни дейности. Основна тема беше изграждането на нови посетителски пътеки и туристическа инфраструктура в Драгоманското блато, заедно с обновяването и развитието на посетителския център към блатото.

Екипът на проекта изтъкна и големите възможности за финансиране по Плана за възстановяване и развитие, които може да се използват за придобиване на земи в и около блатото, които да се използват за още по-устойчиви възстановителни дейности в блатото. Община Драгоман и РИОСВ ще помогнат на проектния екип при осигуряването и ефективното използване на това финансиране.


Източник: balkanec.bg

Коментари (0)

Няма добавени коментари

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички
виж всички

Анкета » коментари (39)

Какво мислите за военното нахлуване на Русия в Украйна

Анкета » коментари (39)

Какво мислите за военното нахлуване на Русия в Украйна

отговори
Абсолютен акт на агресия от Путин и нарушаване на международното право (718)
70% Complete
Русия не е виновна, Украйна и Западът предизвикаха реакцията на Москва (1728)
70% Complete
Напрежението ескалира, но скоро ще спадне, светът не може да си позволи такава война (103)
70% Complete
Голяма грешка на Путин, това ще е краят му (95)
70% Complete
Нека не бързаме с изводите, дано всичко приключи скоро (334)
70% Complete