Събота, 28 Януари 2023, 15:33

Община Драгоман подписа Меморандум за разбирателство за Трансгранично сътрудничество между сръбските и българските общини в граничния район на Нишава

26 Ноември 2022, 22:57
(0) (1)
Драгоман - Новини
Прочетена: 198 0


Община Драгоман, представлявана от зам.-кмета Лидия Банкова, бе сред 6-те общини от Софийска област, които на 24-ти ноември в София подписаха Меморандум за разбирателство за Трансгранично сътрудничество между сръбските и българските общини в граничния район на Нишава.

Подписването на Меморандума бе предшествано от конференция по програма за ТРАНСГРАНИЧНО СЪТРУДНИЧЕСТВО 2019-2022 г. , организирана от CESCI „Балкани“ с подкрепата на Експертния център за добро управление към Съвета на Европа и приноса на ISIG – Институт за международна социология, София.

Останалите общини, участващи в меморандума от българска страна са: Костинброд, Своге, Божурище, Сливница, Годеч. Софийският университет „Св. Климент Охридски“ и отдел „Регионална и политическа география“ също бяха сред участниците.

От сръбска страна участват общините Пирот, Димитровград, Бабушница, Бела Паланка и Стопанска камара „Пирот“.

Участниците в Програмата за трансгранично сътрудничество Leadership Academy, проведена в граничния регион Нишава между Сърбия и България, подписаха политическа декларация, потвърждаваща, че ползите от трансграничното сътрудничество не се ограничават до интегрираното развитие на граничните региони, а са от съществено значение за постигането му.

Сръбският посланик в България проф. д. н. Желко Йович, който също присъства на церемонията по подписването на Меморандума, поздрави участниците и подчерта, че насърчаването на трансграничните връзки между съседните общности е от ключово значение за създаването на безопасно и устойчиво бъдеще за младите хора.

Санта Симич от Министерството на европейската интеграция в Белград призна подкрепата на Съвета на Европа за насърчаване на трансграничното сътрудничество и приноса към процеса на европейска интеграция в Сърбия. Тя подчерта, че програмният период на Европейската комисия 2021-2027 г. трябва да предостави възможности за трансгранични инициативи и да покани участниците да подготвят предложения за такива.

От името на българските участници, проф. Косьо Стойчев изрази надежда, че политическата декларация и ангажиментът на всички участници за задълбочаване на трансграничното сътрудничество в Нишавския регион ще разбие бариерите и ще доведе до възможности за стабилно, устойчиво развитие, основано на него.

Участниците призоваха Съвета на Европа да продължи да подкрепя местните и регионалните власти, участващи в трансграничното и вътрешнограничното сътрудничество, като предоставя техническа подкрепа и разработва инструменти за изграждане на капацитет, специфични за нуждите и спецификите на трансграничното сътрудничество.


Източник: balkanec.bg

Коментари (0)

Няма добавени коментари

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (40)

Какво мислите за военното нахлуване на Русия в Украйна

Анкета » коментари (40)

Какво мислите за военното нахлуване на Русия в Украйна

отговори
Абсолютен акт на агресия от Путин и нарушаване на международното право (814)
70% Complete
Русия не е виновна, Украйна и Западът предизвикаха реакцията на Москва (1943)
70% Complete
Напрежението ескалира, но скоро ще спадне, светът не може да си позволи такава война (121)
70% Complete
Голяма грешка на Путин, това ще е краят му (114)
70% Complete
Нека не бързаме с изводите, дано всичко приключи скоро (373)
70% Complete