Понеделник, 29 Април 2024, 00:33

Община Драгоман - с грижа за уязвимото възрастно население

29 Февруари, 09:52
(0) (0)
Драгоман - Новини
Прочетена: 211 0


Две мероприятия фокусирани върху грижата за най-уязвимото население на територията на община Драгоман, а именно възрастните трудноподвижни и самотно живеещи хора, се проведоха в общината.

Чрез успешно реализираните от община Драгоман проекти и програми, уязвимите получават качествени грижи в домашна среда.

На 28.02.2024 г. в сградата на община Драгоман се проведоха мероприятия с участието на персонала, предоставящ услуги по Проект „Грижа в дома в община Драгоман“, имащи за цел да повишат квалификацията на заетите по проекта лица и да затвърдят основни познания, свързани с техните задължения по обслужване и обгрижване на потребителите в домашна среда, а именно:

1. Надграждащо обучение на лицата, които предоставят услуги по Проект BG05SFPR002-2.001-0039 „Грижа в дома в община Драгоман".
Обучението бе водено от Цонка Иванова, супервизор съгласно сключен договор за обучение и супервизия по Проект "Грижа в дома в община Драгоман".

На обучението присъстваха домашни помощници и персонал предоставящ услуги по Проект „Грижа в дома в община Драгоман“, както и представители на екипа за управление на проекта. На лицата бяха предадени полезни знания свързани с общуването и обслужването на поверените им потребители, насоки и знания свързани с качествено предоставяне на услугите, както и знания свързани с реакция при възникване на кризисни ситуации и възможни рискове засягащи потребителите.

В равносметка можем да отбележим, че от началото на стартиране дейностите по проекта до настоящия момент, здравни и социални услуги са получили 87 потребители в невъзможност за самообслужване, съгласно изготвените им оценки на потребностите.

Изпълнението на проекта осигурява предприемане на мерки за социално приобщаване чрез подобряване на достъпа до интегрирани социални услуги, осигуряване на подходяща социална закрила и основни услуги за нуждаещи се лица от община Драгоман. Обхванатите лица имат достъп до интегрирани услуги, насочени към грижа в дома, доставка на храна, хранителни продукти и продукти от първа необходимост, психологическа подкрепа, предоставяне на здравна информация.

Проект „Грижа в дома в община Драгоман“ се реализира по Програма „Развитие на човешките ресурси“ 2021-2027 г. с финансовата подкрепа на Европейския социален фонд +.

2. Втората част от мероприятието бе обучение /презентация на тема „Оказване на първа помощ при необходимост на лица, потребители ползващи услуги по Проект „Грижа в дома в община Драгоман“.
Обучението бе водено от д-р Александър Колев – съгласно сключен договор за обслужване от служба по трудова медицина.

Целта е усвояване на животоспасяващи практики и изграждане на практически навици и умения за действие при различни животозастрашаващи ситуации, свързани с потребителите в процеса на извършване на дейността.

Лекцията предостави основни знания и умения за безопасно и адекватно поведение и оказване на първа помощ при различни травми и инциденти и особено животозастрашаващи състояния, при които помощта в първите минути е от изключително значение.

Д-р Колев започна своята лекция с това, че първа помощ (или както още се нарича, първа долекарска помощ) е последователност от прости животоспасяващи мерки, които всеки обикновен човек може да изпълни. Готовността да се окаже първа по¬мощ е от изключителна важност при спа¬сяването на живота, облекчаване на бол¬ката и предотвратяване на допълнителни наранявания.

С много примери от дългогодишната си практика, д-р Колев разясни на служителите предоставящи услуги по Проект „ Грижа в дома“, как да помогнат на своите потребители и близки, в различни ситуации. Персоналът придоби ценни познания в различни аспекти, а именно: първа долекарска помощ при кръвотечение, първа долекарска помощ при изгаряния , първа долекарска помощ при остри отравяния , първа долекарска помощ при ухапвания от змия, куче, насекомо, първа долекарска помощ при състояние на безсъзнание, първа долекарска помощ при застрашаващи живота нарушения в дишането и кръвообращението.

На проведеното мероприятие ясно бяха очертани основната роля и целите при оказване на първа помощ, а именно:
• да се спаси живота;
• да се предпази пострадалия от допълнителни наранявания;
• да се стабилизира и облекчи състоянието му до пристигане на професионален медицински екип;
• да се подпомогне възстановяването на пострадалия.

В дългосрочен аспект Община Драгоман ще продължи да насочва своите усилия в действия по подобряване качеството на живот на уязвимите групи от населението и в действия по осигуряване устойчивост на предлаганите към момента дейности по осигуряване обслужване на възрастни самотно живеещи лица в домашна среда. Използването на различни модели на интегрирани грижи са едни от основните предпоставки за осигуряване на спокойствие, сигурност и независимост на нуждаещите се възрастни хора.





Източник: balkanec.bg

Коментари (0)

Няма добавени коментари

Добави коментар:

Ако искате да споделите и Вашето мнение, трябва да се регистрирате или да влезете с профила си.
Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (191)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (125)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (47)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (55)
70% Complete