Петък, 3 Май 2024, 12:09

Община Драгоман ще подпомогне Читалищата със собствени средства

21 Януари, 19:47
(0) (0)
Драгоман - Новини
Прочетена: 427 0


Освен държавната субсидия в размер на 217 672 лв., която се разпределя между 7 Читалища на територията на община Драгоман, за първи път ще бъдат отпуснати и общински средства за подпомагане на дейността им.

Това обяви днес – 21-ви януари, кметът на община Драгоман – Андрей Иванов, който присъства на тържеството по повод Бабинден, организирано от общината и Читалищата.

„Стремежът ни е не само в град Драгоман, но и в селата да кипи културен живот и да има живец. Селата се изпълват с все повече виладжии, както ги наричаме, които ще се радваме да се регистрират при нас, за да има общината повече средства за облагородяване на малките населени места“, допълни още кметът.

Тази година се навършват 55 години от обявяването на Драгоман за град. Освен богатата културна програма, общината предвижда и мащабни проекти, сред които инфраструктурни и цялостна промяна на облика на града с изграждането на нов Централен площад.

Над 60 жени от община Драгоман присъстваха днес на празника Бабинден, съпроводен с много фолклор, томбола и изненади. Читалищата от Общината представиха традиционната за Бабинден програма, като от НЧ „Самообразование-1919“, с. Големо Малово, възпроизведоха типичния за празника обичай, а именно – обредното поливане на ръцете на бабата-акушерка от менче с вода и потопени в нея здравец и босилек. 90-годишната баба Лили припомни огромната роля на бабата-акушерка в миналото.

ТА „Ритмика“ към НЧ „Мелдия-2012“ зарадва присъстващите с изпълнение на обичани народни хора, а секретарят на НЧ „Драгоман-1925“ – Росен Димитров, изпя любими народни песни от Шоплука и Македонския край.

Повече от 4 часа продължи в Драгоман тържеството по случай Бабинден, от което всички си тръгнаха заредени с много настроение и емоции.



Източник: balkanec.bg

Коментари (0)

Няма добавени коментари

Добави коментар:

Ако искате да споделите и Вашето мнение, трябва да се регистрирате или да влезете с профила си.
Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (210)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (128)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (47)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (61)
70% Complete