Петък, 18 Октомври 2024, 07:16

Община Елин Пелин: Лидер в икономиката и инвестициите според ИПИ

4 Юли, 18:01
(0) (0)
Елин Пелин - Новини
Прочетена: 429 5


Община Елин Пелин се откроява като водеща в почти всички индикатори в категориите „Икономика и инвестиции“ и „Пазар на труда“, според обновените данни от Института за пазарна икономика (ИПИ). Инициативата „265 истории за икономика“, част от която са тези данни, има за цел да анализира и визуализира социално-икономическото развитие на всички 265 общини в България. Според последните данни, общината е на 19-то място по добавена стойност през 2022 г. с общо 552 млн. лв. и на 8-мо място при съотнасяне към населението, с по 24 120 лв. на човек. През същата година, Елин Пелин е сред водещите общини по преки чужди инвестиции (6-то място с 489,4 млн. евро) и разходи за придобиване на дълготрайни материални активи (9-то място с 311 млн. лв.).


Високи Инвестиции и Растящ Пазар на Труда

Високите нива на инвестиции и добавена стойност оказват положително влияние върху пазара на труда в Елин Пелин. През 2022 г. общината се нарежда на 13-то място по брутна месечна заплата, със среден размер от 1732 лв., и на 5-то място по ниско ниво на безработица – едва 2,4%.

Логистичен Център

Основният фактор за успеха на Елин Пелин е нейната роля като логистичен център за много от големите търговски вериги в България. През последните 20 години, общината е станала предпочитано място за изграждане на основни складове благодарение на широкото налично пространство и непосредствената близост до столицата.

Финансова Стабилност

Елин Пелин показва добри резултати и в други направления. Общината има висок дял на собствените приходи от общите постъпления в бюджета (27-мо място с 30,9%), въпреки че това се дължи и на сравнително високите данъци върху недвижимите имоти и сделките с тях.

Благоприятен Демографски Профил

Демографският профил на общината е сравнително благоприятен, с висок дял на населението в трудоспособна възраст и нисък дял на населението на 65 и повече години. Естественият и механичният прираст са стабилни, макар и по-слаби в сравнение с други общини.

Добро Здравеопазване

Здравеопазването в Елин Пелин също е на високо ниво. Общината има по-висока наличност на лекари и болнични легла в сравнение с повечето други общини. Един от показателите за добро здравеопазване е, че на една аптека се падат 1430 души, което я поставя на 18-то място по този индикатор.

Образователни Постижения

Образователните резултати в Елин Пелин са приемливи. Средната оценка на ДЗИ по български език и литература за 2023 г. е 3,9 (75-то място от 265 общини), а средната оценка на НВО по математика в 7 клас е 29,2 точки (87-мо място). Делът на неграмотните е 0,4%, което поставя общината на 26-то място в страната. Структурата на населението по образование е също добра – 22,7% с основно и по-ниско образование (28-мо място) и 21% с висше образование (39-то място).

Община Елин Пелин продължава да демонстрира стабилност и растеж, утвърждавайки се като един от водещите центрове за икономическо развитие и инвестиции в България.



Източник: balkanec.bg

Коментари (5)

  • Отговори (3) (2)
    1. добавен от: Анонимен 4 Юли, 18:29

    За това все повече и повече млади хора търсят работа в София и пътуват стотици за столицата. В Елин Пелин има логистични центрове - складове търсещи от района на общината работници за товарачи, носачи, пазачи.... по привлекателните дейности са за хора от фирмите изградили складовата. Най високите данъци и такса смет за област София са в Елин Пелин, такси за услуги в общината и така осъществява приходи на нереалистично приет бюджет. Населението ,като цяло на общината намалява за 2023 година по данни на ЦСУ ,ГРАДА ИМА УВЕЛИЧЕНИЕ С 11 ЧОВЕЩА И СЕ НАРЕЖДА НА 7 масто в областта.По състоянието на заплатите има известно изоставане през 2023 година. Така ,че нащата не са тнака розови...

  • Отговори (5) (2)
    2. добавен от: Анонимен 4 Юли, 18:43

    ивчовите кьорфишеци край нямат. Лъжа след лъжа. Всичко бяга и работи в София.

  • Отговори (3) (1)
    3. добавен от: Проф. Любен Кирев 4 Юли, 21:45

    Статистиката е като бикините! Показва реалното, но същественото го скрива!

  • Отговори (0) (0)
    4. добавен от: Elena90 4 Юли, 22:22

    В днешно време е трудно да се намери сериозен заем предвид няколкото измами, свързани с реклами в интернет.
    Но случайно попаднах на г-н DIDIER DELAFONTAINE, който ми помогна много при получаването на заем от 38 000 евро. Признавам, че в началото не бях склонен към това предложение, но в крайна сметка реших, че той е наистина сериозен и добродушен. . Горещо препоръчвам да се свържете с него, ако имате нужда от заем, можете да го намерите на: didierdf93 @gmail.com

  • Отговори (2) (0)
    5. добавен от: Анонимен 5 Юли, 06:06

    Лидер в шлевенето,а за нас хората от трите най дългия.

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички
виж всички

Анкета » коментари (14)

Доволни ли сте от изборните резултати?

Анкета » коментари (14)

Доволни ли сте от изборните резултати?

отговори
Да (83)
70% Complete
Не (295)
70% Complete
Не гласувам. Предпочитам други да избират вместо мен. (29)
70% Complete
Не виждам алтернатива. (99)
70% Complete
Всички са маскари. (148)
70% Complete