Понеделник, 29 Април 2024, 09:08

Община Костинброд официално има втора побратимена община от Европа

13 Юни 2023, 01:51
(0) (0)
Костинброд - Новини
Прочетена: 224 0


По време на 13-ия Международния Фолклорен Фестивал "Шопски наниз" в град Костинброд унгарската община Мор и община Костинброд сключиха споразумение за партньорство и културен обмен.

Споразумението за сътрудничество е с цел побратимяване на двете общини и създаване на трайни приятелски отношения между жителите им. Основните насоки на партньорството са сътрудничество в образователната, културната, спортната и икономическата дейност.

Кметът на община Костинброд, г-н Трайко Младенов в присъствието на председателя на общински съвет д-р Атанас Тенев, заместник-кметовете г-н Александър Ненов, инж. Габриела Трайкова и инж. Теодора Гогова, общински съветници: г-жа Даниела Станкова, г-жа Камелия Велкова, г-н Иван Иванов, г-н Димитър Найденов, г-н Живко Георгиев и г-н Димитър Григоров, г-жа Даниела Борисова – директор на Първо ОУ „Васил Левски“ – единственото училище изучаващо унгарски език в България, г-н Борислав Борисов- кмет на село Петърч и г-жа Валя Иванова- секретар на община Костинброд, размени официално Пакт за сътрудничество между община Костинброд и община Мор, представлявана от представителна делегация в ритуална зала в НЧ „Иван Вазов-1947“, гр. Костинброд.

Делегацията от Република Унгария бе в състав от Janos Ivan /г-н Януш Иван/ – представител от община Мор, Gabor Bognar /г-н Габор Богнар/– заместник-кмет на Чокако, окръг Мор, Eva Bocz /г-жа Ева Боч/ – директор на средно училище в Чокако, Окръг Мор, Ferenc Bocz / г-н Ференч Боч/ – представител на църковното настоятелство в Чокако, окръг Мор, Panczelne Hajnalka Szemeti /г-жа Панциелне Хажналка Сменти/ – общински служител в Кишпещ, Будапеща и Adrienn Panczel /г-жа Андриен Панцел/– представител на бизнеса в Кишпещ, Будапеща.

Община Костинброд има намерение за побратимяване с унгарската община още през изминалата година.
На международния ден на водата през 2022 г. беше открита българска чешма в Унгария. Тогава делегацията от община Костинброд, в състав г-н Трайко Младенов- кмет на община Костинбод, инж. Теодора Гогова-зам.-кмет и г-н Димитър Георгиев- Общински Инспекторат- Костинброд гостува в Кишпещ и направи работна среща с представителите на местната власт в унгарската община.

Българската чешма беше открита от Негово превъзходителство – Посланикът на Република България в Унгария – г-н Христо Полендаков и кметът на Кишпещ – г-н Петер Гайда.

В началото на март месец 2023 г. се проведе работна среща между ръководствата на община Костинброд и община Мор, Унгария като бяха набелязани няколко важни стъпки за бъдещо побратимяване на двете приятелски общини. Тогава видео срещата бе с председателя на общински съвет- Костинброд, д-р Атанас Тенев и кметът на община Мор, г-н Петер Фенивес.

В резултат на всички положени усилия на 11 юни 2023 година Община Костинброд, Република България и община Мор, Република Унгария подписаха официален пакт за сътрудничество между съответните общини, обединени от своето културно наследство, от древните традиции с цел да създадат ползотворно сътрудничество и междуинституционален обмен, които целят промотиране на туризма, социално и икономическо развитие на териториите и взаимно приятелство.

"Предприехме стъпки да се обединим като общини, да обменим традиции и съхраним общата култура, която ни свързва помежду си. Мислим, че това партньорство ще продължи за напред във всяко едно отношение, включително в икономически и бизнес план. В тези трудни времена, в които живеем, това е начина да имаме една обединена и нова Европа със запазване на идентичността на всяка една от страните!", заяви кметът на община Костинброд г-н Трайко Младенов.

Унгарските представители от Мор споделиха, че са щастливи от факта, че срещата се провежда в момент, в който могат да видят нагледно българската култура.

Представителите на двете страни се изправиха, за да чуят българския и унгарския химн, след което размениха споразумението с пожелание за дългосрочни връзки и обмен на идеи.

Първата и важна стъпка се случи с подписването на Пакт за сътрудничество, а официален договор за побратимяване ще се случи през септември месец 2023 година, след като и двете общини вземат решение и одобрят договор за побратимяване на сесия на общински съвет.

Подаръци бяха разменени в общинска администрация, като община Костинброд подари на унгарската делегация сувенир с българска народна носия, масло от роза и материали от община Костинброд. Специални подаръци имаше и за Първо ОУ „Васил Левски“ от директорката в унгарско училище в Чокако, г-жа Ева Боч. Тя подари на г-жа Даниела Борисова книги и учебници на унгарски език за нашите ученици от 1 до 7 клас в Първо ОУ.

Община Мор е седалище на окръг Móri, третото по население селище в окръга след Székesfehérvár и Dunaújváros. Древен винопроизводителен град, център на национално известния винарски регион Móri. Град Мор има население от 15 000 жители, а село Чокако е с 1200 души население.

Историческите корени на Мор и околията датират от келтско и римско време. В края на 19 век започва да се развива индустрията и съвременната средна класа. Великият син на града - Шандор Векерле - става първият министър-председател от средната класа в Унгария по това време.

Мор получава статут на град през 1984 г. - тогава като 100-ия унгарски град.

Забележителности са Верижен замък, Замъкът Ламберг, Капуцинска църква и манастир, унгарска църква и винарските лози, Изба Ламберг, Мори Карика и др.

Побратимени градове на Мор са общините Фройденберг , Германия; Валдобиадене , Италия; Лятна сряда , Румъния; Волщин, Полша и Костинброд, България.

Международният Фолклорен фестивал „Шопски наниз“ е посещаван от много чужди делегации. През 2019 година на гости ни бяха италианци, след като официално общината бе побратимена с сицилианския град Салеми.
Три години по-късно община Костинброд има вече своята втора побратимена община.

Това историческо събитие за нашата община е причината желанието на двата народа да се развиват в дух на солидарност и взаимно сътрудничество.

Изборът на побратимена община не е случайна, а отразява сходствата и взаимни интереси между двата народа и региона и древната кръвна линия, която имаме назад през вековете.

Двете общини ще работят заедно по инициативи, които ще допринесат за благоденствието и развитието на жителите си.

Тези инициативи могат да включват обмен на учители и ученици, организиране на културни събития, спортни турнири, споделяне на опит в областта на икономическото развитие и създаване на партньорства между местните предприятия и привличане на инвеститори за двете общини.

Източник: Община Костинброд

Коментари (0)

Няма добавени коментари

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (191)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (125)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (47)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (55)
70% Complete