Понеделник, 29 Април 2024, 02:07

Община Правец най-вероятно ще търси публично-частно партньорство за Дома в с. Видраре

3 Юни 2016, 14:40
(0) (0)
Правец - Новини
Прочетена: 2905 4


123 подписа срещу изграждането на Дом за наркозависми и пристрастени към алкохола са внесли жители на село Видраре в Община Правец. Това съобщи председателят на ОбС Николай Яхов на днешното редовно заседание. Той съобщи пред местните депутати, че темата относно бъдещето предназначение на сградата на закрития вече Дом за деца с умствена изостаналост „Свети Пантелеймон” не е обсъждана.
 
„Това което сме обсъждали в Общината и Общински съвет е да променим статута на имота от публична в частна общинска собственост, тъй като чрез публична общинска собственост можем да кандидатстваме  по европейски проекти относно преобразуваме на този дом в институция с друга дейност”, заяви Яхов.  Пред репортер на  balkanec.bg той заяви, че жителите на с. Видраре не трябва да се притесняват от това, че няма да бъде направено обществено обсъждане. „Предложение ще бъде направено впоследствие, но Община Правец няма на този етап ресурс, с който да разкрие дейност, различна от досегашната на тази сграда”, подчерта Николай Яхов.
 
По отношение на този казус думата взе и кметът на общината Румен Гунински. По думите му са водени разговори, но не са постъпили конкретни предложения относно бъдещата експлоатация на сградата. Към момента няма няма предприето разпореждане със сградния фонд на бившия дом за деца с умствена изостаналост. Гунински заяви, че е имало интерес и е правено допитване в Кметството. „Общината не е предприела никакви действия да включи сградата в Програмата за разпореждане с общинска собственост за продажба. Промяната на предназначението от публична в частна собственост е защото частната собственост е изискване при кандидатстване по европейски програми. Кметът призова да се търсят партнъори за публично- частно партнъорство, като вариант за кандидатстване за европейски средства и изпълване на сградата със съдържание.
 
Кметът не скри, че Европейският съюз може да извършва финансиране по програма „Развитие на селските райони” на  проектни предложения за домове за хора с умствени увреждания – деменция., но одобряване на такъв проект е под въпрос дали ще се случи и кога. ” Така, че и това не е най-доброто решение за населеното място, още повече, че има реален дефицит на специалисти от региона - медицински сестри и рехабилитатори.  Каквото и да се предприема в бъдеще то ще бъде обект на широк обществен диалог.


Източник: balkanec.bg

Коментари (4)

  • Отговори (0) (0)
    1. добавен от: Анонимен 3 Юни, 16:19

    Ех тоя Яхов какво се е разлаял

  • Отговори (0) (0)
    2. добавен от: ЛИЛИ, 3 Юни, 18:05

    НАЙ-ДОБРЕ ОБЩЕЖИТИЕ ЗА СИРИЙСКИ МАЙКИ И ДЕЦА СИРАЧЕТА.

  • Отговори (0) (0)
    3. добавен от: Анонимен 4 Юни, 16:34

    Sasipaxa imot koito be remontiran i iksraxa decata ottam kadeto se chuvstavaxa dobre i bqxa sviknali a sega obshtinata si ixkara inventara i vzexa reshenie da napravqt sgradata chastna obshtinska sobstvenost za da kandidadstvali gluposti mi kato e prost naroda taka shte e

  • Отговори (0) (0)
    4. добавен от: Анонимен 5 Юли, 21:45

    Защо г-н Гунински неприсъства на събранието на 02 07.2016 в село Видраре относно казоса на зградата на Дома.Трябва да му е ясно,че Видрарци не са заспали.....

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (191)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (125)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (47)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (55)
70% Complete