Вторник, 7 Май 2024, 16:48

Община Правец отново домакин на Ден на диалога между законодателната и местната власт

30 Септември 2013, 16:04
(0) (0)
Правец - Новини
Прочетена: 3969 4


В изпълнение решение на Общото събрание на НСОРБ, днес Община Правец за втори път беше домакин на  "Деня на диалога" между местната и законодателната власт.
Основните теми за дебата тази година бяха две -  „Краткосрочни мерки за подобряване на нормативната среда за дейност на местното самоуправление” и "Научени уроци от изпълнението на общинските европроекти през текущия програмен период".
Идеята на провелото се събитие беше с цел всички Общини от Софийска област да поставят конкретни проблеми от практиката им и да потърсят съвместно решение с народни представители, работещи върху законодателните промени в нормативите. По подобие на предходни години, присъстващите имаха възможност да поставят и дискутират специфични проблеми с местен и регионален характер.
На събитието присъстваха - кметове и председатели на Общински съвети от Софийска област,  народни представители от областта – Корнелия Нинова, Кирил Добрев и  Ирена Коцева, Красимир Кунчев - заместник - областен управител на Софийска област, Христо Андреев – Началник на РИO - София обл., Цанко Маринов- управител на Областното дружество на „ВиК”, представители на Бюро по труда, представители Дирекция социално подпомагане, представители на Областна дирекция на МВР и други.
Форумът бе открит от Румен Гунински – кмет на община Правец. Кметът на град Правец благодари на Гинка Чавдарова – изпълнителен директор на НСОРБ за това, че за втора поредна година присъства на "Ден на диалога" в Правец, тъй като този ден се провежда в цялата страна с всички области. 
Гинка Чавдарова сподели, че "Управителния съвет на НСОРБ тази година сме решили да се концентрираме върху конкретни, но важни според нас неща, които съществено могат да подобрят положението на общините".
Румен Гунински заяви, че Общините трябва да се обединят и да работят за най-доброто на гражданите, като оставят политическите пристрастия.
Очакваните резултати от срещата са насочени към намирането на работещи нормативни решения, които укрепват ролята на общините и на НСОРБ в процеса на консултиране по политики и проекти на нормативни актове. По този начин се очаква да бъде подобрена средата, в която държавата и общините, ще работят през програмния период 2014-2020 г.
Обсъден беше и въпроса - Какво да променим в спешен порядък в Закона на публичните финанси преди влизането му в сила от началото на 2014 г.? Разгледано беше предложението да се разработят промени в Закона за горите, които да позволяват предоставяне на държавни гори за управление от общините.
Кметът на Ботевград, Георги Георгиев участвa активно в днешната дискусия. Георгиев постави въпроса за промяна в Закона за кадастъра, да дава възможност на общините издаването на кадастрални документи и дейности по имотния регистър, да се извършват от общините.
Форумът се проведе в заседателната зала на хотел РИУ „Правец Ризорт”.
Повече по темата, очаквайте в следващия брой на вестник "Балканец".


Източник: balkanec.bg

Коментари (4)

  • Отговори (0) (0)
    1. добавен от: Анонимен 30 Септември, 21:31

    Георгиев гледа уплашено :shock:

  • Отговори (0) (0)
    2. добавен от: срещата е съществено важна 1 Октомври, 09:20

    Човек да плачи ли да се смее? На това събиране присъствали четирима кмета, като трима са от общините Ботевград, Правец и Етрополе. Защо останалата част не са намерили време за да уважат форума е съществен въпрос? :idea:

  • Отговори (0) (0)
    3. добавен от: Любо 2 Октомври, 14:07

    Валери Симеонов обвини Валентин Златев в контрабанда на горива

    Прочети повече на: http://www.novini.bg/video/5253-валери-симеонов-обвини-валентин-златев-в-контрабанда-на-горива.html

  • Отговори (0) (0)
    4. добавен от: Анонимен 3 Октомври, 09:17

    :shock: :shock: :shock: :shock: :shock:

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (219)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (130)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (48)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (64)
70% Complete