Понеделник, 29 Април 2024, 00:53

Общината погаси първия милион от близо 8 400 000 лв задължения към няколко министерства

2 Септември 2016, 13:32
(0) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 1711 13


Община Ботевград изплати близо 1 милион лева от общо 8 387 379,92 лева, представляващи санкции, които дължи към различни министерства, в резултат на финансови корекции по европейски проекти, реализирани през стария програмен период 2007-2013 г. Това съобщи днес кметът Иван Гавалюгов на брифинг с медиите днес. 

От изплатените 1 милион лева, 150 хил. лева са за наложените финансови корекции по туристическия проект към Министерството на регионалното развитие и благоустройството  с наименование „Ботевград – привлекателна дестинация за атрактивен културно-исторически и спортно-развлекателен туризъм“  по Оперативна програма „Регионално развитие“. За част от средствата общината оспорва в съда. Да припомним, че тези задължения са натрупани от предходното общинско ръководство и върху тях се трупат сериозни суми като лихва, подчерта кмета Иан Гавалюгов. Както по-рано писахме първоначално от НАП са предявени 904 хил.лв, в момента общината е свела задълженият по проекта на 750 хил.лв. За целта общината вече внася ежемесечно вноски. „Това не пречи да оспорваме една голяма част от наложните корекции, ако сумата на признатите и отхвърлените корекции надвишава вече изплатените. Разбира се министерството ще ни ги възстанови, ако надявам се бъдат признати”, заяви градоначалникът.

Около 800 хил.лв от общо 2 милиона 156 хиляди лева общината е изплатила на Министерство на околната среда и водите във връзка с изграждането на Градската пречиствателна станция за отпадни води, които бяха поискани за окончателното плащане по приключване на проекта. Останалата част неизплатени от общината суми, представляват неверифицирани разходи, за които общината има своите аргументи, че министерството неоснователно  ги верифициара като извършени от общината разходи. Те са получени след приспаднат получен аванс при реализация на проекта. „Надявам се една съществена част от тези разходи да бъдат признати от МОСВ и те да бъдат редуцирани до тези 800 хил.лв”, заяви Гавалюгов. Той допълни , че на етап Административен съд е съдебното дело за във връзка с временния безлихвен заем от държавата в размер на 3 650 992 лв,  относно 25%-та финансова корекция, наложена миналата година за  довършване по проекта "ГПСОВ Ботевград, довеждаща и съпътстваща инфраструктура към нея”.


Източник: balkanec.bg

Коментари (13)

  • Отговори (0) (0)
    1. добавен от: Анонимен 2 Септември, 15:07

    Aide tuluv4eta po4vaite sas komentarite.

  • Отговори (0) (0)
    2. добавен от: Анонимен 2 Септември, 15:08

    Kadeste be?Nemavi nikakvi.

  • Отговори (0) (0)
    3. добавен от: Анонимен 2 Септември, 17:07

    Демек общината изплати първите вноски към клевети , доноси , жалби и тем подобни пращани към разни министерства.

  • Отговори (0) (0)
    4. добавен от: Анонимен 2 Септември, 17:19

    Нали тульо щеше да влиза в затвора бе, кретени малоумни? Нали дълговете бяха негови? Защо вие му ги плащате, а? Защото сте много умни ли?

  • Отговори (0) (0)
    5. добавен от: Анонимен 2 Септември, 17:42

    Затова ли недоразумението кмет увеличи "питейната" вода с 40% от 1 август? Да има с какво да плаща глоби, наложени заради него? :x

  • Отговори (0) (0)
    6. добавен от: Анонимен 2 Септември, 19:25

    Не кметът е недоразумение,недоразумение сме ние, които дванадесет години позволихме на един елементарен селски тарикат да превърне общината в бащиния, да се огради с хора ,които бяха на хранилка и даваха мило и драго да не се промени нищо.Ама нали знаете-не е луд тоя, който изяде баницата, а тоя, който му я дава!

  • Отговори (0) (0)
    7. добавен от: Анонимен 2 Септември, 19:30

    а бе , №5-защо не плю и не рони сълзи, когато недоразумението бивш кмет начисляваше пари за пречистване на отпадни води при неработеща пречиствателна станция? Или си от онези, които се облажиха и сега ти е криво? Е, няма как, кучето си лае, керванът си върви и някой останаха в историята. Е, не с добро, на каквото човек сам си направи, никой друг не може да му го направи!

  • Отговори (0) (0)
    8. добавен от: Анонимен 2 Септември, 20:20

    номер 6 и 7 ти си недоразумение,всеки ден бълваш една и съща простотия,нямаща никакъв смисъл.

  • Отговори (0) (0)
    9. добавен от: Анонимен 2 Септември, 20:25

    Ми толкова си мога! Аз съм подлога на недораумението кмет и за коричка сух хляб съм готова на всичко!

  • Отговори (0) (0)
    10. добавен от: Анонимен 2 Септември, 21:18

    А новите заеми с големите лихви теглени ли са вече?

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (191)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (125)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (47)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (55)
70% Complete