Неделя, 12 Май 2024, 17:24

Общината закупува апартамент до 100 хил.лв. на капитана на БК”Балкан” Мартин Маринов

10 Септември 2015, 14:05
(0) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 5046 42


На днешното редовно заседание на Общински съвет Ботевград 17 общински съветници от мнозинството подкрепиха предложението на кмета Георги Георгиев Община Ботевград да закупи апартамент в Ботевград на пазарна цена в размер до 100 хил.лв с ДДС. Мотивите на кмета са да се подпомогне дейността и целите на ОП”Балкан” Ботевград. По думите на общинския съветник Йордан Йорданов капитанът на отбора чака бебе и това е сериозна причина да му бъде предоставено жилище.
По време на заседанието на ОбС това предизвика бурни дебати, в които се включиха с различни мотиви отделни съветници. 
 
Общинският съветник д-р Веселка Златева попита, кое налага закупуването на апартамент от Общината, след като има 137 общински жилища. И.д. кмет инж. Красимир Андреев отговори, че с наличния фонд не може да се реши въпроса. 
 
Иван Гавалюгов посочи, че въпросният апартамент, който Общината иска да закупи е доста скъп. Той даде предложение, вместо да се закупува такъв, да се плаща наем. Той приведе в пример,ч е наем за едно добре обзаведено жилище е в порядъка на 500 лв. По думите му с тези средства Общината би могла да плаща наем за близо 20 години. Предложението му бе да бъдат отпуснати 5 хил.лв за едногодишен наем, отколкото да се прази тази инвестиция в закупуване на недвижим имот.
 
 
„Смятам, че това не са истинските цели и намерения на общината, за да закупи едно жилище и след това да го отдаде след това на баскетболния клуб. Причините са съвсем различни. Не за първи път общината се опитва да ни пробута този евтин номер”, мотивира се Гавалюгов. По думите му това е едно неразумно решение. Според него немалко е подпомаган баскетболния клуб, като преди време му бяха гласувани 250 хил.лв. за подготовката му  за участие в есенния полусезон на Националната баскетболна лига, а след това 46934 лв без ДДС  от средствата от реклама на ИМИ и от 100 куб.м депонирани скални маси на БК "Балкан". 
 
Според Иван Гавалюгов има и законова пречка да не се приеме едно такова решение, а именно, че преди придобиването на общински актив, това намерение трябва да се включи в Програмата за управление и разпореждане с общинска собственост. Освен това съветникът посочи, че в Докладната записка не става ясно по какъв начин ще се придобива имота – чрез търг или по друг начин. 
 
Цеца Христова от Атака пък даде предложение да се извърши ремонт на две общински жилища, вместо да се закупува такъв скъп имот. И те биха могли да се предоставят на БК”Балкан”, мотивира се съветничката. Такива жилища има не само в ж.к „Саранск”, но и в Китайската стена, както и във военните блокове.
 
„Имаме капитан на отбора и искаме на всяка цена да го задържим в общината и в нашия отбор. За това ние искаме да решим един негов социален проблем. Няма нищо тайно и скришно”. Така кметът Георгиев от своя страна мотивира проекто-предложението си. Той посочи, че след приемане на решението, един месец след това то ще бъде заложено в Програмата за управление и разпореждане с общинска собственост. „Ние не сме решили днес да закупуваме жилището. Така че спокойно”, каза още градоначалникът.
 
 
Освен това кметът в отпуск Георги Георгиев заяви, че в общината няма нито един квадратен метър, който да се отдаде под наем. Съветниците от опозицията веднага скочиха и заявиха, че Общината има много некоректни платци, за което би трябвало да бъдат дадени на съд. Георгиев потвърди това, но въпреки това не се отказа от намерението да бъде осигурен апартамент на капитана Маринов.

Четирима общински съветници гласуваха против проекто-предложението и двама не участваха в гласуването.


Източник: balkanec.bg

Коментари (42)

  • Отговори (0) (0)
    1. добавен от: Анонимен 10 Септември, 14:23

    Не искам да омаловажавам това което прави Мартин за Балкан и Ботевград,но като цяло всички които работим в града и околните села плащаме данъци точно колкото и той,та въпроса е защо не ни закупи общината и на нас по един апартамент?

  • Отговори (0) (0)
    2. добавен от: Анонимен 10 Септември, 14:31

    №1 много си прав!

  • Отговори (0) (0)
    3. добавен от: Анонимен 10 Септември, 14:32

    И аз чакам бебе и плащам повече данъци и такси на общината от капитана (нищо лично към него)! Очаквам поне двуетажна къща на Зелин!

  • Отговори (0) (0)
    4. добавен от: Анонимен 10 Септември, 14:36

    Gavra s danakoplateca

  • Отговори (0) (0)
    5. добавен от: Анонимен 10 Септември, 14:46

    Гавра с четящите..."днещното" - нямам думи - БРАВО на "журналистите"...отново!

    Иван Бенчев

  • Отговори (0) (0)
    6. добавен от: Анонимен 10 Септември, 14:54

    Общината си е свършила абсолютно всичката работа която има да се върши остана само да се купи един апартамент
    Да купят един и на мен като са тръгнали

  • Отговори (0) (0)
    7. добавен от: Анонимен 10 Септември, 15:08

    Хахах кмета разцепва с изцепки! Гоуем си Гошо

  • Отговори (0) (0)
    8. добавен от: Анонимен 10 Септември, 15:13

    Abe gohe mnogo si smehen tezi predlojenia danebi dagi dava neznaino ot kade zabogatylatati dahtery bez edin trudov den ujassss

  • Отговори (0) (0)
    9. добавен от: Анонимен 10 Септември, 15:15

    И на мен може ли да ми купите и аз мога да съм капитан на балкан

  • Отговори (0) (0)
    10. добавен от: Анонимен 10 Септември, 15:16

    Vie ste nai nagloto semeistvo dori i s maka hte priznay he ot teb stava nehto ama ot vs ostanali ot semeistvoto nihtooooo

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (234)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (132)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (49)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (67)
70% Complete