Четвъртък, 16 Май 2024, 05:21

Общински съвет Ботевград става от 28 души

17 Юни 2016, 16:23
(0) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 2768 55


Общински съвет-Ботевград остава с един човек по-малко. Това стана ясно след изхода от провелото се вчера заседание на Общинската избирателна комисия  - Ботевград. Тя  прекрати пълномощията на Стоян Йорданов Иванов, като общински съветник в Общински съвет- Ботевград. За освобождаването му от поста гласуваха „за „ всички 10 члена от ОИК.

ОИК излезе и с решение мястото му да остане незаето до края на пълномощията на Общински съвет, на основание чл. 458, ал.4 от Избирателния кодекс. Предложението бе прието с гласовете на 8 „за” и двама бяха против от ОИК.

Третото предложение да бъде обявен следващият съветник от ОББО, който да влезе на мястото на Стоян Иванов, не получи нужната подкрепа и то не се прие от ОИК.

По втора точка от Дневния ред - Декларацията от общинските съветници от групата на ОББО, председателят на ОИК адв. Мария Колева предложи да не се разглежда. Мотивът й бе, че лицето Стоян Иванов Стоянов, посочен в същата не е лицето Стоян Йорданов Иванов. Така изпратената декларация не е допустима за разглеждане, поради липсата на правен субект, бе възражението на адв. Колева. Предложението й да не се разглежда декларацията срещна подкрепа на 9 човека от състава на ОИК. Така на практика групата на ОББО няма да присъства на заседанията на ОбС , според декларацията, която депозира на 14 юни на извънредната общинска сесия. Да припомним, че съветниците от ОББО заявиха чрез декларацията, че „при попълване на групата със следващ, подлежащ на настъпване в мандат съветник, ще възстановят участието си в сесиите на ОбС”.
 




Oще от заседанието  на Общинската избирателна комисия (ОИК)-Ботевград:
Мотивите на ОИК мястото на Стоян Иванов да остане незаето е, че Стоян Йорданов Иванов е обявен за общински съветник с решение на ОИК Ботевград, както и съгласно чл.30,ал.1 от ЗМСМА. Така на практика са възникнали пълномощията му като общински съветник с полагането на клетва по чл.32,ал.1 от ЗМСМА. Съобразно закона няма основание да не се уважи заявлението с вх.№ 0806-1020/09.06.2016г. до Председателя на Общинския съвет Ботевград за прекратяване пълномощията на Стоян Йорданов Иванов, като общински съветник.

По този казус становища са дали няколко човека от състава на ОИК. Георги Николов е заявил, че трябва да се уточни общинският съветник Стоян Йорданов Иванов в какво качество е общински съветник -  независим или от групата на „ОББО". Той заяви, че счита Стоян Йорданов Иванов за независим. „ Бях на сесията, когато председателя на Общинския съвет обяви заявлението му за напускане на групата на „ОББО". В тази позиция трябва да го освободим съгласно чл.458, ал.4 от ИК.”
Според Николай Николов - зам. председател на ОИК, в Избирателния кодекс  има празнота. „Ние тълкуваме този казус, но никъде не се регламентира точно това. Считам, че каквото и решение да вземем днес, няма да е на 100% правилно. Само ще запълним една непълнота. Всеки има възможност да реши според вътрешното си убеждение”.

Адв. Росица Симеонова-член на ОИК, също коментира празнотите в ИК. Според нея не е ясно какво се случва, ако даден общински съветник, влезнал в листа на дадена политическа сила, а след това стане независим и остане такъв до края на мандата на общинския съвет? „Тази определена политическа сила, от която е излязъл остава с един човек по-малко до края на мандата и не се запълва със следващия в листата. Не е уредена и хипотезата, ако даден независим влезнал като такъв премине към дадена политическа сила. Когато има непълнота в даден закон или кодекс е приложима нормата на чл.46, ал.2 от Закон за нормативните актове, а именно: Когато нормативният акт е непълен, за неуредените от него случаи се прилагат разпоредбите, които се отнасят до подобни случаи, ако това отговаря на целта на акта”, е заявила адв. Симеонова. По думите й ако такива разпоредби липсват, отношенията се уреждат съобразно основните начала на правото на Република България. Поради непълнотата на чл.458 от ИК, адв. Симеонова е подкрепила предложението на адвокат Мария Колева, приемайки Стоян Йорданов Иванов, като независим.
 
Според адв. Зоя Багелейска въпросът със статута на Иванов е проблемен. Тя изрази мнение, че той е избран от листа и не е със статут на независим. След извършеното гласуване обаче, болшинстовото членове на ОИК са счели Стоян Иванов за независим.



Източник: balkanec.bg

Коментари (55)

  • Отговори (0) (0)
    1. добавен от: Анонимен 17 Юни, 16:36

    Браво, хем номадът Стоян Иванов отстрелян, хем ОББО се тюхкат

  • Отговори (0) (0)
    2. добавен от: Анонимен 17 Юни, 16:43

    tova e vazmozno nai hubavata novia koqto sam chuval v posledno vreme

  • Отговори (0) (0)
    3. добавен от: Анонимен 17 Юни, 16:50

    И 100 да са,пак никаква работа не вършат!!'

  • Отговори (0) (0)
    4. добавен от: Анонимен 17 Юни, 19:14

    Bravo

  • Отговори (0) (0)
    5. добавен от: Анонимен 17 Юни, 19:19

    Най-голямата простотия, която се е случвала през последните години.
    И ако за тъпанарка като Мария Колева е разбираемо да вземе подобно решение, то е учудващо защо то е подкрепено от някой от останалите юристи. И най-вече от Н.Николов.
    Всъщност - той е гласувал това, което е изгодно на този който му дава заплатата.
    А законът е категоричен - общинския съвет следва да е от 29 човека. Без коментар.
    И, ако изнесеното в новината е истина - нека "адвокат" Симеонова обърне внимание на това, че става дума за общински съвет, а не за парламент. И на това, че ОББО не е политическа партия, която да може бъде напусната.

  • Отговори (0) (0)
    6. добавен от: Анонимен 17 Юни, 19:25

    Номер 5 е прав. Май на кмета взе да му припарва под крачетата и отново започва с мръсните номерца.
    По-добре да помисли как да си връща заемите, че ще остави хората без заплати другия месец.

  • Отговори (0) (0)
    7. добавен от: Анонимен 17 Юни, 19:53

    Тази М.К. същата ли е,дето кряка по тв СКАТ?

  • 8.

    Коментарът беше изтрит поради използването на нецензурни или неуместни изрази!

  • Отговори (0) (0)
    9. добавен от: Анонимен 17 Юни, 20:25

    Кога ще проумеете,че над 99% от жителите на общината са ПРОТИВ глупостите на кмета и шефовете му от село Правец?

  • Отговори (0) (0)
    10. добавен от: Анонимен 17 Юни, 21:16

    Че то недоразумението кмет никога не е преставало с мръсните си комунистически номерца, №6. Наследство от баща му - ликвидатор на всичко смислено! :x

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички
виж всички

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (243)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (136)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (51)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (70)
70% Complete