Събота, 27 Април 2024, 10:04

Общински съвет Етрополе гласува създаването на ОП БКС

28 Март, 09:15
(0) (0)
Етрополе - Новини
Прочетена: 2629 0


Предложението на кмета инж. Владимир Александров да се създаде общинско предприятие „Благоустройство и комунално стопанство – Етрополе бе прието с 9 гласа – осем на съветници от МК „БСП за България“ (Коалиция „БСП за България“, „Правото“) и един на Николай Иванов от ПП „ГЕРБ“.

Против създаването на общинско предприятие БКС гласуваха пет общински съветника от МК „Коалиция Левицата!“ (ПП „ЗС Александър Стамболийски“), а двама от същата коалиция се въздържаха.

Създаването на ОП БКС е поредното изпълнено предизборно обещание на инж. Александров, което цели подобряване качеството на живот в общината и намаляване на разходите.

Той подробно разясни и необходимостта от такова предприятие с ефективно и прозрачно управление на публичните средства за изпълнение на задължителни общински дейности като сметосъбиране, сметоизвозване, поддържане чистотата на местата за обществено ползване, зимно поддържане на общинските пътища и други комунални дейности. До този момент тези дейности са финансирани от събраната такса смет, от целеви средства от държавния бюджет и дофинансирани с общински средства.

„Изпълняването на тези услуги от външни доставчици неминуемо води до оскъпяване на услугите, по-високи разходи за осигуряването им, занижен контрол и некачествено изпълнение. Със създаването на такова специализирано звено Общината ще има пълен контрол върху организацията, изпълнението и качеството на извършваните дейности. През последните години наблюдаваме, че много общини се отказват от услугите на фирми и създават собствени благоустройствени и комунални стопанства. Практиката показва, че общините, имащи собствено БКС трайно са решили проблемите си с чистотата и поддържането на обществените си пространства и ефективно използват публичния финансов ресурс“, заяви кметът на Община Етрополе.

Инж. Владимир Александров отхвърли опасенията на Димитър Димитров, че новото предприятие ще застраши съществуването на общинската фирма МИР-И ЕООД, която е със социална насоченост и подсигурява работа на трудоустроени лица, като разясни, че двете фирми взаимно ще се допълват в дейностите по почистването и озеленяването.



Източник: balkanec.bg

Коментари (0)

Няма добавени коментари

Добави коментар:

Ако искате да споделите и Вашето мнение, трябва да се регистрирате или да влезете с профила си.
Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (191)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (124)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (45)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (54)
70% Complete