Неделя, 19 Май 2024, 18:43

Общински съвет на БАС проведе отчетно-изборно събрание

11 Април 2016, 12:38
(0) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 1654 11


Днес, 11 април, общинската организация на БАС проведе отчетно-изборно събрание. За председател бе избран досегашният – полк. Георги Гергинов. Изборът бе явен. Други предложения не постъпиха. След събранието всички се отправиха към паметник-морената пред бившия Военен клуб в Ботевград. Поднесени бяха цветя от името на Общинските съвети на БАС и на БСП.
 
Събитието се проведе по случай Международния ден на бившите политзатворници, концлагеристи и пострадалите от фашизма. Събранието откри досегашният председател на БАС – полк. Гергинов, а за председател бе избран Петко Банков. То се състоя в малкия салон на читалище "Хр. Ботев" Ботевград. С едноминутно мъчлание бе почетена паметта на починалите членове на БАС, сред които и Богдан Вутов, бивш директор на ДСК. 
 
Доклад изнесе Цонка Врачева. Фактите от него показват, че в зловещия Бухенвалд преди датата 11 април 1945 вече били избити или измрели от глад, изтезания и болести 56 хиляди души от 18 националности.  Останалите живи били подложени на тежък каторжен труд в близките военни заводи. В 17 ч на 11 април Гестаповци замислят кърваво злодеяние. Само два часа преди това нелегалната организация в концлагера обезоръжава охраната , разбиват вратите на лагера на смъртта и излизат на свобода. В годините на Втората световна война през концентрационните лагери преминават над 18 млн. човека, от които 12 милиона не оцеляват. Българският народ също изпитва жестокостта на фашистките зверства. В периода на 1941-1944г са убити 9 140 партизани, 20 070 помагачи и ятаци, на смърт са осъдени 15 900 души, 2 139 яташки и партизантски домове са опожарени, 31 250 души са хвърлени в концлагерите Гонда вода, Еникьой и в черните трудови роти – хора на науката, изкуствата, лекари, учители, адвокати и работници. За 8 месеца през зимата на 43-44 г са раздадени 26 милиона лева за награди за избити партизани и ятаци. Свидни жертви в борбата против фашизма дава и Ботевградският край.  През 1923 г и до 1945г  само от Ботевград, Трудовец, Скравена, Литаково и Новачене при най-жестоки инквизиции и изтезания са умъртвени и избити над 90 доблестни мъже и жени. През периода на въоръжената борба районът дава над 30 партизани, 60 политзатворници, 45 концлагеристи, трима интербригадисти в испанската гражданска война, 70 ятаци и 80 помагачи.
Доклад изнесе и полк. Георги Гергинов. Той даде още потресаващи данни за загиналите антифашисти от Ботевградския край. Той припомни, че на 6 юни 1925 г в казармите над Ботевград са убити (удушени) 30 души от града и околията. „Докато са затягали примката извършвайки това чудовищно злодеяние в мазето, над него имало веселие и музика”, каза полк. Гергинов. Той името на БАС той изказа благодарност на кмета на общината Иван Гавалюгов, на секретаря на общината и тримата зам.кметове за помощта, която оказват на организацията за  при честването на поклоненията при Арабаконак, с. Рашково и Сухата река – Етрополе.
 
По време на отчетно-изборното събрание бе сформирана дискусия за значимостта делото на антифашистите и концлагеристите. Петко Банков постави въпроса за незаинтересоваността на днешните управляващи относно приноса им за световния мир. „Такава е политиката днес да не се припомня на по-младото поколение. Затова структурите по места не трябва да допускат историческата памет да бъде забравяна”, подчерта Банков.

Общинският съветник от БСП Иван Райчнов с болка сподели за времето, когато неговият баща е бил арестуван, а той като дете е бил подиграван и линчуван от своите съученици,че е син на комунист. Райчнинов направи и предложение БАС да събира данни за антифашистката борба в района, които да се систематизират в книга. Водещият на форума Петко Банков се съгласи, но подчерта, че това би станало във времето и с наличието на достатъчен финансов ресурс.

Новоизбраният председател на настоятелството на Народно читалище „Събуждане 1895” с.Врачеш Дечо Петровски повдигна въпроса, че днешните млади хора не знаят за концлагерите, жертвите от общината и изобщо историята на  антифашистката борба. Той изрази мнение, че материали за тях трябва по-често да се публикуват в печатните издания. 


Източник: balkanec.bg

Коментари (11)

  • 1.

    Коментарът беше изтрит поради използването на нецензурни или неуместни изрази!

  • Отговори (0) (0)
    2. добавен от: Анонимен 11 Април, 20:29

    Събират се само да почетат следващия починал

  • 3.

    Коментарът беше изтрит поради използването на нецензурни или неуместни изрази!

  • Отговори (0) (0)
    4. добавен от: Анонимен 11 Април, 21:32

    За председател бе избран досегашният – полк. Георги Гергинов.
    Събранието откри досегашният председател на БАС – полк. Гергинов, а за председател бе избран Петко Банков. :shock: :shock: :shock:

  • Отговори (0) (0)
    5. добавен от: Анонимен 11 Април, 21:38

    Така, като гледам снимките, повечето другари или не са били родени, когато е свършил фашизмът, или са били пеленачета...

  • Отговори (0) (0)
    6. добавен от: Анонимен 11 Април, 22:17

    Ми да, насирали са се тогава в знак на протест срещу фашизма. После цял живот са папкали народна пара и облаги като активни борци и продължават дори сега!

  • Отговори (0) (0)
    7. добавен от: Анонимен 11 Април, 23:46

    Сега тъгуват за миналото.

  • Отговори (0) (0)
    8. добавен от: Анонимен 12 Април, 08:23

    Абе,фашизъм не е имало в България.....това го знае всеки...и престанете да се правите на ГЕРОИ....вие сте ТЕРОРИСТИ..другари КОМУНИСТИ...

  • Отговори (0) (0)
    9. добавен от: Анонимен 12 Април, 09:47

    № 8 не са ли ти разказвали дядовците и бабите па тогава говори

  • Отговори (0) (0)
    10. добавен от: Анонимен 12 Април, 10:10

    Майка ми и баща ми са ми разказвали, че след 9 - ти септември най - големите мързеливци в селото са станали комунисти.

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (253)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (138)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (52)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (71)
70% Complete