Петък, 3 Май 2024, 06:16

Общински съвет не прие отчета на ОП БКС

27 Октомври 2016, 21:49
(0) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 2343 34


Отчетът за дейността на ОП БКС бе приет с овации от едни съветници, а от други срещна упреци. Той е внесен от директора Ангел Ангелов, под чието ръководство в общинското предприятие работят 47 души в 3 отдела. Отчетът е за периода до октомври 2016г.
 
Общинският съветник от БСП, д-р Веселка Златева, изрази задоволство от отчета за дейността на БКС, както и от реалните резултати, които по думите й са видими за жителите на Ботевград. Тя оправи въпрос към Ангелов относно размера на средствата по сметосъбиране сега и в предходни години. Той заяви, че до поемане на тази функция от БКС разходите по сметосъбиране и сметоизвозване са били ежемесечно  30 хил. лв без ДДС. По думите му този разход е свален до 21 950 лв месечно. Николай Велков не се съгласи с изнесените данни за минали години. Той твърдеше, че сумата от 30 хил.лв е  била с  включено ДДС. Главният счетоводител Ирина Григорова оспори това, като заяви, че Общината е внасяла ДДС-то.

Директорът на ОП БКС заяви, че сметосъбирането се осъществява с 680 котейнера по 240 литра. Раздадени са допълнително 100 контейнера тип „ракла”, раздадени са над 280 кофи. До 650 броя съдове са предвидени и за селата, добави Ангелов.

Общинският съветник Цонка Докова от ОББО постави въпроса с озеленяването и градинките в Ботевград – „защо я нямаше свежестта на зеленината?”Тя попита още защо не работят шадраваните. Ангелов в отговор заяви, че все още БКС няма още изградени поливни системи. По този въпрос кметът Иван Гавалюгов посочи , че в Централната градска част такива ще бъдат направени и то след внесено предложение до ОбС. „Единствено сме приспособили едно камионче за поливане на новонасадени кашпи”, допълни Ангелов.  По отношение на втория въпрос на Докова, колко човека работят на граждански договор в БКС, директорът отговори, че до момента са били наети временно 140 човека. За шадраваните Ангел Ангелов обясни, че БКС се грижи за чистотата на междублоковите пространства и зелените площи, но не отговаря за техническата поддържка на шадраваните. Кметът Гавалюгов допълни, че шадраваните до Часовниковата кула не работят , тъй като изпускат вода – по 15 кубика на ден. За шадраваните на пл.”Саранск” каза, че са безмислени приумици и най-вероятно ще бъдат превърнати в цветарници. Той не се съгласи със съветника Георги Георгиев от ОББО, че не се почиства централната градска част.

Кметът  наблегна, че реално са извършени икономии,  направени чрез БКС, въпреки твърдението на опозицията, че с общинското предприятие се „източва общината”. По въпроса за градинките ръководителят на групата на ГДБОП Тихомир Найденов заяви, че за първи път се почистват.”По ваше време бяха обрасли, обърна се към Георгиев. Кое е по-добре – джунгла или регулярно почистване”, попита Найденов Георгиев.
 
На въпрос на Георгиев „БКС ще влиза ли в селата?”, Ангел Ангелов обясни,че общинското предприятие вече чисти в Липница и Елов дол, както и в Литаково – на Братската могила. Председателят на Об С упрекна Ангелов, защо се чисти на детелината на входа на Ботевград откъм Трудовец, след като това е задължение на АПИ. Директорът на БКС заяви,ч е това е „лицето на Ботевград”. Кметът пък обясни,ч е след проведени разговори  с Областно пътно управление е дадено разрешение да се почисти този район.
 

Общинският съветник Николай Велков на свой ред попита директора Ангелов, с колко хора БКС извършва сметосъбирането и какви са заплатите и осигуровките им, за да се постигне тази услуга на 21 900 лв. Ангел Ангелов посочи, че за гориво и електричество предприятието харчи месечно по  4 хил.лв. , за заплати и осигуровки – 12 800 лв.2 300 лв за консумативи и 1200 лв за наем на сметоизвозваща машина.
 
По време да дебатите между управляващите и опозицията стана ясно, че съветниците на ОББО са внесли жалба до Прокуратурата относно член 12 от Правилника за работа на БКС. Мотивите им са, че протокола , с който е приет този правилник е подменен и фалшифициран. Кметът и съветниците от ГДБОП опровергаха това. Кметът заяви категорично, че жалбата не го притеснява, както и че не го притеснява една проверка, тъй като член 12 е коригиран своевременно , съгласно измененията на Закона за публичните финанси. „Прокурорската проверка веднага сме я приели, вместо да се крием или да излизаме в болничен, каквато практика имаше преди”, заяви Гавалюгов. От ОББО твърдяха, че според  член 12 бюджетът на предприятието се приема от Общински съвет, но впоследствие без знанието му била извършена промяна в текста на правилника. Иван Гавалюгов обясни, че според новия Закон за публичните финанси това изискване е отпаднало. Освен това той заяви, че ОбС не е приемал бюджетите и на останалите общински предприятия, тъй като те се субсидират от общината.
 
Отчетът за дейността на ОП БКС  не бе приет от съветниците. Тринадесет съветници гласуваха за, един бе против, а 13 бяха въздържали се.  
 


Източник: balkanec.bg

Коментари (34)

  • Отговори (0) (0)
    1. добавен от: Анонимен 27 Октомври, 22:21

    Ангел върши работа. Без него града ще е по-мръсен. Всъщност той чисти мизериите на гражданите, защото този град е мръсен благодарение на живеещите в него. БКС изчисти боклуците пред блок в Саранск скоро. Ачо каза че още по време на чистенето цигани почнали да хвърлят от терасите си боклуци. Сега пак е мизерия там. Ангел ли е виновен? Нали Тухлата играеше хора с циганите - да ги накара да си хвърлят боклука в кошчетата. До Ритуалната Зала имаше будка, от която да се наблюдава да не се чупи от хулигани детската площадка, шадравана и лампите. Какъв народ има само? Ачо ли трябва да чисти след простаците?

  • Отговори (0) (0)
    2. добавен от: Анонимен 27 Октомври, 22:22

    Кмете, до кога в тази община ще работят пенсионери с големи пенсии и заплати??? Те пенсионерите срам нямат, но въпросът е ти каква изгода имаш?

  • Отговори (0) (0)
    3. добавен от: Анонимен 27 Октомври, 22:51

    Аци,иди си с мир,достатъчно се поупражнява-не ставаш,и не само за това.Не ставаш даже за това,което си работил преди това-безработен.Не разбираш ли,нямаш качества даже за безработен,камо ли за някаква работа.Ако искаш направи анонимна анкета за себе си,за да се убедиш,че ти мислим доброто,но може да се оплачеш и на кмета,та заедно да гоните миаля.

  • Отговори (0) (0)
    4. добавен от: Анонимен 27 Октомври, 23:05

    БКС добре ама къде е водата от Бебреш ?

  • Отговори (0) (0)
    5. добавен от: Анонимен 28 Октомври, 05:41

    Абсолютно прав е номер 1. Има съществена разлика в чистотата и е редно т.нар. граждани да мърлят по-малко. А водата от Бебрещ я търсете у Правец и попитайте кой даде разрешение да се строи ВЕЦ-а под язовирната стена.

  • 6.

    Коментарът беше изтрит поради използването на нецензурни или неуместни изрази!

  • Отговори (0) (0)
    7. добавен от: Анонимен 28 Октомври, 07:11

    Не е проблема в Ангелов вижда се ,че града се чисти ,проблема е в Георгиев. Каквото и да се обсъжда на общинска сесия ,Георгиев заедно със зомбитата около него ще гласуват против. Такова зло човече не може се роди втори път!

  • Отговори (0) (0)
    8. добавен от: Анонимен 28 Октомври, 07:22

    ОС-Ботевград наподобява казана в ада в български вариант.

  • Отговори (0) (0)
    9. добавен от: Анонимен 28 Октомври, 07:32

    Защо не тече вода от чешмата в двора на църквата? Водата от тая "стубленска" чешма да не идва от язовир "Бебреш"?

  • Отговори (0) (0)
    10. добавен от: Анонимен 28 Октомври, 07:50

    Роден съм, живея в Ботевград и мога да преценя кога града е чист и приветлив. Винаги участвам в провежданите акции за хигиенизиране на града и предблоковото пространство. Ето защо не мога да се съглася, че в момента града е чист и подреден. Може да се направи изключение до известна степен за централната градска част, където и г-жа Весела Златева вижда. Предполагам,че тези, които ще започнат да ме оплюват не са се разхождали из улиците на Ботевград за да видят каква е истината. Ще попитам само няколко неща: Харесва ли ви дами и господа счупените от работниците на БКС капаци на контейнерите в града? Видяли ли сте какво е около контейнерите? Всички ли в Ботевград са невъзпитани и вандали? Кой трябва да мете тротоарите и улиците пред блоковете - живущите в блоковете, които плащат данъци или работниците на БКС? Кой трябва да почиства и подрязва храстите по тротоарите и покрай улиците? И още много, много въпроси, които чакат отговори.......

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (209)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (128)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (47)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (61)
70% Complete