Неделя, 5 Май 2024, 21:21

Общински съветници: "Този ОбС не работи в интерес на гражданите" (обновена)

5 Февруари 2015, 09:29
(0) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 1920 6


Работата на Общински съвет Ботевград през последните няколко седмици в упражняване  на  практиката да се провеждат заседания при закрити врата бе една от основните теми на брифинга на група съветници от опозицията вчера с местните медии. 

„Без конкретен повод  и достатъчни аргументи заседания на ОбС се превръщат в закрити. За съжаление това стана една порочна практика. Вече три заседания бяха закрити за гражданите”. Това каза в началото на брифинга д-р Марияна Горгачева- общински съветник от групата на БСП. По думите й това е грубо нарушение на Закона за местната влст и местната администрация  и по този начин се лишават гражданите от тяхното законово право да участват в местното самоуправление. „Аргументите, които ни се предлагат са меко казано смехотворни. Не може въпрос, който е от голямо обществено значение, каквото бе предложението за теглене на заем до 3,5 млн.лв. да бъде на закрито заседание. Или присъствието на една медия като СКАТ  да бъде мотив за това. Ние постоянно декларираме публичност и прозрачност в работата на този общински съвет, а с тези действия доказваме всъщност, че сме много далеч от демокрацията”, подчерта д-р Гогачева.
 
„Обвиняват ни, че това което съобщаваме в публичното пространство са лъжи. Смея да заявя, че това не е така. Ние се позоваваме на доклади или одитни проверки или документи, които са пристигнали в Общината или до които ние сме имали допир”. Това каза общинският съветник Филип Филипов по повод изявления на опозицията, които се тълкуват като клевети.
Той направи паралелно сравнение с Общинския съвет по времето на кмета Цветолюб Савов, в който Филипов също е общински съветник от опозицията. „Когато станах общински съветник в настоящия Общински съвет много се надявах да попадна в една обстановка на взаимно уважение и изслушване мнението на всички съветници. Бил съм в един общински съвет преди, в който никога не се допускало да се каже „Ние сме мнозинство, сега ние управляваме”, заяви Филипов и допълни, че в местния парламент преди три мандата решенията са се взимали на база задълбочени дебати и на изслушване мнението на всички. Аргументите на опозицията са се взимали под внимание. По думите му продажба на общински имоти в централната градска част не се допускало. Той посочи, че именно от съветниците на управляващото мнозинство на кмета Савов са го подкрепили да се извади от списъка за приватизация магазин за електроуреди. В други случаи, когато работата на общински фирми не е вървяла, управителите им били сменявани.  „В момента се допуска грубо отхвърляне на предложния в настоящия общински съвет, което никога не е било, изумен съм от липсата на всякакъв вид диалог. Този общински съвет е послушен, на който хората от управляващото мнозинство е да утвърждават това, което е предложено от общинския кмет. Не може те да нямат мнение по нито един въпрос или разумно да бъде отхвърлено наше предложние. Този общински съвет не работи в интерес на гражданите”, каза още Филип Филипов.

В правилника и в закона е посочено, че заседанията на Общински съвет са открити, заяви съветникът адв. Христо Якимов. Според него, това че заседанията се правят закрити, се лишават гражданите от  законното им конституционно право да участват в местното самоуправление. „Аргументите за засилен обществен интерес и присъствието на медия не са основателни да се води закрито заседание. Бил съм и преди съветник. Не е имало случай гражданин да иска да се изкаже и да не му е даден думата”, категоричен бе той. По думите му опозицията е обвинявана, че прави евтин пиар, но в изказванията си е била принципна, като са цитирани закони, наредби, правилници. „Никога не сме си позволили да отправяме лични нападки, каквито ни се отправят. Сегашното мнозинство просто не желае да изслуша чуждо мнение”, подчерта адв. Якимов.

„В последно време атмосферата в Общински съвет е много напрегната и много трудно се работи. Постоянно има подвиквания и обиди от мнозинството. Никой не прави забележка за това”, заяви общинският съветник Цветан Цолов. По думите му това се прави умишлено, а същевременно се наказват съветници от опозицията. Според него абсолютно недопустимо е важни теми да се разглеждат при закрити заседания. „Когато се разглеждат неудобни въпроси, се прекратяват разискванията. Целта е сесиите да минат по-бързо. Не се прави диалог, не се приемат никакви решения на опозицията. Това е недопустимо и трябва да се сложи край на това нещо и да започне да се работи в по-нормална атмосфера”, каза още Цолов.
 
99,99% от внесените докладни се приемат във варианта, в който са внесени от общинската администрация в лицето на кмета Георги Георгиев, заяви пък общинският съветник Иван Гавалюгов. Никакви разумни доводи за отменяне или преработка или становища за незаконосъобразност според него не се взимат под внимание от страна на опозицията. „Този Общински съвет само узаконява едни решения, които са предварително взети. На мнозинството не се разрешава да разсъждава или да взима мнение по въпроси, то безропотно вдига ръка. Дори юристът на Общинския съвет каза, че или е бил принуден от нас да признае, че в определен вид съответното решение е незаконосъобразно. В този момент кмета казва „Гласувайте, пък каквото ще да става”, посочи Гавалюгов. Той обаче постави акцент върху последствията от това- връщането на докладни от областната администрация, като тенденция от една година и половина. По думите на Гавалюгов една част от върнатите решения на Общински съвет са по сигнали на опозицията за закононарушения. Това са над 10 решения на местния парламент. Едно от оспорваните е взетото на 18 декември 2014 г решение за такса битови отпадъци в частта гласуваната план-сметка. „Нашите виждания са подкрепени в одитния доклад на Сметната палата, която заявява,че така включените разходи за ремонт на улици в план-сметката са незаконосъобразни”, каза Гавалюгов. Областният управител Росица Иванова е счела мотивите на опозицията за основателни и решението на ОбС Ботевград е оспорено чрез административен съд София област. Общинският съветник припомни и за върнато друго решение за поемане на дългосрочен общински дълг от 3,5 млн.лв., което е взето при закрити врата. 
 
 
 


Източник: balkanec.bg

Коментари (6)

  • Отговори (0) (0)
    1. добавен от: Анонимен 5 Февруари, 09:41

    Балканец кои ви налага цензора тя цял дрн мълчите вчера?

  • Отговори (0) (0)
    2. добавен от: Анонимен 5 Февруари, 09:46

    Оставка :x

  • Отговори (0) (0)
    3. добавен от: Анонимен 5 Февруари, 11:11

    Много дебели и грозни Не се надявайте че сте големите борци

  • Отговори (0) (0)
    4. добавен от: Анонимен 5 Февруари, 11:36

    E па добрутро. Ние това си го знаем отдавна.Нещо друго?

  • Отговори (0) (0)
    5. добавен от: Анонимен 5 Февруари, 13:06

    е не може всички да са слаби и красиви ,може би като теб, №3.Живей си тихо и кротко, на такива като теб в блатото им е хубаво! Ние, българите, продалжаваме да доказваме, че не ни трябват хора, които се осмеляват да кажат"Царят е гол!".

  • Отговори (0) (0)
    6. добавен от: anonimen 5 Февруари, 20:32

    500 godini nomer 1 ostavat Magiosnizata kasa che niama lek sa tasi bolest

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (216)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (130)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (48)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (62)
70% Complete