Неделя, 5 Май 2024, 17:38

Общинският съвет прие декларация срещу рисков добив на въглища

27 Януари 2017, 18:11
(0) (0)
Костинброд - Новини
Прочетена: 2773 1


На последната си сесия, проведена на 26 януари, всички общински съветници се обединиха при приемането на декларация срещу рисков добив на въглища. Общинските съветници, обръщайки се към всички отговорни институции, изразяват остър протест срещу инвестиционно намерение за добив на подземни полезни изкопаеми под претекст, че евентуално реализиране на това инвестиционно намерение е риск  и  застрашава живота от санитарно битов характер на жителите на селата Голяновци, Драговищица и част от гр. Костинброд. 
Известен  факт е, че значителна част от необходимите количества вода за питейно – битово водоснабдяване на населението на община Костинброд се осигурява от подземни водоизточници от карстов произход. Специално селата Голяновци и Драговищица, част от гр. Костинброд ползват основно за водоснабдяването си водовземни съоръжения, които се намират в непосредствена близост до определената площ за проучване.
Както се споменава в Декларацията, общинските съветници, водени от преките си задължения като органи на местната власт да защитават интересите на населението, изказват своя категоричен протест срещу инвестиционното намерени.
При реализиране на проучванията и изкопна дейност е от изключителен риск водоснабдяването на посочените селища.

Целият текст на Декларацията:

Във връзка: С издадено Разрешение на министъра на икономиката и енергетиката за търсене и проучване на твърди горива И ПОСЛЕДВАЩ ДОБИВ НА ПОДЗЕМНИ БОГАТСТВА (въглища).
 
Относно: Засегната площ „Балша и Балша-изток”, разположена в землищата на с. Голяновци, с. Драговищица, община Костинброд
 
Обръщаме се към всички властимащи и компетентни органи в Република България.
В последните години сме свидетели на тревожна тенденция за увеличаване броя на издадени разрешения за търсене, проучване и добив на полезни изкопаеми от различен характер на територията на община Костинброд.
Мултиплицирането на проучвателната дейност и свързаната с нея възможност на последващ индустриален добив на подземни богатства крие сериозен риск от настъпване на необратими неблагоприятни последици за екологичната система на територията на цялата община.
Пореден отрицателен пример в това отношение е издаденото от министъра на икономиката и енергетиката  Разрешение за търсене и проучване на твърди горива (въглища). Територията, предвидена за осъществяване на проучвателната  дейност, със  съпътстващия ограничен добив, съставляща площ „Балша – Балша Изток“, попада изцяло върху територията на подземно водно тяло (ПВТ) – „порови води в Неогена – Софийска котловина“, управлявана от Басейнова дирекция Дунавски район, гр.Плевен.
Известен  факт е, че значителна част от необходимите количества вода за питейно – битово водоснабдяване на населението на община Костинброд се осигурява от подземни водоизточници от карстов произход. Специално селата Голяновци и Драговищица ползват основно за водоснабдяването си следните водовземни съоръжения, а именно: каптиран извор (КИ) „Батковци“, като основен водоизточник и тръбен кладенец 1 (ТК1), тръбен кладенец 2 (ТК 2) и тръбен кладенец 3 (ТК 3), като резервни водоизточници. Част от град Костинброд също се захранва от тези водоизточници. Всички те се намират в непосредствена близост до определената в Разрешението площ за проучване.
Предвидената съобразно издаденото разрешение сондажна технология за проучване и ограничения добив на твърди полезни изкопаеми, считаме за условие, което ще създаде реални рискове от неблагоприятни последици, както върху горепосочените водоизточници, така и върху съседни подземни водни тела при евентуална дифузия (просмукване) на вредни вещества.
Това би се отразило пряко върху дебита на водоизточниците и качеството на питейната вода за населените места от засегнатия обхват на разрешените проучвателни дейности.
Макар и в предварителна фаза на търсене и проучване, инвестиционното намерение в крайна сметка е свързано с възможности за последващ индустриален добив, доколкото досегашни проучвания дават прогнози за наличието на значителни въглищни пластове.
При последваща положителна оценка на въздействие на околната среда от страна  на Министерството на околната среда и водите (МОСВ), предоставяне на концесия  и стартиране на индустриален добив на подземни богатства – въглища,  ще бъдем изправени пред постоянна и реална опасност за увреждане на околната среда в засегнатите от инвестиционното намерение територии от населените места в община Костинброд. Всяка бъдеща миннодобивна дейност на посочената територия ще застраши условията на живот на населението  на с.Голяновци и с.Драговищица  и съществуването на единствените източници на водоснабдяване за тези селища и на гр.Костинброд, в частност.
В тази връзка и водени от преките си задължения като органи на местна власт да защитим интересите на населението на община Костинброд, с настоящата изразяваме категоричен  протест срещу Инвестиционното намерение за добив на подземни полезни изкопаеми(въглища) и действията на Министерство на икономиката и енергетиката издало Разрешение за търсене и проучване на тези изкопаеми.
Считаме, че реализиране на това инвестиционно намерение е риск  и  застрашава живота от санитарно битов характер на жителите на селата: с. Голяновци, с. Драговищица и част от гр. Костинброд, поради което приканваме компетентните органи на централната държавна власт да преразгледат и съответно оттеглят издаденото разрешение.


Източник: balkanec.bg

Коментари (1)

  • Отговори (0) (0)
    1. добавен от: Светла Спасова 28 Януари, 10:25

    Не ! Никакви мини !!

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (215)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (130)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (48)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (62)
70% Complete