Четвъртък, 16 Май 2024, 04:56

Общинското газово дружество може да загуби лиценза си

26 Юни 2021, 22:29
(3) (0)
Елин Пелин - Новини
Прочетена: 2619 22


Частният съдебен изпълнител Стоян Лазаров е наложил запор върху близо 10% от дялововете на „Газо-енергийно дружество – Елин Пелин“ ЕООД. Това е поредна част от скандалната сага със задължението на Община Елин Пелин към ГБС. Този път залогът е много по-голям, защото това действие може да доведе до отнемането на лиценза на газовото дружество и да остави около 3000 семейства от шест населени места без достъп до газ. Съгласно чл.21 ал.1 т.23 от Закона за енергетиката КЕВР разрешава извършването на разпореждане с имущество, с което се упражнява лицензионна дейност. Запорът може да наруши предстоящия мониторинг на дружеството от страна на обслужващата банка и има реална опасност да бъде блокиран овърдрафтът, с който се заплащат доставките от „Булгаргаз“ ЕАД. За това алармира с писмо до Общинския съвет все още действащият управител на дружеството инж. Иван Кокалов. Скандално, но на сесията съветниците не са запознати с писмото входирано до тях, чрез председателя на съвета Николай Плещов. По неясни причини писмото не е регистрирано и в деловодната система, която използват съветниците, като може да се смята, че е умишлено укрито.
Припомняме, че през май миналата година бе издаден изпълнителен лист с който общината, като длъжник бе принудена да разплати задължението си от над 500 хиляди лева. Повече от година след това това единственото направено плащане е в размер на 50 хиляди лева, а задължението към днешна дата отново надхвърля половин милион.
Решението на спорния казус предизвика сериозен скандал на последната сесия на ОС – Елин Пелин. В дневния ред извънредно бе вкарано предложение от общинския кмет Ивайло Симеонов, да бъде изтеглен дългосрочен заем, с който да се погаси задължението. Това не се хареса на председателя на бюджетната комисия и общински съветник от БСП Емил Петров, който попита кмета, защо общината не може сама да погаси задължението. Петров даде пример с постоянните продажби на земи, които се извършват от началото на годината и парите, които влизат в общинската хазна. От своя страна председателят на ГЕРБ Стефан Стоилов, оспори срока на кредита от 5 години, като поиска задължението, да бъде погасане в рамките на настоящия мандат. Това не се хареса на представителите на ВМРО, а техният лидер Богомил Бранков директно обвини Стоилов, че намаляването на срока ще осуети отпускането на кредита. От своя страна лидерът на ГЕРБ отвърна, че е смехотворно, да се твърди, че община с бюджет от 36 млн. лв., не може да получи кредит за 500 хиляди за две години и половина. В споровете се включи и Ивайло Симеонов, който обвини Благой Благоев, че като заместник-кмет е подписал анекс към договора, който според Симеонов е незаконен. Това твърдение е меко казано странно, имайки предвид решението на две съдебни инстанции по въпроса. От своя страна Благоев допълни, че с инвестицията от 360 хил. лева за изграждане на инфраструктурата в парк „Индустрия“ в общината са влезнали милиони от последващите строителни разрешения и местни данъци и такси. В спора се включи и Венцислав Тоцев, който попита чие е решението сумата да не бъде платена още 2015 година, въпреки че е била включена в общинския бюджет. Той припомни, че това струва на данъкоплатците още 200 хиляди лева под формата на лихви. Освен това, Тоцев припомни и че в таз годишния бюджет са включени 360 хиляди за погасяването на това задължение. В края на дебатите избухна сериозен скандал между Емил Петров и председателя на ОС Николай Плещов за отговорността на настоящата общинска администрация, заради отказа да погасят задължението. В крайна сметка съветниците от ГЕРБ и БСП с подкрепата на Георги Костов гласуваха срока на кредита да бъде намален до 2,5 години. Представителите на ВМРО бяха против.




Източник: balkanec.bg

Коментари (22)

  • Отговори (31) (2)
    1. добавен от: Долен измамник е кмето 26 Юни, 22:57

    Тия мръсници от вмро трябва незабавно да подадат оставки.А оня смешник с червените гащи да бъде изпратен на язовир Огняново да брой рибите.Тоя няма акъл за две стотинки.

    • (1) (25)
      1. добавен от: Прпи 27 Юни, 12:33

      Какво ВМРО бе тъпак? Тия мръсотии кой ги е забъркал? Не четете ли коя година се е случило? Овце заспали. Ама да дойдат пак гербаджии да ви мачкат, че малко ви е май.

    • (29) (1)
      2. добавен от: Анонимен 27 Юни, 13:57

      Смешник не е тоя с червените гащи-тоя е тарикат. Смешници са тия дето го избраха и втори път и не му търсят отговорност за нищо.

    • (29) (0)
      3. добавен от: Анонимен 27 Юни, 14:41

      Ей тъкани и ПРОДАЖНИЦИ от Вмро кой тръгва да продава газовото дружество.Кой продаде 800 декември.гора.Кой докара завода за пластмаса.КОЙ ДОКАРА РАЗЪДНИКА за мухи.НАСЕКОМО.КОЙ ВДИГНА ТАКСИТЕ ЗА СМЕТ.ПАК ЛИ ПРЕДИШНИТЕ.

  • Отговори (28) (2)
    2. добавен от: Анонимен 27 Юни, 08:15

    Ей КМЕТЕ НАЛИ КАТО ТЕ ИЗБИРАХМЕ ОБЕЩА ОТЧЕТ ВСЯКА ГОДИНА И ГЛАСУВАНЕ НА ВТОРАТА ГОДИНА ДАЛИ ТИ ИМАМЕ ДОВЕРИЕ ДА ОТАНЕШ. Е ЗАГУБИ ВЕЧЕ ДОВЕРИЕТО. ДОЛЕН ЛЪЖЕЦ .МАХАЙ СЕ НА СЕКУНДАТА.

  • Отговори (3) (23)
    3. добавен от: Стоил 27 Юни, 12:30

    Колко Долна и тенденциозна статия. Тия бакии, забъркани от Галка, Данчо и Благойчо нямат оправяне с години. Ама кмета е прав да иска разследване по този казус. Налапаха се яко и с години никой не можа да им потърси отговорност, защото нали ГЕРБ им пазеше гърба . Ама май вече идва и техния ред. Докога общината ще плаща за техните глупости и делавери?

    • (19) (3)
      1. добавен от: Анонимен 27 Юни, 13:29

      За действията на Галка и Данчо кмЕто требе да им сваля шапка защото сега той си харчи няколко милиончета повече и има за нови колички, парцелчета,вилички и т.н

  • Отговори (16) (4)
    4. добавен от: ангел бонев 27 Юни, 13:20

    Тази газ я прокарахме в града за да улесним гражданиоте с отопление и други дейности в едно много трудно време.Колко време и нерви ни отне този процес.Днес ще се карат и създават схеми с дружеството ?.Редно е аз и Петър Савов ,тогавашен председател на съвета, да ги попитаме ,какво става и какво правят.Мисля ,че по казуса има съдебни решения и въпроса е изяснен.Ако някой иска да наложи други правила е редно да се намеса със свойте хора гл-прокурор.

    • (2) (0)
      1. добавен от: Бончо А. 3 Юли, 19:35

      Ти ли я прокара бе, продажник! Не те ли е срам? Лижеше задните части на Симеонов да те назначи, сега дрънкаш! БОКЛУК

  • Отговори (6) (11)
    5. добавен от: Даниел 27 Юни, 14:15

    Господин Ангел Бонев! С вас не започва, авно и не свършва тази община. По-голям егоцентрик от Вас няма! Нямате ли си някакъв личен живот? Човек накъдето и да погледне се натъква на вашите коментари. Аз така, аз иначе… Аз, аз и аз! То пък не се търпи!

    • (20) (2)
      1. добавен от: Анонимен 27 Юни, 16:09

      Какво Даниелчо? Ангел Бонев изкара на показ някои доста кирливи ризки на Кмето Симеонов и ти пречи ли?

    • (2) (12)
      2. добавен от: Христина 28 Юни, 03:31

      Ангел Бонев и ти се ненаяде! Кмета трябваше да те изрита още като дойде. Ама не. Остави те заместник кмет , после беше и кметски наместник. А ти беше бита карта още тогава. Сигурно трябваше да те остави поне до 90 години да креташ из кметствата, та дано ти стигне.

  • Отговори (31) (0)
    6. добавен от: Кмет просажник 27 Юни, 14:48

    По-ГОЛЯМ ЕГОЦЕНРИК ОТ ИВАЙЛО СИМЕОНОВ НЯМА.САМО ЧЕ ПРИ НЕГО ВСИЧКО СЕ ВЪРТИ ОКОЛО ТОВА КОЛКО ПАРИЧКИ ЩЕ МУ ВЛЯЗАТ В ДУП... пардон в ДЖОБЧЕТО.

  • Отговори (21) (3)
    7. добавен от: Време е. 27 Юни, 22:18

    Това вече е недопустимо. Да изметем тая измет .

  • Отговори (23) (0)
    8. добавен от: Анонимен 27 Юни, 22:56

    Ивайло симеонов искъл да става премиер. Айде първо да се научи да си мие краката.

    • (3) (0)
      1. добавен от: Миглена Петрова 3 Юли, 19:37

      И други атрибути требва да си мие, че вони отдалече.

  • 9.

    Коментарът беше изтрит поради използването на нецензурни или неуместни изрази!

    • (16) (0)
      1. добавен от: Анонимен 28 Юни, 14:19

      Не знам дали статията е фалшива, но мераците да се прилапа газовото дружество са съвсем истински и съвсем реални. Ако не верваш питай Кмето, он па може и да си признае.

  • Отговори (21) (0)
    10. добавен от: Реалист 28 Юни, 08:22

    Симеоноф, Бранкоф, Плещоф, Тримата малумни ГЛУПАЦИ. Управляват безобразие, Разпродава КРАДАТ. ПОСТАВЯТ ТЕХНИ НЕКАДЪРНИЦИ НА ВСИЧКИ НИВА В ОБЩИНАТА/ ВИЕ СТЕ НАЙ- ГОЛЕМИЯ СРАМ ЗА НАШАТА ОБЩИНА.

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички
виж всички

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (243)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (136)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (51)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (70)
70% Complete