Събота, 27 Април 2024, 08:58

Общо трансгранично наследство културен коридор Правец-Ниш

14 Януари 2014, 17:47
(0) (0)
Правец - Новини
Прочетена: 1576 3


 На 9 и 10 януари 2014 г. в гр. Ниш, в комплекс “Tami Residence” се проведе заключителна конференция по проект „Инвестираме в историческото наследство за културно и духовно сближаване и икомически прогрес в общините Правец и Ниш” (Договор IPA № РД-02-29-34/21.01.2013 г. по Програмата за ТГС по ИПП България-Сърбия). Форумът се проведе под надслов: «Културно- историческо наследство Правец-Ниш». Партньори по проекта са Исторически музей-Правец, Народен музей-Ниш и Фондация „Съвременност”-Ботевград. Музеят в Правец е водещ партньор. На конференцията присъстваха всички партньори, ръководният екип на проекта и партньорите от Факултета по електроника към Университета в Ниш. Форумът премина при много добра организация. Той е най-голямата публична проява по проекта в Ниш.

 Представен беше интегриран трансграничен продукт в четири тематични маршрута с презентиране на най-атрактивните културно-исторически обекти на територията на общините Правец и Ниш, предмет на дейностите по проекта. Конференцията откриха Славиша Попович – Директор на Народен музей-Ниш, и Татяна Борисова – Директор на Исторически музей-Правец. Приветствие към участниците поднесоха: Консулът на РБългария в Ниш г-н Атанас Кръстин, Председателят на Градската община Медиана Небойша Кръстич, съветниците в община Ниш – Сречан Алексич и Ненад Гашевич.  На Конференцията в Ниш бяха представени 10 доклада, четири от които на експерти от Музея в Правец. Работата на Конференцията започна с доклад на Славиша Попович «Целите на проекта, значението на трансграничното сътрудничество за Народния музей в Ниш и приноса му за културното развитие на гр. Ниш». Татяна Борисова – Директор на Исторически музей-Правец представи културно-историческото наследство  на Правец и общината чрез акцентите на проекта по Програмата за трансгранично сътрудничество България-Сърбия. Професор Деян Ранчич от Факултета по електроника в Ниш презентира приноса на новите технологии в подкрепа на изучаването и представянето на културно-историческото наследство. Етнолозите от Народен музей-Ниш – Душица Живкович и Милица Карапанчич представиха темата: «Мултинационални и национални елементи на културната идентичност – етнолошки и антрополошки характеристики».

 По време на следобедното заседание Михаела Занева – уредник в Исторически музей-Правец, представи археологическите паметници в общината като обекти на културен туризъм. Милан Рангелович, историк в музея в Ниш, представи обектите на културно-историческото наследство на Ниш и околията, предмет на проучване по съвместния проект.
В 16.30 часа бе открита изложба, представяща паметниците и обектите на културно-историческото наследство на Правец и Ниш в четири маршрута: 1. Музеи и музейни обекти; 2. Археологически обекти; 3. Църкви и манастири; 4. Оброци и оброчни места в община Правец и културни обекти в гр. Ниш. Представихме новоотпечатания луксозен каталог, рекламиращ обектите на богатото културно-историческо наследство на общините Правец и Ниш.

Показани бяха двете холограми на крепостта Боровец при Правец и на Нишката крепост.
На 10 януари специалистите от Исторически музей-Правец Галя Дикова и Мариана Йорданова представиха темите: „Оброците и оброчните места в Правешкия район – древна култова традиция” и „Видраре – селище на кръстопът. Възможности за развитие на културен туризъм”. Доцент д-р Александър Милославлевиц и Бата Васич от Факултета по електроника в Нишкия университет презентираха темата: Принципи на модерния холограмски метод в музейния показ на триизмерни модели, като акцентираха на холограмите на Нишката крепост и на крепостта Боровец. На Конференцията беше представен и новият уеб сайт по проекта, представящ по 30 основни обекта на древното наследство на Правец и Ниш и виртуалната библиотека. Сайтът представиха д-р Братислав Предич и Игор Антолович от Факултета по електроника. Адресът на сайта е: www.pravets-nis-heritage.org
Според организаторите Конференцията постигна  своята цел – представяне на реален и атрактивен интегриран туристически продукт от двете страни на границата България-Сърбия и неговия принос за икономическия напредък, за културното и духовно сближаване между общините Правец и Ниш. Като резултат очакваме засилване на интереса към културно-историческите обекти от двете страни на границата,  увеличаване на туристическия поток и развитие на съпътстващи туризма дейности.



Източник: Исторически музей Правец

Коментари (3)

  • Отговори (0) (0)
    1. добавен от: Тутанкамон 15 Януари, 01:57

    Добре би било кмета на Правец да предвиди по някой от европроектите изграждането на пирамида - мавзолей! Нашият комунистически фараон В.З. вече е на преклонна възраст - обектът се явява необходим. Така освен модерния голф, ще демонстрираме пред слисаните чужденци и новите дадености на обществено-политическия строй в пост-комунистическа "европейска" България!

  • Отговори (0) (0)
    2. добавен от: анонимен 15 Януари, 14:41

    Нека да има движение на хора в нашия малък, но красив град. Браво на такива инициативи

  • Отговори (0) (0)
    3. добавен от: Анонимен 17 Януари, 12:12

    http://www.balkanec.bg/baseynat-v-sou-hr-yasenov-shte-raboti-vsyaka-sabota-i-nedelya-18705.html

    I tova e po proekt! A na6ite sa samo za patuvaniq i pobratimqvaniq :(

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (191)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (124)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (45)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (54)
70% Complete