Петък, 18 Октомври 2024, 11:42

Очаква се по-тежък сезонен грип

18 Октомври, 09:22
(0) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 247 0


Специалистите предупреждават за по-тежък грипен сезон тази година, като се очаква вълната да започне по-рано от обичайното. Първите случаи на грип тип А вече са регистрирани в България, съобщават от Центъра за контрол и превенция на заболяванията. Грип А, който е известен с това, че може да причини по-тежки заболявания, е доминиращият щам през този сезон.

Ранен старт на грипната епидемия в Южното полукълбо

Здравните експерти всяка година следят грипните епидемии в Южното полукълбо, които могат да бъдат индикатор за развитието на сезона в Северното полукълбо. В някои южноамерикански и африкански страни, като Чили, Еквадор и Уругвай, грипната вълна е започнала по-рано от обичайното, като водещи са били вирусите H3N2. Сезонът в тези региони обикновено продължава от април до септември, но този път се наблюдава удължен период на активност до октомври и дори ноември.

Комбинирани инфекции от грип и COVID-19

Докато грипът започва да набира сила, COVID-19 продължава да циркулира в страната, като се отчитат и първите случаи на комбинирани инфекции от грип и коронавирус. За миналата седмица са регистрирани 887 нови случая на коронавирус, като от началото на годината техният брой е надхвърлил 12 900. Епидемиолозите припомнят, че реалната заболеваемост може да бъде около десет пъти по-висока от официално регистрираните случаи.

Противогрипните ваксини: Ключова мярка за превенция

Здравните експерти препоръчват поставянето на противогрипна ваксина като една от най-ефективните мерки за предпазване от тежки заболявания, особено при доминиращия грип тип А. Според информацията, месец октомври е най-подходящият период за имунизация, за да може организмът да изгради защита преди началото на епидемията.



Източник: balkanec.bg

Коментари (0)

Няма добавени коментари

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички
виж всички

Анкета » коментари (14)

Доволни ли сте от изборните резултати?

Анкета » коментари (14)

Доволни ли сте от изборните резултати?

отговори
Да (84)
70% Complete
Не (295)
70% Complete
Не гласувам. Предпочитам други да избират вместо мен. (29)
70% Complete
Не виждам алтернатива. (99)
70% Complete
Всички са маскари. (148)
70% Complete