Събота, 20 Юли 2024, 01:25

ОДМВР-София с мерки за гарантиране на реда и спокойното протичане на абитуриентските балове

16 Май 2023, 15:44
(2) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 1488 18


С оглед обезпечаване на обществения ред и безопасността по време на празненствата на зрелостниците е предвидено засилено полицейско присъствие в районите около учебните заведения, където ще се събират автомобили, с които ще бъдат извозвани абитуриентите, по маршрутите на тяхното придвижване и местата, в които ще се провеждат балове и тържествени чествания.

Извършват се специализирани проверки на ресторанти, барове, дискотеки, клубове и други места с планирани празненства. На собствениците и ползвателите се обръща сериозно внимание върху необходимостта от предприемането на надеждни мерки за сигурност и безопасност в и около обектите. Специално внимание е обърнато на пропускателния режим, с цел недопускане на лица с огнестрелно оръжие, агресивно поведение, в нетрезво състояние, видимо употребили наркотични вещества или техни аналози, които биха предизвикали нарушения на обществения ред.

Празничните събития на обществени места ще бъдат охранявани от служители на реда. Провеждат се инструктажи с водачите на автобуси, с които ще се предприемат организирани пътувания на зрелостници, ще се проверява и техническата изправност на превозните средства, с които ще пътуват зрелостниците. Водачите ще бъдат проверявани за евентуална употреба на алкохол или на наркотични вещества.

Предвид очакваната повишена интензивност на трафика във връзка с празника и с оглед предотвратяване предпоставките за тежки пътни инциденти полицейските екипи ще осъществяват активен контрол в участъците с концентрация на пътни инциденти от републиканската пътна мрежа, а при необходимост ще регулират и подпомагат движението на колони от МПС, превозващи абитуриенти и придружаващите ги автомобили. Основен акцент при осъществяване на пътния контрол ще бъде недопускане на управлението на МПС от водачи, употребили алкохол или наркотични вещества и техни аналози, както и от неправоспособни такива. В хода на специализираната операция ще бъдат използвани всички налични технически средства за контрол на скоростта.

Препоръки за абитуриенти

На бала се забавлявай! На пътя бъди отговорен!

Дори по време на баловете всички имат задължение да спазват Закона за движението по пътищата
Разпоредбите на Закона за движението по пътищата са в сила по всяко време. По време на баловете нарушенията най-често се документират с автоматизирани технически средства и системи и не се налага спирането на автомобилите на място. Помни, че няма ненаказани нарушители, но това може да се случи и след бала.

Ако познаваш Закона за движението по пътищата, ще си в по-голяма безопасност
Нарушенията на някои от разпоредбите водят до много сериозни последици – прекратяване регистрацията на превозното средство, отнемане свидетелството за управление на МПС на водача, лишаване на водача от право да управлява МПС, отнемане на контролни точки, глоба и др. Законът е стриктен и спрямо управлението на МПС от неправоспособни и от водачи с концентрация на алкохол в кръвта или след употреба на наркотични вещества или техни аналози. Санкциите са сериозни и за собствениците на превозните средства, които са им ги предоставили. Ако пътниците не са поставили предпазен колан, наказанието е и за тях, и за техния шофьор.

Ако ти мислиш за своята безопасност, ще гарантираш безопасността и на останалите
Винаги поставяй собствената си безопасност на първо място! Не позволявай опасното поведение на твоите приятели да те постави в риск от пътен или друг инцидент. Най-често по време на баловете се допускат следните нарушения:
- управление на МПС с превишена скорост;
- неправилно превозване на пътници (показване през прозорците или люковете; сядане върху рамките на вратите на автомобилите; изправяне от седалките на мотоциклетите без използване на опора; возене на повече пътници от броя на местата за сядане; неизползване на обезопасителен колан/каска);
- извършване на демонстративни и опасни маневри, при които неправилно превозваните пътници са застрашени от нараняване;
- отнемане на предимство на други участници в движението по пътищата;
- преминаване на червен сигнал на светофара;
- подаване на неразрешени светлинни и звукови сигнали и агресивно поведение към останалите участници в движението по пътищата, главно към пешеходците;
- управление на МПС от неправоспособни водачи;
- управление на МПС с концентрация на алкохол в кръвта и/или след употреба на наркотични вещества или техни аналози.

Осигури си шофьор за преди и след бала и празнувай спокойно
Най-добре е да имаш шофьор за деня на бала и дефилето с автомобили. Това може да е родител, друг близък или нает водач. Не се доверявай и не се качвай в превозно средство при водач, който вече е пил или е дрогиран. Използвай, че си в центъра на вниманието и се изпълняват твоите желания – вземи решение, което ще направи бала незабравим. При нужда потърси съдействие от родителите или други близки.

Празнувай, но се контролирай
Празниците не скриват опасностите и не трябва да са оправдание за необмислено и рисково поведение. Емоциите и еуфорията водят до непредпазливост, безкритичност и опасна агресивност. Самоконтролът не пречи на настроението, но оставя повече спомени.

Не прекалявай с алкохола и не се дрогирай
Доказана заблуда е, че алкохолът и наркотиците повдигат настроението и те правят щастлив. Алкохолът има различни странични ефекти, които се проявяват неочаквано. Той изкривява възприятията и ако шофираш след употреба на алкохол, поведението ти може да бъде неадекватно. Алкохолното опиянение може да развали празника за всички в компанията.
Наркотичните вещества също имат различно въздействие и създават измамно усещане за щастие, сила и непобедимост, за справяне с всички ситуации, за пренебрегване опасността или сериозността. Управлението на МПС след употреба на наркотични вещества може да има тежки последици.
Дори и да не шофираш ти, пътуването в автомобил с шофьор, употребил алкохол или наркотици, може да те постави в множество рискови ситуации.

Ако сам ще шофираш, не пий алкохол. Шофирането с алкохол в кръвта над 1,2 на 1000 и шофирането след употреба на наркотици е престъпление
Ако си правоспособен водач и сам ще шофираш по време на празниците, не пий алкохол. Ако ще се забавляваш на пълни обороти, намери си предварително опитен водач с уговорката да остане трезвен. Не забравяй, че изпитият алкохол кара човека да взима „смели” решения, които завършват тъжно и безславно.
Ако шофьорът е с концентрация на алкохол в кръвта до 1,2 на хиляда, нарушението е административно, но ако концентрацията на алкохол в кръвта му е над 1,2 на хиляда, това е престъпление по Наказателния кодекс.
Освен че ще бъде наказан с глоба между 500.00 и 1000.00 лв., употребилият алкохол водач (при концентрация на алкохол в кръвта до 1,2 на хиляда) ще бъде лишен от право да управлява МПС между 6 месеца и 3 години; ще му бъде отнето свидетелството за управление на МПС до решаване на въпроса за отговорността и ще бъде прекратена регистрацията на МПС за срок от 6 месеца до 1 година. Според нарушението се отнемат между 10 и 15 контролни точки.
Водачът с концентрация на алкохол в кръвта над 1,2 на хиляда се наказва с лишаване от свобода от една до три години и с глоба от 200.00 до 1000.00 лв.; отнема му се свидетелството за управление на МПС до решаване на въпроса за отговорността и се прекратява регистрацията на МПС за срок от 6 месеца до 1 година.
Шофирането след употреба на наркотични вещества или техни аналози е престъпление. В тези случаи Наказателният кодекс предвижда лишаване от свобода от 1 до 3 години и глоба от 500.00 до 1500.00 лв. Освен че ще бъде осъден, на употребилия наркотични вещества или техни аналози водач ще бъде отнето свидетелството за управление на МПС до решаване на въпроса за отговорността и ще бъде прекратена регистрацията на МПС за срок от 6 месеца до 1 година.
В Закона за движението по пътищата е предвидена глоба от 100.00 до 300.00 лв. и за тези, които са предоставили управлението на МПС на водач с концентрация на алкохол в кръвта на 0.5 на хиляда и/или след употреба на наркотични вещества или техни аналози.
Рисковете за катастрофа на пътя са големи не само за употребилия алкохол и/или наркотици шофьор, но и за спътниците му и за останалите участници в движението по пътищата извън това превозно средство.
Спомените от бала ще са по-дълготрайни и приятни, ако не си употребил наркотици и не си прекалил с алкохола.

Ако не си правоспособен водач, не шофирай
Ако все още нямаш достатъчно опит като водач, но си правоспособен, не демонстрирай уменията си точно по време на баловете. Движението в колона, шофирането под влияние на приповдигнато настроение и по-силен шум от музика и емоционални викове изискват по-добри шофьорски умения, търпение и психологическа устойчивост. За неопитния водач рискът от попадане в критична ситуация в подобни моменти е много по-голям.
Ако все още не си правоспособен водач, дори в момента да се подготвяш за това, не шофирай. Абитуриентският бал не е повод да се нарушава законът и не е основание контролните органи да правят компромиси.
Ако МПС се управлява от неправоспособен водач, се прекратява регистрацията на превозното средство за срок от 6 месеца до 1 година. В Закона за движението по пътищата е предвидена глоба от 100.00 лв. до 300.00 лв. за неправоспособните водачи, но и за тези, които са им предоставили управлението на МПС.
Престъпление по Наказателния кодекс е, ако:
- управляваш МПС в срока на изтърпяване на наказанието лишаване от право да управлява моторно превозно средство, след като си наказан за същото деяние по административен ред (наказанието е лишаване от свобода до 3 години и глоба от 200.00 до 1000.00 лв.);
- ако в едногодишен срок от наказването по административен ред за управление на моторно превозно средство без съответно свидетелство за управление извършиш същото деяние (лишаване от свобода от 1 до 3 години и глоба от 500.00 до 1200 лв.);
- ако управляваш МПС в срока на изтърпяване на принудителна административна мярка за временно отнемане на свидетелството за управление на моторно превозно средство (наказанието е лишаване от свобода до 3 години и глоба от 200.00 до 1000.00 лв.).

Бъди отговорен пътник
Много често абитуриентите празнуват завършването си извън населените места, в които са училищата, а понякога заминават на екскурзия и в чужбина. Пътуването се извършва с организиран транспорт, най-често – с автобус. Всеки пътник трябва да познава отговорностите и да ги понася, защото може да навреди на шофьора, на себе си и на всички останали пътници, а и на другите участници в движението извън автобуса.
Най-често пътуванията по празнични поводи са свързани с много емоции, говорене с по-висок тон от обичайното, говорене вкупом, силно слушане на музика, пеене, смях. Пътниците стават, стоят прави или сядат на облегалките на седалките, движат се в коридора на автобуса. Почти никога не поставят обезопасителните колани, с които автобусите са оборудвани. Всичко това може да се окаже причина за травма при внезапно спиране или извършване на маневра, а също така и за настъпване на пътнотранспортно произшествие.
Важно е качването и слизането от автобуса да става на обособено за това място и само при напълно спряло превозно средство. Никога не се блъскай и не бързай да се качиш/слезнеш от автобуса. Може да се подхлъзнеш, да паднеш и да се нараниш, така и празникът ще бъде провален. Ако може, предварително определете кой къде и с кого ще седи на една седалка, за да не се налага да бързаш, за да заемеш желаното място.
Приемането на алкохол или други храни, напитки и вещества, които може да предизвикат у теб дискомфорт, е за предпочитане да бъде ограничено. Ако ти става лошо при пътуване, преди път изпий хапче против гадене и повръщане, но вземи блистера със себе си, за да имаш и по обратния път.
Когато шофьорът спира за задължителна почивка, помни часа на потегляне, не се отделяй от групата, не се движи сам, движи се внимателно, защото използваните от автобусните шофьори паркинги са големи, на тях спират и други автобуси, товарни и леки автомобили и ако не си внимателен, може да бъдеш блъснат от друго движещо се в момента превозно средство.
Ако пътуваш зад граница с групата, запамети в телефона си номерата и адреса на българското посолство, телефона на ръководителя на групата и на шофьора, както и номера и марката на автобуса. Не забравяй да активираш услугата роуминг. Проучи кой е номерът за спешни повиквания в страната, чийто гост си. На никого не предоставяй личните си документи. Не се отделяй от групата и не подценявай съветите на организаторите, защото всяка страна има специфични обичаи, нарушаването на които може да доведе до неприятни последици.

При нужда позвъни на телефон 112
Бъди внимателен и не се примирявай с нарушенията на движението по пътищата, които може да застрашат твоята сигурност и живот. Не забравяй, че за професионална помощ трябва да позвъниш на телефон 112. Винаги бъди със зареден телефон, подсигури се и с телефонните номера на своите близки, защото те ще ти помогнат по всяко време.

Отдел „Пътна полиция” –
Главна дирекция „Национална полиция”, 2022 г.


Източник: ОДМВР-София

Коментари (18)

 • Отговори (2) (2)
  1. добавен от: Родител 16 Май, 16:29

  Дано само не се месят много на децата ни и да им вгорчат празника, защото в повечето случаи се престарават.

  • (3) (0)
   1. добавен от: Гост 16 Май, 21:13

   Дано децата да са възпитани, та да не се налага да се месят! Ако се държиш като селяндур, очаквай подобно отношение!

 • Отговори (2) (2)
  2. добавен от: Вени 16 Май, 18:15

  Само забрани и нищо полезно,това е веднъж в живота, бъдете максимално дискретни за да могат абитуриентите да осетят духа на празника, ако трябвате, ще бъдете повикани и си актуализирайте правилата, защото са от 2022г. Стига с това , копирай и приложи. Честит празник на всички абитуриенти.

  • (3) (0)
   1. добавен от: Гост 16 Май, 21:10

   Какъв празник, ма како? Едно вечеря където цървула се опитва да се прави на тръндафор! И соя ни ти, че да определяш правилата, които основно са насочени към пътното движение и изцепките на пияните лигльовци! Ако има мирки, що ги има, ако стане сакатлък, къде са органите? Ама сте прости …

  • (1) (4)
   2. добавен от: Вени 16 Май, 21:40

   Ако си полицай не ти прави чест,такова просташко поведение и как да поверим охраната на нашите деца на простаци,те са достатъчно интелигентни и могат да се веселят без да стават проблеми. Съветвам ви да си оправите обръщението към гражданите, вие сте призвани да им служите и когато имат нужда от вас и ви повикат да се отзовете .

 • Отговори (2) (0)
  3. добавен от: Гост 16 Май, 21:49

  Цъ, каке! Ние сме призвани да спазваме и налагаме закона! И ако твоя лигльо или лигла, се прави на по велика и от Папата, аде палката, и спи в карцера! Абитуриенския бал не е извинение за погазване на закона, както от випускници, така и от техните роднини! Възпитавайте ти поколението, не търсете вината в другите или в закона! Смешковци!

 • Отговори (1) (2)
  4. добавен от: Баладжия 16 Май, 23:33

  Ше ги видя ,как ще се оправят с баровчето с лимузината ,ще и правят специален ескорт и е редно за по голям ефект като минава покрай полицаите .ти да козируват за емоцията

 • Отговори (2) (0)
  5. добавен от: Анонимен 17 Май, 08:49

  И безотговорни родители доста се появиха,като е празник за абитуриентите,не осъзнават ли ,че за някои остава и последен в живота на децата им.

 • Отговори (1) (2)
  6. добавен от: Анонимен 17 Май, 10:42

  Полицейските служители минават ли тестове за наркотици а аклохол преди да постъпят на смяна? Защото професионални шофори минават всеки ден. пък те нямат служебно оръжие и права да са над закона...
  Ако полеви тест за наркотици на полицай покаже положителна проба какви са мерките който МВР предприема, отнема ли ми се книжката, служебната карта и личното оръжие, чака ли 6 месега докато излезе референтния резултат от теста?

  • (3) (0)
   1. добавен от: Анонимен 17 Май, 11:53

   Като поумнееш и станеш полицай и т и няма да минаваш тестове, а дотогава на пътя в районното или на изпит, ще има тестове до спукване и умната че има ли издънка ни ставаш клиент.

  • (0) (1)
   2. добавен от: Димо 17 Май, 12:17

   Не ги закачат,знам от един познат, ако случайно нещо ще има се знае още от предната вечер или духа на апарата най трезвия а тест за наркотици абсурд да им правят. Прав горепишештия,че трябва да си полицай за да няма тестове, ама как да се вредиш,то не всеки има вуйчо владика.

  • (1) (1)
   3. добавен от: Анонимен 17 Май, 15:21

   "Умен" полицай,ха ха ха

 • Отговори (2) (3)
  7. добавен от: Иван Иванов 17 Май, 12:03

  Ама вярно,че и полицаите малко прекаляват, показвало се някое дете да помага на хората и да се порадва че е абитуриент,тичат като изоглавени и викат по децата като диваци, ама малко такт и ум в главата господа това не са престъпници, а нашите деца преживяващи най хубавия ден в живота си.

 • Отговори (2) (2)
  8. добавен от: Анонимен 17 Май, 12:21

  Море некой да ми се държи грубо с детето на бала му, не ми пука кой е кво работи,ем ше ми яде шамарите ,ем ше го осъда не отишло да празнува некой да го притеснява и командва.

 • Отговори (2) (1)
  9. добавен от: Биби 17 Май, 12:38

  Важното е са има 1,2,3 ,4 ,5,6,7,8 9,10,11,12 и купона да е як.

 • Отговори (2) (1)
  10. добавен от: Госпожа Нинова 17 Май, 13:05

  Умни,млади, образувани, те знаят как да се веселят и няма нужда да бъдат охранявани,като затворници. Служителите на реда трябва да са по малко забележими и да си вършат работата не да влизат в обективите,все пак това е денят на нашите деца ,а не полицейска операция. Добри и разумни са ни децата и да си изкарат добре, а служителите на реда пожелавам да са добри психолози, да преценяват всяка ситуация и да не се нагнетява излишно обстановката и всичко ще е наред.

  • (1) (0)
   1. добавен от: Анонимен 19 Май, 13:43

   ОбразОвани, госпожо Нинова!

  • (1) (0)
   2. добавен от: Анонимен 19 Май, 16:30

   10.1 падни за 20. Имаш добре даскале.

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички

Анкета » коментари (8)

Доволни ли сте от изборните резултати?

Анкета » коментари (8)

Доволни ли сте от изборните резултати?

отговори
Да (48)
70% Complete
Не (151)
70% Complete
Не гласувам. Предпочитам други да избират вместо мен. (13)
70% Complete
Не виждам алтернатива. (40)
70% Complete
Всички са маскари. (65)
70% Complete