Неделя, 12 Май 2024, 07:24

ОДМВР- София и местната власт с обеднени усилия срещу телефонните измами

3 Октомври 2016, 14:38
(0) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 1329 4


Инициативата се реализира с активното партньорство на всички регионални медии.
 
В изпълнение на една от приоритетните си задачи, а именно ограничаване на случаите на телефонни измами спрямо възрастни и самотно живеещи хора, в началото на годината ОДМВР- София чрез своите 12 районни управления стартира широкообхватна превантивна кампания, подкрепена от всички общини на територията на областта. Чрез плакати и информационни брошури, разпространени сред населението на обслужваната територия за пореден път бе заострено вниманието на гражданите за риска да бъдат измамени по телефона. В тази посока изключително важен принос имат и периодичните публикации във всички регионалните печатни и електронни медии, които активно подкрепят инициативата и чрез своите платформи популяризират най- честите сценарии, използвани от телефонните измамници. Превантивни материали по темата се публикуват регулярно и от официалните общински издания.
 
Паралелно с това началниците на районни управления, полицейските и младши полицейските инспектори използват всяка своя среща с жителите на малките и отдалечени населени места, за да им разяснят механизма на телефонните измами, като им дадат конкретни препоръки за действие при получаването на телефонно обаждане с искане на  пари. Работни срещи по темата са проведени и с кметовете и кметските наместници по места, които в ежедневния си контакт с хората също заострят вниманието най- вече на възрастните хора- едни от най- уязвимите потърпевши на този род престъпления. Проведени са срещи с управителите на банковите клонове, на които е уточнен начинът на съдействие с цел пресичане на телефонните измами. На банковите служители са дадени точи указания за действия в случаите, когато възрастни хора решават внезапно да изтеглят голяма сума пари от личните си спестявания. Идентични срещи са проведени и с управителите на търговки обекти, продаващи предплатени карти на мобилни оператори.
 
Предприетите активни съвместни превантивни мерки постепенно оказват своя положителен ефект. Като пример за това са все по- често регистрираните случаи на неуспешни опити за телефонни измами. 
 
Усилията на полицията, местната власт и обществеността за ефективно противодействие на този род престъпления продължават.
ОДМВР- София изказва специална благодарност към медийните си партньори за активната подкрепа и ползотворно сътрудничество!
 
ОДМВР- София отново апелира горещо към гражданите да бъдат бдителни и в никакъв случай да не предприемат даване на пари, поискани по телефона.
 
Основните схеми за осъществяване на измамата са чрез искане на пари за:
спешна операция или лечение на близък;
заплащане на капарирани климатици/ радиатори;
освобождаване на чуждестранна пратка/ колет/ на митницата; 
внасяне на пари за гаранция на близък, причинил катастрофа с убит;
зареждане на ваучери на мобилни оператори и продиктуване на техните номера;
оказване на съдействие на полицията за задържането на извършители на престъпления.
 
Последният регистриран случай е от 30 септември, когато 76- годишна жена от Самоков е била измамена от непознат, представил се за служител на полицията с фамилия "Димитров". След няколко разговора с него потърпевшата е предала на непознат, дошъл пред дома й, сумата от 1000 лева, поставени в пазарска чанта.
 
При получаването на подобно обаждане, свързано с изискването за СПЕШНО предаване на пари или при възникването на най- малки съмнения запазете  хладнокръвие, незабавно потърсете контакт с Вашите близки, сигнализирайте на тел. 112 или в най- близкото управление на МВР, потърсете съдействие от кмета на населеното място или се обадете на Вашия полицейски инспектор!
 


Източник: balkanec.bg

Коментари (4)

  • Отговори (0) (0)
    1. добавен от: Анонимен 3 Октомври, 16:16

    По-големи измамници от властващите боклуци няма!

  • Отговори (0) (0)
    2. добавен от: Анонимен 3 Октомври, 16:18

    И от корумпираните ченгета и общинари

  • Отговори (0) (0)
    3. добавен от: Анонимен 3 Октомври, 17:08

    Такъв голям измамник се е насадил в общината.По големи измамници от онова недоразумение кмет и неговата свита няма.

  • Отговори (0) (0)
    4. добавен от: Анонимен 3 Октомври, 18:29

    На местно ниво - да!

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (234)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (132)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (49)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (67)
70% Complete