Неделя, 28 Април 2024, 17:47

Официално: "Джи Пи Груп" е една от фирмите, които ще строят магистрала Хемус

16 Декември 2015, 10:47
(0) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 2151 7


Родни фирми са начело в консорциумите за двете нови отсечки.
Родни компании са начело на двата консорциума, които бяха избрани да строят новите отсечки на магистрала "Хемус". Изцяло българско е обединението, което спечели търга за изграждане на шосето между разклоните за Угърчин и Плевен. По трасето ще работи Обединение "ПСТ Хемус 2", в което участват "ПСТ Груп" ЕАД, "Хидрострой" АД, "Пътстрой Бургас" ЕООД и "Евро Алианс Тунели" АД. Приетата договорна сума, на която трябва да се завърши обектът, е 479 398 889 лв. без ДДС. Максималната договорна цена е в размер на 499 965 389 лв. без ДДС, която не може да бъде надхвърлена при изпълнението, независимо от непредвидените разходи. От процедурата за този участък са отстранени двамата кандидати, дали най-ниски цени - ДЗЗД "Хемус Бг" и "Ташяпъ иншааттааххют санайи ве тиджарет" АД. Първото дружество не е дало обяснения за ниската предложена цена, а второто е разчитало на оптимизиране на трасето, което противоречи на условията на процедурата, обясниха от Национална компания "Стратегически инфраструктурни проекти".
 
Отсечката от Ябланица до разклона за Угърчин ще се строи от Обединение "АМ Хемус Лот 1", в което участват "Джи Пи Груп" ООД, "Конструксионес Табоада и Рамос" ООД (Испания), "МР Сивил Уъркс" ООД (Испания) и "Трансконсулт-22" ООД. Договорът е на стойност 277 406 873 лв. без ДДС, а максималната договорна цена е 297 973 373 лв. без ДДС.
 
С избора на победителите в двата търга, строителството на дългия общо 60 км участък на "Хемус" от Ябланица до разклона за Плевен и Ловеч ще струва 756,7 млн. лв. при индикативна стойност от 434 млн. лв. Дадените цени за изграждане на обекта са реални, коментира председателят на Камарата на строителите инж. Светослав Глосов. Разликата в прогнозните стойности и получените оферти е заради липсата на добри проекти и проучвания преди години, когато са правени предварителните разчети, допълни той.
Финансирането на отсечките все още не е осигурено. Очаква се да бъдат спестени европари от строителството на магистрала "Струма". МРРБ е готово и да поиска мандат от парламента за цялостно финансиране на магистрала "Хемус", обяви преди дни регионалният министър Лиляна Павлова. 

Източник: Стандарт

Коментари (7)

  • Отговори (0) (0)
    1. добавен от: Don Chicho 16 Декември, 11:38

    Ценя дългогодишното ми приятелство с г-н Житенски.Един от почтените бизнесмени в България/доколкото това е възможно/.
    Леко съм изненадан от игнорирането му от местните власт имащи.Поне до сега.Вярвам и знам,че може да бъде полезен за Ботевград.

  • Отговори (0) (0)
    2. добавен от: Анонимен 16 Декември, 13:10

    Разбира се, че родни крадливи комунистически "компании" ще "спечелят"! Нали "условията" на "конкурсите" са специално написани за тях от боклуците на власт (понеже са техни)! Кой червен боклук/ гербераст ще допусне например немска фирма? Нали нищо няма да може да открадне от нея?! Тогава - защо се е борил за власт? За 1000 лв заплата ли? На всичко отгоре немската фирма ще вземе по-евтино, а това е недопустимо в БГ! И ще свърши работата както трябва, та няма да се налага догодина ремонт! Догодина пак "нашите" ще откраднат! И така, докато глупавите българи не ги избесят!

  • Отговори (0) (0)
    3. добавен от: Анонимен 16 Декември, 15:03

    Отново безнравствено нарушение, вредно за българския народ?!
    http://offnews.bg/news/Ikonomika_59/Firmi-na-Delian-Peevski-i-Valentin-Zlatev-shte-stroiat-magistrala-Hem_608080.html
    "Фирми на Делян Пеевски и Валентин Златев ще строят магистрала "Хемус"
    Избрани са най-скъпите оферти, всички по-евтини са отстранени...Офертите на победителите надвишаваха почти два пъти прогнозната стойност, а държавата е елиминирала от конкурса кандидатите с най-ниските цени, съобщава "Капитал".

    Офертите бяха отворени преди седмица и в неочаквано кратък срок Национална компания "Стратегически инфраструктурни проекти" (НКСИП) публикува крайното класиране на строителите на 60 км от магистрала "Хемус".
    Тръжната комисия е отхвърлила обосновките на двете фирми, че могат да построят магистралата по-евтино...."
    Кажете ми, къде в друга цивилизована държава биха търпели от гражданското общество такива безпринципни, корупционни практики, които ощетяват българските граждани?
    :roll: :uups: :?: :conf:

  • Отговори (0) (1)
    4. добавен от: Анонимен 16 Декември, 16:02

    А вие,коя фирма мислехте,че ще спечели-на бай Колю от Горно Нанадолнище,ли??Вальо Златев управлява България и той казва какво и кой да прави

  • Отговори (0) (1)
    5. добавен от: Анонимен 16 Декември, 18:06

    Ма какво очаквате от крадливите ГЕРБерасти - вече втори път ни "оправят"- ние сме си ги избрали и не им търсим никаква отговорност.

  • Отговори (0) (1)
    6. добавен от: пламен 16 Декември, 22:11

    няма такава държава

  • Отговори (0) (1)
    7. добавен от: Анонимен 16 Декември, 22:31

    Грешиш! Има!

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (191)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (124)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (47)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (55)
70% Complete