Четвъртък, 19 Септември 2024, 19:27

Официално откриване на 41-то издание на Празници на духовите оркестри и мажоретни състави

17 Септември, 22:34
(3) (1)
Ботевград - Новини
Прочетена: 1208 1


Тази вечер официално бе даден старт на 41-то издание на Празници на духовите оркестри и мажоретни състави – Ботевград 2024. В 17.30 часа на площад „Саранск” събитието бе открито от кмета на община Ботевград Иван Гавалюгов.

„За мен е изключителна чест и привилегия да открия поредното издание на Празници на духовите оркестри и мажоретни състави. Както стана ясно, това е 41-то издание. Със сигурност и не е пресилено да кажем, че това събитие е акцента в културната програма на Община Ботевград. Събитие, което се чака цяла година, което за щастие, както си пожелахме преди време, става все по-популярно, все повече участници привлича и тази година има два състава от чужбина – Молдова и Гърция.
Убеден съм, че и тази година всички ще изпитаме удоволствието от техните музикални изпълнения, ще се докоснем до тяхното майсторство и до изкуството, което те ще ни презентират, и ще оставят в нас незабравими спомени и с нетърпение ще чакаме следващото издание. Надявам се и смятам, че всяка година и аудиторията се увеличава. Най-радостното е, че виждам повече млади хора, тъй като е изключително важно за тях да се докоснат именно до това изкуство. Ние се стараем, благодарение на нашия духов състав, да направим все повече хора съпричастни с това невероятно изкуство”
, каза кметът Иван Гавалюгов и поздрави участниците в тазгодишното издание на проявата като им пожела с добро настроение и много вдъхновение да представят своята програма и да получат много аплодисменти от публиката.

„За пореден път нашият град е домакин на Празници на духовите оркестри и мажоретни състави. Три вечери музиканти, диригенти, танцьори ще хвърлят въображаем мост, изкован от звуци и движения, от нашето минало към бъдещето ни. През 1983 в Ботевград на площада в Ботевград за първи път се провеждат Празници на духовата музика. Скъп гост е великият българин Дико Илиев. Това не е случайно, защото този гений на българското оркестрово творчество започва своя творчески път тук – в нашия град. 1986 празниците се посещават на Дико Илиев. Тази година ние отбелязваме 41-то издание на празника.” – Това казаха водещите на събитието Миглена Василева и Николай Найденов.

В тазгодишното издание участие ще вземат състави от Ботевград, Литаково, Карлово, Видин, Враца, Велинград, както и чуждестранните участници от Молдова и Гърция.

След приветствените слова последва парад на участниците в първия от общо трите дни на проявата. Тази вечер публиката се наслади на изпълненията на Общински духов оркестър – Ботевград с диригент Иванка Савова, Мажоретен състав към НЧ „Христо Ботев 1884”, Военен духов оркестър при 61 Стрямска механизирана бригада – Карлово с диригент капитан Йордан Илиев, Fanfara „Valentin Luchianov“ and majorettes Zaim – Căușeni – Молдова.

Програмата продължава:

18.09.2024 г.
10:30 ч.
Парад и сутрешен концерт:
• Общински духов оркестър – Ботевград
• Fanfara „Valentin Luchianov“ and majorettes Zaim – Căușeni, Молдова
18:00 ч. Концерт:
• Младежки духов оркестър при НЧ „Христо Ботев 1884“ – Ботевград
• Духов оркестър при НЧ „Развитие – 1869“ – Враца
• Градски духов оркестър – Видин
• Sinarades Philharmonic – Корфу, Гърция

19.09.2024 г.
10:30 ч. Парад и сутрешен концерт:
• Младежки духов оркестър и мажоретен състав при НЧ „Христо Ботев 1884“ – Ботевград
• Духов оркестър при НЧ „Развитие – 1869“ – Враца
• Градски духов оркестър – Видин
• Sinarades Philharmonic – Корфу, Гърция
18:00 ч. Концерт:
• Представителен духов оркестър – Габрово
• Представителен младежки духов оркестър и мажоретен състав „Димитър Мечев“ - Велинград
• Литаковска духова музика


Източник: balkanec.bg

Коментари (1)

  • Отговори (7) (6)
    1. добавен от: Анонимен 17 Септември, 23:47

    Ама предвиждайте ги и съгласувайте тези събития спрямо ремонтно обновителните дейности.. Сега да маршируват на разкопания център, да ни гледат кочината гостите... Резил!

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (12)

Доволни ли сте от изборните резултати?

Анкета » коментари (12)

Доволни ли сте от изборните резултати?

отговори
Да (73)
70% Complete
Не (249)
70% Complete
Не гласувам. Предпочитам други да избират вместо мен. (21)
70% Complete
Не виждам алтернатива. (74)
70% Complete
Всички са маскари. (112)
70% Complete