Четвъртък, 25 Април 2024, 14:07

Официално откриване на изложбата от златни съдове „Съкровището от Над Сент Миклош – златото на предците, шедьовър на ранносредновековното изкуство в Европа“ (ВИДЕО)

16 Октомври 2022, 21:06
(1) (0)
Правец - Новини
Прочетена: 984 2


В деня на кулминацията на честванията посветени на 41-вата годишнина от обявяването на Правец за град, 16-ти октомври, в 16,30 ч., в Историческия музей бе официално открита изложбата „Съкровището от Над Сент Миклош – златото на предците, шедьовър на ранносредновековното изкуство в Европа“.

В присъствието на кмета на Правец – Румен Гунински, служители на общинската администрация, жители и гости, изложбата бе открита и представена от директора на Музея – Таня Борисова.

Златното съкровище на българските ханове е намерено на 03.07.1799 г. край град Над Сент Миклош (Голям Свети Никола) в областта Банат, днес в Румъния. Наскоро след откриването му е пренесено във Виена, където се съхранява и до днес в Музея на история на изкуството. Анотирано е като прабългарско и отнесено към IX век. При посещението си у нас по повод честването на 1300 България, австрийският канцлер Бруно Крайски (1970-1983) посещава и Правец, подарява абсолютно точно копие на съкровището на Националния археологически институт с музей при БАН. Днес то се съхранява в Националния исторически музей в София.

Гостуващата изложба в Исторически музей-Правец се осъществява с любезното съдействие на Националния археологически институт с музей и Националния исторически музей-София.

Съкровището от Над Сент Миклош се състои от 23 златни съда 18-22 карата, с общо тегло 9,924 кг. Състои се от седем кани, с прецизна релефна изработка и различни размери, една елипсовидна фиала, четири широки тасчета-чаши с по една тока за окачване на колан, две конусовидни чаши, два бокала, две купи-чаши с бичи глави, една купа наутилус, две патери, една богато украсена купа и един рог-ритон. Част от предметите са изработени през VІІ-VIII век, когато са извършвани вероятно и допълнителни златарски интервенции, като надписване и монтиране на златните халки за окачване на колана на част от по-старите съдове.

Цялата историческа беседа и изящните златни съдове може да видите във видеоматериала на „Балканец“:





Източник: balkanec.bg

Подобни новини

Коментари (2)

  • Отговори (0) (0)
    1. добавен от: Анонимен 18 Октомври, 18:04

    Празник на Голямото Село

  • Отговори (0) (0)
    2. добавен от: Анонимен 18 Октомври, 18:05

    Награди заслужили те слуга Гуньо

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (184)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (123)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (43)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (52)
70% Complete