Неделя, 8 Септември 2024, 02:59

Официално откриване на изложбата "Сливово-ракиени истории" в Историческия музей в Етрополе (ВИДЕО)

5 Юли, 16:51
(1) (0)
Етрополе - Новини
Прочетена: 924 0


„За мен е изключителна чест, като кмет на Етрополе, да популяризираме чрез изложбата „Сливово-ракиени истории“ тук в нашия музей, една обичана и малко позабравена вече традиция – приготвянето на домашна ракия. Спомням си, когато дойдох в Етрополе – 1986-та-1987-ма, първите ни бригади бяха в с. Ямна, където беряхме сливи за производство на ракия. За съжаление, тази традиция вече се забравя и се радвам, че днес имаме повод да си я припомним Благодарности към целия екип на музея и към директора Галя Дикова за усърдната им работа в популяризирането на нашите традиции, сред които е и ракиеното производство.“

С тези думи, в Историческия музей в Етрополе, кметът инж. Владимир Александров, официално откри изложбата на Музея на народните художествени занаяти и приложни изкуства гр. Троян – „Сливово-ракиени истории“.

В нея е разказана и 75 годишната история на „ВИНПРОМ – ТРОЯН“ АД. Проследен е приносът на Института по планинско земеделие и животновъдство в Троян за селектирането на местни сортове синя слива.

Описани са етапите при изваряването на ракия, придружено от видеофилми, които се активират чрез QR код. Представени са и трите начина – домашен казан, градска казанка и фабрично производство във „ВИНПРОМ – ТРОЯН“ АД. Подробно са разгледани съдовете за варене и консумация, както и тънкости при отлежаването на ракията.

Още за изложбата, която ще остане до средата на месец септември, разказва директорът на Историческия музей в Етрополе – Галя Дикова:






Източник: balkanec.bg

Коментари (0)

Няма добавени коментари

Добави коментар:

Ако искате да споделите и Вашето мнение, трябва да се регистрирате или да влезете с профила си.
Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (11)

Доволни ли сте от изборните резултати?

Анкета » коментари (11)

Доволни ли сте от изборните резултати?

отговори
Да (65)
70% Complete
Не (228)
70% Complete
Не гласувам. Предпочитам други да избират вместо мен. (20)
70% Complete
Не виждам алтернатива. (65)
70% Complete
Всички са маскари. (105)
70% Complete