Сряда, 15 Май 2024, 08:21

Официално становище на общинското ръководство по проблема с безстопанствените кучета

2 Октомври 2017, 16:22
(1) (1)
Етрополе - Новини
Прочетена: 1717 6


ДО
Г-Н ЛЪЧЕЗАР ЛАЗАРОВ
ОБЩИНСКИ СЪВЕТНИК В ОБЩИНСКИЯ СЪВЕТ - ЕТРОПОЛЕ



ОТГОВОР
на питане

ОТНОСНО: Питане от г-н Лъчезар Лазаров във връзка с проблема с безстопанствените кучета на територията на Община Етрополе

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН ЛАЗАРОВ,
Свръхпопулацията на бездомни и безстопанствени кучета в Община Етрополе се явява сериозен проблем за гражданите, за който Общинското ръководство е взело своевременни мерки.
Безстопанствените кучета са непропорционално разпределени в различните квартали и райони на града. Една от главните причини за увеличаващата се популация е липсата на контрол от страна на стопаните над домашните кучета по отношение на размножаването. Друга причина е временното използване на кучетата за пазачи на вили, строежи, гаражи и др., след което се изоставят.
Във връзка с поставените от Вас въпроси, Ви давам следните отговори:

Първи въпрос: Какви конкретни мероприятия сте организирали за противодействие на проблема с безстопанствените кучета?
Съгласно чл. 40в от Закона за защита на животните, бездомните кучета се залавят, обработват се в стационарни или мобилни лаборатории и се връщат на мястото, на което са били хванати.
До 2014 г. Община Етрополе е имала сключен договор за извършване на дейности по ветеринарномедицинско обслужване с ЕТ „Станислав Нейков” и д-р Калина Господинова Христова. От 2015 г. Общината ежегодно сключва Договор с фирма „Ветеринарни практики ЗД” ООД за осъществяване на Ветеринарномедицинска практика в мобилна ветеринарна лаборатория. В момента действащ е Договор № РР-34/ 02.05.2017 г. Фирмата кастрира мъжките и женски безстопанствени кучета, обезпаразитява ги против външни и вътрешни паразити и ги ваксинира против Бяс. Методът кастриране-връщане е високо и трайно ефективен и в дългосрочен план води до спестяване на много средства. В популацията от стерилни животни, когато едно животно умре няма да има друго, което да заеме неговото място и това ще доведе до намаляване на крайния брой. Връщането на здрави и неагресивни животни на местата, от където са взети предотвратява прииждането на други некастрирани и вероятно болни или агресивни кучета от покрайнините на града и поддържа баланса на популацията.
От началото на 2017 г. до момента са обработени 71 кучета и са върнати по местата, на които са заловени.
В началото на месец септември Община Етрополе започна информационна кампания, с която се напомня на гражданите за правилата за притежаване отглеждане на домашни животни съгласно Наредба № 19 на ОбС-Етрополе. Гражданите са уведомени за това, че трябва да регистрират домашния си любимец в Общинска Администрация. В противен случай ще бъдат наложени глоби в началото на месец октомври, когато Общинския инспекторат ще осъществява проверки за нерегистрирани кучета.

Втори въпрос: Колко проверки са извършили служителите на общинската администрация за спазването на разпоредбите на Наредба №19 и какъв е броят на съставените актове за нарушения през 2016 г. и до настоящия момент на 2017 г.?
Служителите на Общинска администрация-гр. Етрополе осъществяват постоянен контрол относно овладяване на безстопанствените кучета и своевременно реагират на всички постъпили молби и жалби.
За 2016 г. са съставени 3 предписания, 1 акт за установяване на административно нарушение по чл. 16, т.4 от Наредба № 19 на ОбС-Етрополе.
За 2017 г. в общината са постъпили 3 жалби, на които е реагирано своевременно. Има съставени 5 предписания, които са изпълнени. През 2017 г. няма съставени актове за установени административни нарушения.

Трети въпрос: Какъв е размерът на постъпилите суми от глоби за нарушения на разпоредбите на Наредба № 19 през 2016г. и 2017 г.?
Сумите от събрани глоби за нарушения на разпоредбите на Наредба № 19 са 100 лв.

Четвърти въпрос: Какъв е броят на регистрираните кучета на територията на община Етрополе и какъв е размерът на постъпилите суми от таксата за притежаване на куче?
Регистрираните домашни кучета на територията на общината до момента са 120. Фирмата, с която общината е сключила договори която осъществява ветеринарномедицинските дейности също представя регистър за обработените кучета. За 2016 г. те са 48, а за 2017 г.-71.
Постъпилите суми от такса за притежаване на куче за 2017 г. са 120.00 лв.



ДИМИТЪР ДИМИТРОВ: /п/
КМЕТ НА ОБЩИНА ЕТРОПОЛЕ





Източник: balkanec.bg

Коментари (6)

  • Отговори (1) (0)
    1. добавен от: Етрополец 3 Октомври, 01:39

    Не знам какви мерки сте взели, но днес пред училище "Христо Ботев", сигурно имаше около 10 кучета, та дори и малки, които явно наскоро са се родили...

  • Отговори (0) (0)
    2. добавен от: Анонимен 3 Октомври, 16:05

    Във всеки двор има куче, а в някои домове и по две-три ,събраните такси 120 лева ха-ха-ха!!!!!!!!!!!!!

  • Отговори (0) (0)
    3. добавен от: Анонимен 3 Октомври, 16:40

    Нищо не правят кравите в градината на хората конете в гробищата кучетата пред училищата а пенсионерите в общината

  • Отговори (0) (0)
    4. добавен от: Анонимен 4 Октомври, 08:16

    Браво номер 3 , подкрепям те!!!

  • Отговори (0) (0)
    5. добавен от: Анонимен 5 Октомври, 12:31

    И овцете по пътя какво правят.нали животни в града не трябва да има а има две кошари.до колкото знам трябва да са извън града

  • Отговори (0) (0)
    6. добавен от: Анонимен 5 Октомври, 13:29

    Работя на смени, за първа смяна излизам сама в 4.45 сутринта и в последните два месеца два пъти ме нападат пред вкъщи. Вече немога да излизам и спокоино на работа да отида. Става въпрос за улицата над центъра до контейнерите. Дори и кастрирани пак нападат!

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички
виж всички

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (240)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (136)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (50)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (70)
70% Complete